Recept na dnes: Lahodné cestoviny s krémovou cícerovou omáčkou

Ochutnajte cestoviny s krémovou cícerovou omáčkou (Zdroj: Freepk/idealspics)

Receptov na rýchly obed či večeru nie je nikdy dosť. Na prípravu týchto lahodných cestovín budete navyše potrebovať iba niekoľko surovín. Ak vymeníte klasické cestoviny za strukovinové alebo celozrnné, bude výsledné jedlo ešte zdravšie.

Potrebujeme

  • 2 konzervy cíceru
  • 400 g cestovín krátkeho tvaru (kolienka, farfalle, vrtuľky)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja + trochu na dochutenie
  • 3 stonky rozmarínu alebo 2 ČL sušeného
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ½ ČL čili vločiek
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
  • 1 ½ hrnčeka vývaru alebo vody
  • tvrdý syr (voliteľné)
  • stopkový zeler (voliteľné)

Postup

  1. Cícer preceďte cez sitko a nechajte odkvapkať.
  2. Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a čili vločky. Na strednej teplote povarte asi 3 minúty, kým nebude mať cesnak zlatistý odtieň. Pravidelne premiešavajte.
  3. Pridajte ¾ cíceru a vývar alebo vodu. Priveďte k varu a odložte z ohňa.
  4. Pomocou ponorného mixéru vymixujte na pyré. Ak by sa vám zdalo príliš husté, prilejte ešte tekutinu. Vmiešajte zvyšný cícer, ktorý môžete zľahka roztlačiť vareškou. Osoľte a okoreňte.
  5. V osolenej vode uvarte cestoviny na takmer al dente. Odložte si za hrnček vody, v ktorej ste ich varili.
  6. Cestoviny vráťte po scedení do hrnca a pridajte cícerovú omáčku spolu so štvrtinou odloženej vody z cestovín. Na strednej teplote spolu všetko prevarte a miešajte, kým omáčka nezhustne a nepokryje cestoviny, ktoré sa zároveň ešte trochu dovaria. Trvať by to malo približne tri minúty. Pokiaľ by ale omáčka bola príliš hustá, prilievajte po troche z odloženej cestovinovej vody.
  7. Odložte hrniec zo sporáka a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Prelejte trochou olivového oleja, dochuťte soľou a korením a premiešajte.
  8. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou, prípadne mletou paprikou. Cestoviny budú výborne chutiť aj so strúhaným tvrdým syrom či stonkovým zelerom.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Máte kopec cukety? Pripravte si s nami tieto chutné rolky, po ktorých sa len tak zapráši!

Tip: Ak chcete pripraviť jedlo zo sušeného cíceru, použite 340 g, ktoré necháte cez noc odstáť vo vode. Potom cícer uvarte do mäkka. Namiesto vývaru alebo vody môžete použiť aj nálev z cíceru.

 Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, seriouseats.com
Odporúčame