Kokosové pochúťky: Vychutnajte si bielu exotiku na tanieri

Kokosová torta

thinkstockphotos.com

Ovocie, ktoré rastie na palmách v tropických oblastiach, si získalo aj srdcia Slovákov. U mnohých z nás patria kokosové koláče medzi tie najobľúbenejšiea a biela dobrota lahodí našim chuťovým bunkám v pravidelných intervaloch. Kokos však nevyniká len jedinečnou chuťou, ale aj vysokým obsahom železa a iných výživných látok. Tak čo, dostali ste naň chuť aj vy? Tu je pár nenáročných inšpirácií…

Šťavnatý kokosovník

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 2 poháre polohrubej múky
  • 1 a ½ pohára práškového cukru
  • ½ pohára oleja
  • 1 pohár mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 a ½ pohára kokosu
  • 1 smotanu na šľahanie

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej, mlieko, múku, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, zamiešame a nalejeme na vymastený plech. Povrch koláča posypeme 1 pohárom kokosu, ktorý sme zmiešali s ½ pohárom práškového cukru. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 minút. Po upečení vylejeme ešte na horúci koláč rovnomerne smotanu na šľahanie.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zaklopala vám na dvere nečakaná návšteva? S týmto pohostením určite zabodujete!


Nepečené kokosové kocky

Potrebujeme:

  • 1 balík detských piškót
  • 100 g masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 60 g práškového cukru
  • 50 ml rumu
  • 1 vanilkový cukor
  • kokos na obaľovanie

Postup: Maslo, práškový aj vanilkový cukor a kakao vymiešame na cesto, do ktorého pridáme aj pomleté piškóty s rumom. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke a každú hotovú guľku uložíme do papierových košíčkov.


Tiež by vás mohlo zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Kokosová roláda

Potrebujeme:

  • 6 balíkov tmavých marina keksov
  • 100 g kokosu
  • 200 g masla
  • 200 g cukru
  • 5 lyžíc kakaa
  • 1 dcl rumu
  • 1 dcl uvarenej kávy

Postup: Marina keksy pomelieme, alebo poriadne rozdrvíme a do pomletých keksov následne pridáme polovicu cukru, kakao, kávu a zmiešame. Pridáme aj rum. Zmäknuté maslo rozmixujeme so zvyškom práškového cukru, pridáme kokos a zmiešame. Na papier na pečenie rozsypeme kokos a na ňom rozvaľkáme cesto. Na rozvaľkané cesto natrieme bielu plnku a cesto pomocou papiera zrolujeme. Na pár hodín dáme stuhnúť do chladničky, pokrájame na kolieska a môžeme podávať.


Máte radi kokos? Na prípravu akých zákuskov ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame