Ovocie, ktoré rastie na palmách v tropických oblastiach, si získalo aj srdcia Slovákov. U mnohých z nás patria kokosové koláče medzi tie najobľúbenejšiea a biela dobrota lahodí našim chuťovým bunkám v pravidelných intervaloch. Kokos však nevyniká len jedinečnou chuťou, ale aj vysokým obsahom železa a iných výživných látok. Tak čo, dostali ste naň chuť aj vy? Tu je pár nenáročných inšpirácií…
Šťavnatý kokosovník
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 2 poháre polohrubej múky
- 1 a ½ pohára práškového cukru
- ½ pohára oleja
- 1 pohár mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 a ½ pohára kokosu
- 1 smotanu na šľahanie
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej, mlieko, múku, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, zamiešame a nalejeme na vymastený plech. Povrch koláča posypeme 1 pohárom kokosu, ktorý sme zmiešali s ½ pohárom práškového cukru. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 minút. Po upečení vylejeme ešte na horúci koláč rovnomerne smotanu na šľahanie.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!
Nepečené kokosové kocky
Potrebujeme:
- 1 balík detských piškót
- 100 g masla
- 2 lyžice kakaa
- 60 g práškového cukru
- 50 ml rumu
- 1 vanilkový cukor
- kokos na obaľovanie
Postup: Maslo, práškový aj vanilkový cukor a kakao vymiešame na cesto, do ktorého pridáme aj pomleté piškóty s rumom. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke a každú hotovú guľku uložíme do papierových košíčkov.
Tiež by vás mohlo zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty
Kokosová roláda
Potrebujeme:
- 6 balíkov tmavých marina keksov
- 100 g kokosu
- 200 g masla
- 200 g cukru
- 5 lyžíc kakaa
- 1 dcl rumu
- 1 dcl uvarenej kávy
Postup: Marina keksy pomelieme, alebo poriadne rozdrvíme a do pomletých keksov následne pridáme polovicu cukru, kakao, kávu a zmiešame. Pridáme aj rum. Zmäknuté maslo rozmixujeme so zvyškom práškového cukru, pridáme kokos a zmiešame. Na papier na pečenie rozsypeme kokos a na ňom rozvaľkáme cesto. Na rozvaľkané cesto natrieme bielu plnku a cesto pomocou papiera zrolujeme. Na pár hodín dáme stuhnúť do chladničky, pokrájame na kolieska a môžeme podávať.
Máte radi kokos? Na prípravu akých zákuskov ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na