Koľko vlašských orechov jesť denne? Konzumácia tohto množstva znižuje riziko infarktu viac, ako by ste čakali

miska vlašských orechov

Vlašské orechy výrazne znižujú hladinu cholesterolu, či riziko infarktu (Zdroj: Freepik/stockking)

Konzumácia vlašských orechov pomáha znižovať hladinu cholesterolu, riziko artériosklerózy a infarktu. „Mali by ich preto pravidelne konzumovať ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní,“ vysvetlila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Vplyv vlašských orechov na zdravie je skutočne výrazný

Nie je pochýb o tom, že tieto plody prírody sú zdraviu naozaj prospešné. Pri ich konzumácii si však treba dať pozor na prijaté množstvo, pretože 100 g vlašských orechov obsahuje približne 654 kalórií, čiže sú výrazne kalorické. Z toho vyplýva, že sú výživné, ale vyžaduje sa ich konzumácia v rozumnej miere.

Orechy obsahujú mastné kyseliny, ktoré tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky, a vitamín B1 podporujúci svalové funkcie. RÚVZ na sociálnej sieti priblížil, že podľa viacerých výskumov pravidelná konzumácia orechov, aspoň za hrsť denne, znižuje riziko infarktu až o polovicu. Pre ich nízky obsah uhľohydrátov a vďaka vysokej nutričnej hodnote sú podľa Blažovej veľmi prospešné aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.

Štúdie u seniorov potvrdili, že pravidelná konzumácia orechov výrazne prispieva k zlepšeniu pamäte a môže pomáhať v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. Pre obsah esenciálnych mastných kyselín, lecitínu, fosforu a vitamínu B6 sú podľa RÚVZ výbornou potravou pre mozog. V orechoch je tiež obsiahnutý vysoký podiel medi, ktorá napomáha vstrebávaniu železa v čreve a prevencii málokrvnosti.

Orechy pomôžu aj mladším ľuďom

Orechy podľa odborníkov z RÚVZ zlepšujú aj duševnú výkonnosť a navracajú rovnováhu nervovej sústavy, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia, ktorých trápi depresia, stres a podráždenosť. Vlašské orechy totiž obsahujú bioaktívne látky, ako sú fytosteroly, gamatoferol, omega-3 mastné kyseliny a rôzne antioxidačné polyfenoly.

RÚVZ pripomenul, že na orechy možno byť aj alergický. Upozornil, že pokiaľ má niekto podozrenie na alergiu na orechy, mal by sa ich snažiť vyvarovať, prípadne sa poradiť s lekárom, ako postupovať ďalej. Orechy sa považujú za jednu alergénnu skupinu, ale nie je pravidlom, že človek je alergický na všetky druhy orechov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Poruchy plodnosti sa týkajú čoraz viac párov: Ktoré vyšetrenia už ženy nemusia platiť z vlastného vrecka?

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame