Vyváranie cez pracovný týždeň asi nie je z časových dôvodov bežné u väčšiny z vás. Ak vám už ale lezú hore krkom chleby s nátierkami, konzervy, párky či cestoviny, vyskúšajte si pripraviť niečo lepšie. Kuracie „rýchlovky“ vám zaberú len pár minút a oživia váš stereotypný jedálny lístok. Z času vám pritom neukroja takmer nič navyše. Necháte sa inšpirovať kúskami v cestíčku, výborným perkeltom, alebo vás nadchne chutné soté vo vajci?
Soté vo vajci
Potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 vajce
- 1 lyžicu worcestrovej omáčky
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- 1 lyžičku kari korenia
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
Postup: Kuracie plátky nakrájame na tenké pásiky alebo malé štvorce. Všetky ostatné ingrediencie zmiešame a kuracie kúsky namočíme do zmesi. Ak si to pripravíme večer pred dňom varenia, môžeme ich nechať marinovať pokojne cez noc a po príchode domov už len vytiahneme z chladničky a opečieme na oleji. Kuracina je hotová rýchlo, preto stačí kúsky opekať asi 5 – 10 minút. Podávame so šalátom alebo opekanými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?
Marinované v cestíčku
Potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 1 lyžičku soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky grilovacieho korenia
- 2 lyžice oleja
- korenie
Cestíčko:
- 2 stredné zemiaky
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1 vajce
Postup: Kuracie prsia nakrájame na kúsky. V mise rozmiešame sójovú a worcestrovú omáčku, soľ, korenie, grilovacie korenie a prelisovaný cesnak. Zmes poriadne premiešame, pridáme do nej kuracie kúsky a opäť poriadne zamiešame. Odložíme odpočívať do chladničky. Túto časť si môžeme takisto pripraviť deň vopred, čím si uľahčíme prácu. Na cestíčko vymiešame rozmixované zemiaky, s múkou a vajcom. Do cestíčka pridáme naložené mäso a vyprážame na oleji, po dobu asi 5 – 10 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Mäso bez škodlivých látok a zvyškov hormónov? Takto spoznáte kvalitnú kuracinu!
Rýchly paprikáš
Potrebujeme:
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 1 strednú cibuľu
- olej
- soľ
- korenie
- vegetu
- 2 lyžičky červenej papriky
Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a dáme pražiť na olej. Medzitým si poriadne umyjeme a na kúsky pokrájame kuracie mäso. Ak máte stehná, krídla, alebo iné celé časti, ponechajte ich v celku. Asi minútu pred tým, ako ku cibuli pridáme mäso, nasypeme do nej červenú papriku a chvíľku popražíme. Následne pridáme mäso, osolíme, okoreníme, pridáme aj vegetu, zalejeme vodou a necháme polhodinu dusiť, pričom proces kontrolujeme a podľa potreby vodu dolievame. Na záver môžeme podľa potreby a chuti zahustiť. Podávame s varenými zemiakmi alebo s ryžou.
Máte v obľube kuracie mäso? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na