Keď sa cesnak začína zelenať a klíčiť: Môže sa ešte konzumovať?

Cesnak klíčenie

Čo to znamená, keď sa cesnak začína zelenať? (Zdroj: GettyImages)

Milovaný, aj nenávidený – taký je cesnak. Kým mnohí na neho nedajú v kuchyni dopustiť, pre iných je nestráviteľný a neznesiteľný. Keď sa cesnak začína zelenať zvnútra, spozornejú aj najväčší milovníci. Čo to vyrastá zo strúčika, dá sa vôbec potom cesnak ešte jesť a nemení chuť pripravovaných jedál? Ak vás zaujímajú odpovede, čítajte ďalej.

Zelený stred vyrastajúci z cesnakového strúčika

Ideálny cesnak je biely, pevný a má výraznú chuť. Ale niekedy sa stáva, že po rozkrojení strúčika vidíme malý zelený klíčok, ktorý vyčnieva von. Je dôležitý alebo prečo vlastne vzniká?

Odborný asistent na oddelení rastlinnej vedy na Štátnej univerzite v Severnej Dakote a člen divízie ovocných a zeleninových produktov Inštitútu potravinárskych technológií Minwei Xu k tejto téme uviedol jednoduché vysvetlenie: „Keď sa cesnak vo vnútri začne zelenať, zvyčajne to znamená, že cesnak klíči.“

„To nastane, keď cesnak začne vytvárať nové výhonky a korene a to naznačuje, že už nie je čerstvý a bol príliš dlho skladovaný.“ To sa stáva bežne, keď je cesnak uložený na teplom a vlhkom mieste, akým je napríklad špajza.

Môže sa zelenajúci sa cesnak konzumovať?

Áno, môže. Ale pre mnohých ľudí je v tomto prípade jeho chuť horká. Ocenená americká autorka kuchárskych kníh Dorie Greenspan odporúča klíčok z cesnaku po prerezaní odstrániť, aby bol cesnak ľahšie stráviteľný.

Profesionálny kuchár a autor kuchárskych kníh David Lebovitz uskutočnil experiment, aby zistil, ako sa zmení chuť jedla, keď klíčok zostane v cesnaku a ako sa zmení, keď ho odstráni. Pripravil majonézu a porciu cestovín s cesnakovými klíčkami a aj bez nich. Majonéza bez klíčkov bola podľa neho „živá a cesnakovejšia“ a tá s klíčkami po prehltnutí pôsobila „nepríjemne pálivo.“ Čo sa týka cestovín, tie boli podľa neho na nerozoznanie.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Otravuje vás slzenie očí pri krájaní cibule? Vďaka tomuto jednoduchému triku to pôjde úplne bez sĺz!

David Lebovitz teda odporúča, že ak sa pripravuje jedlo v surovom stave, nepridávať cesnak so zeleným klíčkom. V prípade varenej verzie, chuťový test nepreukazuje zásadný rozdiel.

Ako skladovať cesnak, aby sa zabránilo klíčeniu

Zelený klíčok je znakom toho, že cesnak začína klíčiť, a tým stráca nielen chuť, ale aj nutričnú hodnotu. Aby sme zabránili neželanému klíčeniu, odporúča sa skladovať cesnak na tmavom a suchom mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu.

Minwei Xu odporúča skladovať cesnak v chladničke, v sieťovanom vrecku alebo nádobe s otvormi na cirkuláciu vzduchu alebo v tmavej a chladnej špajzi. Najlepšie je použiť cesnak, čo najskôr a neskladovať ho príliš dlho a už vôbec ho netreba skladovať pri rúre alebo pri sporáku, kde je vlhko a teplo.


Konzumujete a pripravujete jedlo aj z klíčiaceho cesnaku?

Zdroj: plnielanu.sk, thespruceeats.com
Odporúčame