Sladká odmena za dobré vysvedčenie, či honosný dezert na rodinnej oslave. Žiadna výnimočná udalosť sa nezaobišla bez sviežeho, zeleného koláča.
Kiwi je tropické ovocie, ktoré ale jednoznačne patrí k zimným sviatkom a jeho sezóna je v plnom práde. Upečte si famózne kiwi rezy a obnovte ich zašlú slávu práve počas prvých dní v novom roku.
Budeme potrebovať:
Piškótové cesto:
- 4 bielka
- soľ
- 4 žĺtka
- 200 g práškového cukru
- 1 dcl mlieka
- 1 dcl oleja
- 200 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
Krém:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 ml kyslej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Želatína:
- 500 ml kiwi sirup
- 2 zlaté klasy
- 500 ml vody
- 3 lyžice cukru
Okrem toho:
- 5 – 6 ks kiwi
Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Následne vyšľaháme aj žĺtka s cukrom do peny. Postupne pridávame mlieko, olej a múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver zľahka vmiešame sneh. Cesto vylejeme na vymazaný a vymastený plech. Pečieme 10 až 15 minút pri 180 °C.
Urobíme hustú šľahačku, zmiešame s kyslou smotanou a cukrom. Krém natrieme na vychladnutý korpus. Kiwi nakrájame na kolieska a uložíme na vrch. Koláč necháme stuhnúť v chladničke.
Želatínu urobíme tak, že zmiešame sirup, zlatý klas, vodu, cukor a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Necháme chladnúť a sem tam premiešame. Vychladnutú po lyžiciach lejeme na koláč. Robíme to opatrne aby sa nezmiešala s krémom. Keď máme hotovo, dáme opäť do chladničky.
Po pár hodinách je zákusok stuhnutý a môžeme podávať. Kiwi rezy krájame na väčšie kocky, aby vynikla ich znamenitá farebná mozaika z cesta, krému a želatíny.