Podľa novej štúdie mali ženy, ktoré jedli stravu s nízkym obsahom pridaného cukru a vysokým obsahom živín, výrazne „mladšie“ bunky. Nadmerný príjem cukru teda obmedzuje zdravú dlhovekosť.
Nový výskum publikovaný v zdravotníckom časopise JAMA Network Open naznačuje, že strava bohatá na živiny s malým množstvom pridaných cukrov môže spomaliť biologické starnutie u žien.
S každým gramom pridaného cukru sme starší
Vedci skúmali vek buniek prostredníctvom chemických značiek, tzv. metylových skupín, na povrchu molekúl DNA. Tieto značky upravujú aktivitu špecifických génov bez toho, aby menili základný kód DNA – tento proces sa odborne nazýva epigenetická modifikácia. Vzor týchto metylových skupín sa s vekom mení, čo pravdepodobne prispieva k rýchlejšiemu starnutiu buniek.
Zatiaľ čo strava bohatá na živiny spomaľovala proces starnutia buniek, naopak, potraviny s pridaným cukrom robili pravý opak. Aj keď účastníci výskumu jedli zdravú stravu, každý gram pridaného cukru, ktorý skonzumovali, spôsobil zvýšenie ich genetického veku.

Ženám, ktoré konzumovali väčšie množstvo pridaných cukrov, starli bunky oveľa rýchlejšie aj napriek tomu, že zvyšné potraviny boli zdravé a bez pridaných cukrov. Pridané cukry sa, na rozdiel od prirodzene sa vyskytujúcich cukrov v mlieku, ovocí či zelenine, pridávajú do potravín počas výroby, napríklad do nápojov sladených cukrom a do pečiva.
Táto štúdia je jednou z prvých, ktorá poukázala na súvislosť medzi konzumáciou pridaného cukru a samotným starnutím. Zároveň ako prvá skúmala túto súvislosť u černošských aj bielych žien v strednom veku. Účastníčky mali v priemere 39 rokov.
Stredomorská strava zaručí dlhý život
Doteraz sa vedelo, že vysoké množstvo pridaných cukrov v strave sa podpisuje pod rôzne ochorenia v skoršom veku, ako sú cukrovka, obezita, zlyhanie pečene, obličiek či ochorenia srdca, no zároveň sa spája aj so zhoršeným metabolickým zdravím.
Vedci skúmali 342 žien, ktoré jedli rozdielne potraviny počas troch po sebe nasledujúcich dní. Potom hodnotili stravu každej ženy na základe toho, do akej miery sa držala rôznych zavedených diét. Jednu z diét tvorila aj stredomorská strava, ktorá je bohatá na zeleninu, celozrnné výrobky a nenasýtené tuky a má nízky obsah červeného mäsa, nasýtených tukov a cukrov. Ďalšia podobná diéta bola zas plná potravín, ktoré by mali znižovať riziko chronických ochorení.

Stravovanie žien ohodnotili podľa epigenetického nutričného indexu, ktorý sa zameriava na živiny s antioxidačnými alebo protizápalovými procesmi a následnú údržbu a opravu DNA. Patria sem napríklad vitamíny A, C, B12 a E, kyselina listová, selén, horčík, vláknina a izoflavón. Posledný je zlúčeninou rastlín, ktorá sa viaže na estrogénové receptory a tým upravuje účinok estrogénov v tele.
Podobná strava plná výživných látok, antioxidantov, s nízkym množstvom cukru podporuje pomalšie starnutie buniek. Konzumácia výživných potravín s nízkym obsahom pridaných cukrov môže zlepšiť dĺžku zdravia človeka, aj celkovo predĺži jeho život.
Pridaný cukor sa nachádza až v 74 % balených potravín vrátane bežných „zdravých“ potravín, akými sú napríklad jogurty či energetické tyčinky. Etikety potravín obsahujú najmenej 61 rôznych názvov pre pridaný cukor. Napríklad taká tabuľka mliečnej čokolády obsahuje približne 25 gramov pridaného cukru, zatiaľ čo malá plechovka koly asi 39 gramov. Podľa odborníkov by dospelý človek mal skonzumovať maximálne 50 gramov pridaného cukru denne.

Ak už vo svojej strave máte príliš veľa pridaného cukru, skúste ho znížiť. Pokiaľ podľa odborníkov denne zjete o 10 gramov pridaného cukru menej, predĺžite si život o 2,4 mesiaca. Najvhodnejšia na dlhovekosť je stredomorská strava, ktorá je plná výživných látok, zeleniny, ovocia, rýb a nízkeho množstva tuku či spomínaného pridaného cukru.
Zdieľať na
Zdieľaní