Káva, ktorá chutí výborne a môžete si ju dať aj večer? Táto je fit, hneď si ju zamilujete!

Foto: Zlaté zrnko

Mnoho ľudí zastáva negatívny postoj pri pomyslení na kávu bez kofeínu. Majú za to, že káva sa pije hlavne pre povzbudenie a bezkofeínová káva preto nemá žiaden význam. Pravda je taká, že dnes už mnoho ľudí pije kávu kvôli gastronomickému zážitku a kvôli krásnej chuti a vôni. Ak je káva kvalitná a správne pripravená, bude chutiť vynikajúco. Ale pili ste už niekedy dobrú bezkofeínovú kávu?

„Bezkofeinová káva, rovnako ako tá s kofeínom, prešla v poslednom čase výrazným vývojom. Začína sa dbať na spracovanie a odkofeinovanie kvalitných kávových zŕn. Kávu už nepijeme iba kvôli tomu, že nabudí, ale aj kvôli tomu, že nám chutí. A samozrejme, treba myslieť aj na ľudí, ktorí museli zo svojho jedálnička kofeín z rôznych dôvodov vylúčiť,“ hovorí baristka Monika Matúšová.

(Zdroj: Zlaté zrnko)

Faktom tiež ostáva, že kofeín skoro nemá chuť, a preto sa priamo nepodieľa na chuti kávy. „Chuť kávy vytvára aj jej praženie. Kofeín sa z kávy odstraňuje buď chemicky pomocou rozpúšťadiel (chloroform a pod.), alebo švajčiarským vodným procesom, bez akejkoľvek chémie. V oboch prípadoch sa ale naruší štruktúra zrnka, preto je potrebné tieto zrnká veľmi šetrne upražiť,“ pokračuje Václav Faltus, pražiar kávy Zlaté Zrnko. V súčasnosti je už teda podľa všetkého možné zakúpiť aj kvalitnú a chuťovo príjemnú bezkofeínovú kávu.

No a aká je budúcnosť bezkofeinovej kávy?

Vedci nedávno zistili, že každý človek má v sebe Gén, ktorý pomáha odbúrať z tela kofeín, no to, ako efektívne to dokáže, záleží na jeho verzii. Niektorí ľudia majú pomalú verziu a niektorí rýchlu. Preto niektorí z nás lepšie odbúrajú kofeín z tela a niektorí horšie. Ak patríte do druhej skupiny ľudí, predstavte si, že by ste si počet svojich denne vypitých šálok obľúbenej kávy nemuseli strážiť a už vôbec nie pozerať na hodiny, ktoré určujú či už náhodou nie je na kávu neskoro.

(Zdroj: Zlaté zrnko)

„Približne jednu desatinu produkcie kávovníkových zŕn tvoria zrná zbavené kofeínu. Procesy na odbúranie kofeínu sú ale ekonomicky aj technologicky veľmi náročné, preto sa v súčasnosti uvažuje o alternatíve, ktorou by bol kávovník, ktorý by neprodukoval kofeín,“ približuje svoje poznatky baristka.

„Vedci síce objavili kávovník, ktorý má vo svojich listoch zanedbateľné množstvo kofeínu, no káva z jeho zrniek nechutila vôbec dobre. Vyzerá to teda tak, že ak budeme chcieť bezkofeínovú kávu bez procesov odkofeínovania, vedci budú musieť pristúpiť na šľachtenie. Káva z takýchto geneticky modifikovaných kávových zŕn, by potom mala byť na nerozoznanie od tej s kofeínom. To, či bude záujem o geneticky modifikované bezkofeinové kávové zrná je otázne,“ dodáva.

Hoci budúcnosť bezkofeínovej kávy ostáva otázna, faktom je, že si už aj dnes viete dopriať kvalitnú bezkofeínovú kávu, ktorá chutí takmer na nerozoznanie od tej kofeínovej. Aj keď ponuka ešte nie je tak široká.

VYSKÚŠAJTE BEZKOFEÍNOVÚ KÁVU OD ZLATÉHO ZRNKA

Zdroj: PR článok
Odporúčame