Ste zástancom alebo odporcom horkej čokolády? Keď ste si otvorili tento článok, predpokladáme, že patríte k prvej skupine. Hoci horké čokolády pôsobia na pohľad úplne rovnako, v chuti sa môžu zásadne líšiť. Posvietili sme si teda na horké čokolády z našich obchodov a aký bol výsledok? Prezradíme vám, že vyhrala tá, na ktorú by sme to netipovali.
Čo by mala obsahovať horká čokoláda?
Kvalitnú horkú čokoládu spoznáte podľa týchto znakov:
- Kakaová hmota: podiel kakaovej hmoty by sa mal pohybovať medzi 70 až 90 %. Vyšší podiel kakaových hmoty zabezpečí hlbšiu a bohatšiu kakaovú chuť.
- Kakaový tuk: čokoláda by mala obsahovať kakaový tuk, ktorý pochádza z kakaových bôbov a nemal by byť nahradený inými tukmi, ako je palmový alebo kokosový olej. Práve kakaový tuk dodáva čokoláde krémovú textúru a chuť.
- Kakaový prášok: čokoláda by mala obsahuje kvalitný kakaový prášok bez prídavkov, ako je alkohol, vanilka alebo iné arómy.
- Iné prísady: Menej je často viac. Kvalitná horká čokoláda by mala mať minimálny počet prísad. Ideálna je čokoláda, ktorá obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaový tuk a cukor.
Figaro Sladká vášeň
- Orientačná cena: 2,59 eur
- Hmotnosť: 100 g
Figaro je známa značka na poli sladkých maškŕt, a tak sme horkú čokoládu Figaro nemohli v teste vynechať. Po porovnaní s ostatnými čokoládami nás však sklamala. Zachutila nám najmenej. V teste patrí k tým drahším a za túto cenu by sme si radšej kúpili iné čokolády z testu.
Jej vôňa nám prišla menej čokoládová, menej sýta a bolo v nej aj niečo iné, ťažko opísateľné. Možno je to tým, že má v zložení celkovo osem zložiek, zatiaľ čo ostatné čokolády ich majú oveľa menej. Pri horkej čokoláde ich vlastne ani veľa netreba. A je v nej aj akási aróma, ale nie je bližšie popísané, aká. Chuťovo nám prišla najsladšia.
Výživové údaje na 100 g:
- Energetická hodnota: 2490 kJ/600 kcal
- Tuky: 46,5 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 29 g
- Sacharidy: 32 g, z toho cukry 28 g
- Bielkoviny: 7,1 g
- Vláknina: 11 g
- Soľ: 0,03 g
Naše hodnotenie
Zloženie: ⚫⚫⚪⚪⚪
Chuť: ⚫⚫⚪⚪⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚪⚪
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚪⚪⚪
Billa Premium horká čokoláda
- Orientačná cena: 1,49 eur
- Hmotnosť: 100 g
Táto čokoláda z Billy patrí k ich produktom z prémiovej rady a príjemne nás prekvapila. Po otvorení nás čakala lahodná čokoládovo-kakaová vôňa. Chuťovo nám prišla sýta a vyvážená. Ani príliš sladká, ani príliš horká.
No musíme zmieniť, že ako jediná má oproti ostatným čokoládam o 4 % viac kakaa, čo nie je veľký rozdiel, no možno aj takéto malé číslo mohlo spôsobiť chuťový rozdiel. Cenovo vychádza tiež veľmi priaznivo. Vlastne je druhou najlacnejšou čokoládou v teste.
Výživové údaje na 100 g:
- Energetická hodnota: 2240 kJ/540 kcal
- Tuky: 40 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 25 g
- Sacharidy: 30 g, z toho cukry 24 g
- Bielkoviny: 9,4 g
- Vláknina: neznáme
- Soľ: 0,11 g
Naše hodnotenie
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫
Lindt horká čokoláda
- Orientačná cena: 3,49 eur
- Hmotnosť: 100 g
Značku Lindt vám asi nemusíme predstavovať. Táto horká čokoláda od Lindt bola vyrobená vo Francúzku a zrejme vás neprekvapí, že z testovaných je najdrahšia. Oceňujeme, že obsahuje len štyri ingrediencie, a to kakaovú hmotu, cukor, kakaové maslo a vanilku.
Chuťovo nás však zaskočila a nevieme, či v dobrom. Bola veľmi kyslá. Až príliš. Hoci má podľa nutričných hodnôt najviac cukru, ani to nie je veľmi cítiť, keďže tá kyslosť to úplne prebíja. A vonkoncom už nie je cítiť vanilku, ktorá je v zložení uvedená. Kvalitné kakao zvykne mať horkú a zásaditú chuť. Pre nás to už bolo príliš, no veríme, že svojich zástancov si určite nájde.
Výživové údaje na 100 g:
- Energetická hodnota: 2350 kJ/566 kcal
- Tuky: 41 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 24 g
- Sacharidy: 34 g, z toho cukry 30 g
- Bielkoviny: 9,5 g
- Vláknina: neznáme
- Soľ: 0,10 g
Naše hodnotenie
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚪⚪
J. D. Gross horká čokoláda
- Orientačná cena: 1,49 eur
- Hmotnosť: 125 g
Ak zvyknete nakupovať v Lidli, určite poznáte ich čokolády pod značkou J. D. Gross. Hneď na úvod priznáme, že táto čokoláda je pre nás víťazom.
Má príjemnú čokoládovo-kakaovú vôňu a aj po ochutnaní nás nerušia žiadne neželané príchute. Podľa zloženia má najmenej cukru, ale sladká nám príde tak akurát. V jej prospech svedčí aj to, že cenovo vychádza najlacnejšie a má najväčšiu gramáž zo všetkých.
Výživové údaje na 100 g:
- Energetická hodnota: 2343 kJ/565 kcal
- Tuky: 41,5 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 25 g
- Sacharidy: 33,8 g, z toho cukry 27,2 g
- Bielkoviny: 8,4 g
- Vláknina: neznáme
- Soľ: 0,03 g
Naše hodnotenie
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫
Nestlé horká čokoláda
- Orientačná cena: 2,69 eur
- Hmotnosť: 100 g
Tak ako Figaro, aj Nestlé patrí k známym výrobcom sladkostí. Pri kúpe nás zaujalo tvrdenie, ktoré je hneď na prednej strane obalu, a to že čokoláda obsahuje len tri ingrediencie – kakaovú hmotu, cukor a kakaové maslo.
V teste je druhou najdrahšou čokoládou. Vonia príjemne, no v chuti tiež cítiť kyslosť. Hoci v porovnaní s čokoládou Lindt je to výrazne menej, do popredia aj tak ide viac kyselkavá než sladká chuť. Táto čokoláda nás nejak zvlášť neohúrila, ale ani nesklamala. Musíme však oceniť jednoduché zloženie.
Výživové údaje na 100 g:
- Energetická hodnota: 2407 kJ/580 kcal
- Tuky: 42,8 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 23,2 g
- Sacharidy: 33,9 g, z toho cukry 26,9 g
- Bielkoviny: 9,8 g
- Vláknina: 9,9 g
- Soľ: < 0,01 g
Naše hodnotenie
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Obal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚪⚪
Ako by sme zhrnuli naše testovanie horkej čokolády?
O víťazné miesto sa u nás bijú čokolády J. D. Gross z Lidla a čokoláda z Billy. Hoci, s veľmi maličkým náskokom vyhráva čokoláda z Lidla. Ak vyhľadávate v horkej čokoláde mierne kyselkavú chuť, určite vás osloví čokoláda od Nestlé, no v porovnaní s ostatnými počítajte s vyššou cenou. Myslite tiež na to, že aj pri varení by sme mali používať kvalitné potraviny. Pri čokoláde platí v podstate to isté ako pri víne. Ak by ste si ju nevychutnali samostatne, nepatrí ani do jedla.
Zdieľať na
Zdieľaní