Odpovedá výživová poradkyňa: Zdravé jedlá, ktoré zatočia aj so stresom – avokádo, cícer alebo čokoláda!

žena

Ktoré potraviny jesť, keď som vystresovaná? (Zdroj: GettyImages)

Dobrý deň,

v poslednom období som veľmi vystresovaná. To, čo sa okolo mňa deje, myslím túto korona situáciu, mi na psychike nepridáva. Čítala som Vaše rady, ako ozdraviť jedálniček, ale rada by som do neho v tomto období zahrnula čo najviac potravín, ktoré mi pomôžu zabojovať so stresom a aj dobre chutia. Poprípade potešia aj tipy, ako ich jednoducho pripraviť.

Ďakujem, Táňa


Pekný deň, Táňa,

toto obdobie asi na nálade nikomu nepridáva, takže vám úplne rozumiem. Napriek tomu si myslím, že z každej situácie, aj tej náročnejšej, dokážeme vyťažiť niečo pozitívne, vyjsť z nej vnútorne silnejší. Stres, hnev, smútok a ani strach nám nepomôžu, práve naopak.

Podľa toho, čo píšete, usudzujem, že vo vašom prípade môže byť tým pozitívnym práve zmena jedálnička. Poďme sa teda pozrieť na potraviny, ktoré blahodarne ovplyvňujú nielen naše telesné, ale aj duševné rozpoloženie. Posnažím sa vybrať také, ktoré potešia aj vaše chuťové poháriky. Jednou zo skvelých antistresových potravín sú sladké zemiaky, ktoré napomáhajú zníženiu hladiny stresového hormónu kortizolu. Ideálne je konzumovať ich so šupkou – dôkladne ich vydrhnite, nakrájajte, poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie, posoľte, dochuťte obľúbenými bylinkami, pokvapkajte olivovým olejom a dajte upiecť.

Veľmi dobrou voľbou je aj avokádo. Je nabité prospešnými tukmi, vlákninou, B vitamínmi, horčíkom a množstvom ďalších prospešných látok. MUFA, teda mononenasýtené mastné kyseliny regulujú funkcie centrálneho nervového systému, nakoľko priaznivo vplývajú na hladiny neurotransmiterov. Už polovica avokáda denne dokáže udržať na uzde úzkostné stavy. Avokádo je skvelé na celozrnnom pečive alebo sa dá z neho pripraviť čokoládový puding – na dve porcie potrebujeme 1 avokádo, banán, 1 – 2 polievkové lyžice kakaa. Avokádo a banán roztlačíme (zmixujeme), dochutíme kakaom, medom a štipkou škorice.

Ak ste neprišli na chuť strukovinám, dávam vám do pozornosti cícer. Ten je okrem iného bohatý na aminokyselinu tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu. Skúste cícer na 10 hodín namočiť, uvariť do polomäkka, potom dať na plech vystlaný papierom na pečenie, ochutiť bylinkami, pokvapkať olivovým olejom a dať upiecť. Táto dobrota je zdravou alternatívou rôznych slaných pochutín. Keď je reč o tryptofáne, produkciu hormónov dobrej nálady môžete podporiť aj konzumáciou banánov či morčacieho mäsa.

Zo semienok sú v tomto smere na nezaplatenie slnečnicové. Nachádza sa v nich vitamín E, horčík, vitamíny skupiny B, ktoré majú priaznivý vplyv na našu náladu. Prospešné účinky na psychiku majú aj ľanové a tekvicové. Horká čokoláda (s obsahom minimálne 70 % kakaa) je zdrojom jedinečných látok (flavanoly, N-acyletanolamín, fenyletylamín…), ktoré v nás vyvolávajú pozitívne emócie. Podľa prieskumu medzi viac ako 13 000 dospelými v USA, uskutočneného na základe nimi udávaných symptómov, ale aj meraných pomocou špeciálnych dotazníkov, horká čokoláda znížila riziko depresie o 70 % u tých, ktorí jedli horkú čokoládu za posledných 24 hodín.

V takomto štýle by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho, nakoľko antistresových potravín je neúrekom. Patria medzi ne aj ovsené vločky, čučoriedky, špargľa, pistácie, vlašské orechy, listová zelenina. Do pozornosti dávam aj kvalitné vajíčka, probiotické jogurty, cviklu či kurkumu.

Milá Táňa, ako vidíte, existuje pestrá paleta potravín, ktoré rovnako dobre prospievajú telu i psychike. Verím, že čo najviac z nich zaradíte do svojho jedálnička.

Držím päste, Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close