K sviatočnému pohosteniu patria aj špeciálne dezerty. Ak ste už prejedení medovníčkov, lineckého pečiva či rôznych kysnutých koláčikov, možno by vás potešil nejaký ľahší a nepečený dezert. Panna cotta s chuťou vaječného likéru sa perfektne hodí na oslavu začiatku nového roka a zároveň pri jej príprave spotrebujete aj vaječný likér, ktorý si už nikto v chladničke vôbec nevšíma. Jednoduchá príprava a krásne zdobenie bude určite veľkým lákadlom.
Potrebujeme
- 2 PL studenej vody
- 2 a ¼ ČL práškovej želatíny
- 2 šálky vaječného likéru (lepší je hustejší)
- 160 g čerstvých brusníc (alebo ľubovoľné ovocie)
- nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- ¼ šálky pomarančovej šťavy
- 2 PL pomarančového likéru alebo ½ ČL pomarančového extraktu
- 6 čerstvých brusníc na ozdobenie
- 6 čerstvých malých vetvičiek rozmarínu na ozdobenie
Postup
- Na prípravu panna cotty najskôr premiešame želatínu vo vode a necháme ju napučať.
- V menšom hrnci zohrejeme vaječný likér, ale nevaríme ho. Zoberieme ho zo sporáka a do likéru vmiešame napučanú želatínu. Dôkladne premiešame, aby sa želatína rozpustila.
- Šesť menších pohárov alebo misiek s objemom asi 120 ml položíme na tácku alebo plech a do každého nalejeme likérovú zmes tak, aby nám ostalo miesto na omáčku. Dáme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.
- Brusnicovú omáčku pripravíme zmiešaním brusníc, pomarančovej kôry, cukru a pomarančovej šťavy v menšom hrnci. Privedieme k varu a keď sa začnú brusnice otvárať, znížime plameň. Bobule roztlačíme pomocou stierky o stenu hrnca a varíme, kým zmes nedosiahne konzistenciu džemu. Potom zoberieme z ohňa a primiešame pomarančový likér alebo extrakt. Zmes by mala mať konzistenciu tekutej omáčky, nie však riedkej. Necháme ju vychladnúť a uchovávame v chladničke do použitia.
- Na stuhnutú panna cottu s chuťou vaječného likéru dáme brusnicovú omáčku a ozdobíme tak, že brusnicu prepichneme špáradlom a pripojíme k nej kúsok rozmarínovej vetvičky. Uložíme do chladničky až do podávania.
Zdieľať na