Ako sušiť ovocie v sušičke ovocia?

Ako sušiť potraviny v sušičke ovocia? (Zdroj: PR článok)

Sušenie potravín je skvelý spôsob, ako ich uskladniť na neskôr, pričom si zachováte ich chuť, vôňu, farbu a živiny. V sušičke ovocia môžete sušiť ovocie ako jablká, marhule, banány, čerešne, figy, hrozno, broskyne či hrušky, no takisto aj zeleninu ako je mrkva, zeler, kukurica, cibuľa, paprika, zemiaky a paradajky alebo huby.

Pomocou sušičky môžete sušiť aj  hovädzie, kuracie, bravčové či jahňacie mäso, alebo ryby ako losos, tuniak alebo pstruh. O tom, že sušička ovocia má široké využitie teda niet pochýb. Všetko, čo potrebujete vedieť o sušení potravín, sa dozviete nižšie.

Aká je najväčšia výhoda sušenia ovocia?

Sušenie potravín je skvelý spôsob, ako ich uchovať na dlhšiu dobu. Keď ovocie sušíte, v podstate z neho odstraňujete všetku vodu, čím sa predlžuje jeho trvanlivosť. Sušička ovocia rovnomerne odstráni všetku vlhkosť z ovocia.

Aké sú ďalšie výhody sušenia potravín?

Sušenie potravín pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a dodáva telu základné vitamíny a minerály. Napríklad sušené slivky môžu znížiť zlý cholesterol.

Čo obsahuje sušené ovocie?

Zloženie sušeného ovocia je rovnaké ako pri čerstvom ovocí. Sušené ovocie obsahuje teda živiny ako čerstvé ovocie, vrátane vitamínov A, C, E, železa a rôznych antioxidantov. Avšak kvôli nedostatku vody má sušené ovocie oveľa viac vlákniny ako čerstvé.

Ako sušiť ovocie v sušičke potravín?

Ovocie najskôr umyte a nakrájajte na tenké plátky. Ďalej nakrájané ovocie namočíme do štvrť litra vody s lyžicou citrónovej šťavy. Zabránite tak zhnednutiu ovocia počas sušenia.

Keď je ovocie namočené, vložte ho do sušičky potravín a nastavte na požadovanú teplotu. Proces sušenia môže trvať niekoľko hodín v závislosti od druhu a množstva ovocia.

Pri akej teplote sušiť ovocie?

Teplota sušenia ovocia záleží od konkrétneho druhu ovocia, takisto od hrúbky plátkov ovocia. Pridávame vám sem šikovný ťaháčik najobľúbenejších ovocí a ich odporúčané teploty sušenia:

  • Jablká: 30 – 50 °C
  • Banány: 70 °C
  • Pomaranče: 60 °C
  • Hrušky: 50 °C
  • Marhule: 40 – 50 °C
  • Slivky: 40 – 50 °C
  • Čerešne: 30 – 50 °C
  • Hrozno: 30 – 50 °C
  • Ananás: 40 – 50 °C
  • Jahody: 30 – 50 °C
(Zdroj: PR článok)

Ako skladovať sušené ovocie?

Ak hľadáte zdravé a chutné občerstvenie, sušené ovocie je skvelou voľbou. Nielenže je plné živín, ale je aj ľahko prenosné a možno ho dobre uskladniť.

Keď je ovocie vysušené, nechajte ho asi hodinu vychladnúť. Potom sušené ovocie preložte do uzatvárateľnej nádoby a uložte na tmavé a chladnejšie miesto. Sušené ovocie môže pri správnom skladovaní vydržať až 2 roky.

Ak vás nepresvedčili sušičky ovocia a predsa len sa rozhodnete pre kupované sušené ovocie, nezabudnite skontrolovať štítky na každom sušenom ovocí, ktoré kupujete, pretože niektoré môžu obsahovať pridané cukry alebo konzervačné látky.

Zdroj: PR článok
Odporúčame