Čo s kuracími prsiami, stehnami či krídlami? Pozrite, ako najlepšie využijete rôzne časti kurčaťa

Kuracie stehná, kuracie mäso

Kuracina patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa (Zdroj: GettyImages)

Kuracina u nás bezpochyby patrí k najobľúbenejším druhom mäsa. Ľahko z neho pripravíte polievku i hlavné jedlo. Ak v obchode siahnete po celom kurčati s kožou, môžete ho použiť na pečenie, grilovanie alebo chutný vývar. Akým spôsobom najlepšie upraviť jednotlivé časti?

Prsia šup na panvicu

Najcennejšiu a najpoužívanejšiu časť kuracieho mäsa možno spracovávať s kožou alebo bez. Prsia sa hodia skôr na minútkovú úpravu, pretože pri dlhom varení či pečení sa rýchlo vysušia. Využívajú sa na pečenie, grilovanie, vyprážanie i dusenie. Ideálne sú na prípravu soté, číny, rezňov, plnenej mäsovej rolády alebo do šalátu.

Pri príprave rezňov prsia nemusíte naklepávať. Stačí, ak ich narežete asi na centimeter hrubé plátky. Ochutíte soľou a korením, obalíte v trojobale a pomaly vypražíte. Budú oveľa šťavnatejšie. Ak chcete zdravšiu alternatívu, pripravte ich v rúre na plechu vyloženým papierom na pečenie. Ochuťte a obaľte ich ako zvyčajne, pokvapkajte olivovým olejom a upečte do chrumkava.


Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Stehná do rúry či hrnca

V porovnaní s mäsom na prsiach je tmavšie a šťavnatejšie, preto je vhodné na dlhšie tepelné úpravy. Najčastejšie sa používa na pečenie a grilovanie. Ak necháte stehná cez noc odležať v marináde, získajú ešte lahodnejšiu chuť. Výborne sa na ne hodí medová, pikantná, ale aj citrusová marináda s bylinkami. Vykostené a zbavené kože sú skvelou voľbou na rezne, soté či do omáčok. Napríklad do tradičného kuracieho paprikášu.

Krídla ako grilovacia lahôdka

Tento diel kuraťa má väčší podiel kostí, šliach a chrupaviek, čiže nízky obsah mäsa. Napriek tomu sa krídla naložené v marináde, šetrne pečené alebo grilované, považujú za šťavnatú a chrumkavú delikatesu. Spolu s ďalšími kostnatými dielmi, ako je trup a krk, ale aj odrezkami kože a drobkami, sú ideálne na prípravu vývaru. Ak ho neminiete celý, odložte časť z neho do mrazničky. Dodá jedinečnú chuť omáčkam aj rizotu.


Mohlo by vás zaujať: Porovnanie kuracieho, bravčového a hovädzieho: Ktoré mäso je najzdravšie?


Rozhodujúci je spôsob chovu

Kvalitu a chuť mäsa najviac ovplyvňuje hlavne fakt, z akého chovu kurčatá pochádzajú a koľko mali pohybu.
Halové, alebo 30-dňové kurčatá majú zvyčajne okrúhly tvar tela a svetlú svalovinu.
Z voľného výbehu majú hutnejšie mäso a tmavšie stehná. Na prvý pohľad sú štíhlejšie, majú výraznejšiu vôňu i chuť. Štandardne rastú 32 dní.
U nás sú však veľmi rozšírené aj takzvané wellfare chovy. Kurčatá sa chovajú viac než 40 dní, bez stresu a urýchľovania rastu, čo sa následne prejaví aj na kvalite mäsa.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame