Recept na dnes: Nepečený dezert s chuťou vaječného likéru – super tip na novoročnú oslavu

panna cotta v sklenom poháre s chuťou vaječného likéru

Táto nepečená pochúťka vydrží v chladničke tri dni (Zdroj: Freepik/valeria_aksakova)

K sviatočnému pohosteniu patria aj špeciálne dezerty. Ak ste už prejedení medovníčkov, lineckého pečiva či rôznych kysnutých koláčikov, možno by vás potešil nejaký ľahší a nepečený dezert. Panna cotta s chuťou vaječného likéru sa perfektne hodí na oslavu začiatku nového roka a zároveň pri jej príprave spotrebujete aj vaječný likér, ktorý si už nikto v chladničke vôbec nevšíma. Jednoduchá príprava a krásne zdobenie bude určite veľkým lákadlom.

Potrebujeme

  • 2 PL studenej vody
  • 2 a ¼ ČL práškovej želatíny
  • 2 šálky vaječného likéru (lepší je hustejší)
  • 160 g čerstvých brusníc (alebo ľubovoľné ovocie)
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • ¼ šálky pomarančovej šťavy
  • 2 PL pomarančového likéru alebo ½ ČL pomarančového extraktu
  • 6 čerstvých brusníc na ozdobenie
  • 6 čerstvých malých vetvičiek rozmarínu na ozdobenie

Postup

  1. Na prípravu panna cotty najskôr premiešame želatínu vo vode a necháme ju napučať.
  2. V menšom hrnci zohrejeme vaječný likér, ale nevaríme ho. Zoberieme ho zo sporáka a do likéru vmiešame napučanú želatínu. Dôkladne premiešame, aby sa želatína rozpustila.
  3. Šesť menších pohárov alebo misiek s objemom asi 120 ml položíme na tácku alebo plech a do každého nalejeme likérovú zmes tak, aby nám ostalo miesto na omáčku. Dáme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.
  4. Brusnicovú omáčku pripravíme zmiešaním brusníc, pomarančovej kôry, cukru a pomarančovej šťavy v menšom hrnci. Privedieme k varu a keď sa začnú brusnice otvárať, znížime plameň. Bobule roztlačíme pomocou stierky o stenu hrnca a varíme, kým zmes nedosiahne konzistenciu džemu. Potom zoberieme z ohňa a primiešame pomarančový likér alebo extrakt. Zmes by mala mať konzistenciu tekutej omáčky, nie však riedkej. Necháme ju vychladnúť a uchovávame v chladničke do použitia.
  5. Na stuhnutú panna cottu s chuťou vaječného likéru dáme brusnicovú omáčku a ozdobíme tak, že brusnicu prepichneme špáradlom a pripojíme k nej kúsok rozmarínovej vetvičky. Uložíme do chladničky až do podávania.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Horúca biela čokoláda – fantastická pochúťka na adventný víkend

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Sprinklebakes.com
Odporúčame