Čo s kuracími prsiami, stehnami či krídlami? Pozrite, ako najlepšie využijete rôzne časti kurčaťa

Kuracie stehná, kuracie mäso

Kuracina patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa (Zdroj: GettyImages)

Kuracina u nás bezpochyby patrí k najobľúbenejším druhom mäsa. Ľahko z neho pripravíte polievku i hlavné jedlo. Ak v obchode siahnete po celom kurčati s kožou, môžete ho použiť na pečenie, grilovanie alebo chutný vývar. Akým spôsobom najlepšie upraviť jednotlivé časti?

Prsia šup na panvicu

Najcennejšiu a najpoužívanejšiu časť kuracieho mäsa možno spracovávať s kožou alebo bez. Prsia sa hodia skôr na minútkovú úpravu, pretože pri dlhom varení či pečení sa rýchlo vysušia. Využívajú sa na pečenie, grilovanie, vyprážanie i dusenie. Ideálne sú na prípravu soté, číny, rezňov, plnenej mäsovej rolády alebo do šalátu.

Pri príprave rezňov prsia nemusíte naklepávať. Stačí, ak ich narežete asi na centimeter hrubé plátky. Ochutíte soľou a korením, obalíte v trojobale a pomaly vypražíte. Budú oveľa šťavnatejšie. Ak chcete zdravšiu alternatívu, pripravte ich v rúre na plechu vyloženým papierom na pečenie. Ochuťte a obaľte ich ako zvyčajne, pokvapkajte olivovým olejom a upečte do chrumkava.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Stehná do rúry či hrnca

V porovnaní s mäsom na prsiach je tmavšie a šťavnatejšie, preto je vhodné na dlhšie tepelné úpravy. Najčastejšie sa používa na pečenie a grilovanie. Ak necháte stehná cez noc odležať v marináde, získajú ešte lahodnejšiu chuť. Výborne sa na ne hodí medová, pikantná, ale aj citrusová marináda s bylinkami. Vykostené a zbavené kože sú skvelou voľbou na rezne, soté či do omáčok. Napríklad do tradičného kuracieho paprikášu.

Krídla ako grilovacia lahôdka

Tento diel kuraťa má väčší podiel kostí, šliach a chrupaviek, čiže nízky obsah mäsa. Napriek tomu sa krídla naložené v marináde, šetrne pečené alebo grilované, považujú za šťavnatú a chrumkavú delikatesu. Spolu s ďalšími kostnatými dielmi, ako je trup a krk, ale aj odrezkami kože a drobkami, sú ideálne na prípravu vývaru. Ak ho neminiete celý, odložte časť z neho do mrazničky. Dodá jedinečnú chuť omáčkam aj rizotu.


Mohlo by vás zaujať: Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?


Rozhodujúci je spôsob chovu

Kvalitu a chuť mäsa najviac ovplyvňuje hlavne fakt, z akého chovu kurčatá pochádzajú a koľko mali pohybu.
Halové, alebo 30-dňové kurčatá majú zvyčajne okrúhly tvar tela a svetlú svalovinu.
Z voľného výbehu majú hutnejšie mäso a tmavšie stehná. Na prvý pohľad sú štíhlejšie, majú výraznejšiu vôňu i chuť. Štandardne rastú 32 dní.
U nás sú však veľmi rozšírené aj takzvané wellfare chovy. Kurčatá sa chovajú viac než 40 dní, bez stresu a urýchľovania rastu, čo sa následne prejaví aj na kvalite mäsa.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close