Tipy na ľahké letné dezerty: Využite sezónne ovocie a pripravte si nebíčko na tanieri!

Ovocné dezerty v pohári

Ľahké letné dezerty sú skvelou sladkou bodkou na záver (Zdroj: GettyImages)

V lete sa nám žiada jesť ľahké jedlá, ktoré nezaťažujú žalúdok. Bez koláča či zákusku – povestnej sladkej bodky na koniec – by však pre mnohých nebol obed tým pravým orechovým. Ponúkame tri recepty na skvelé ľahké dezerty, ktorými zabodujete.

Marhuľovo-jogurtová dobrota

Tento dezert je naozaj lahodný a výhodou je, že v mrazničke vydrží aj týždeň. Na výrobu je najlepšie použiť terinu – keramickú misu na pečenie, ktorá Francúzom slúži predovšetkým na vyrábanie povestných paštét.

Potrebujeme:

– 500 g marhúľ – môžu byť aj z domáceho kompótu
– 500 g hustého gréckeho jogurtu
– 250 ml tučnej smotany na šľahanie
– 4 lyžice medu
– 1 citrón
– 2 balenia sušienok „esíčka“
– rum

Postup: Menšiu formu na terinu (objem cca 1 l) vyložíme potravinárskou fóliou. Do jogurtu pridáme dve lyžice medu, dotuha ušľahanú smotanu a najemno nastrúhanú kôru z citróna. Zvyšný med premiešame s marhuľami a lyžicou medu. Esíčka rozmrvíme a pustíme sa do vrstvenia.

Na dno formy dáme tretinu jogurtovej zmesi, potom časť rozdrobených keksov, časť marhúľ, druhú tretinu jogurtu, esíčka, marhule, a celé prikryjeme zostávajúcim jogurtom. Necháme zmraziť na minimálne štyri hodiny, ideálne cez noc. Po vybratí z mrazničky obrátime, a počkáme 15 minút. Môžeme krájať na kúsky a ozdobiť marhuľami.

Tip gazdinej: Ak nemáte terinu, môžete dezert navrstviť do pohárov a miesto mrazenia len zachladiť.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sladká tvarohovo-karamelová bomba: Bez pečenia očarí celú rodinu


Vanilkový cheesecake s jahodami

V recepte sme síce použili jahody, no nahradiť ich môžete akýmkoľvek sezónnym ovocím, napríklad malinami či čerstvými čučoriedkami.

Potrebujeme:

– 250 g maslových sušienok
– 600 g syru typu žervé
– 100 g masla
– 100 g múčkového cukru
– 250 g smotany na šľahanie
– 1 vanilkový lusk
– Na ozdobu: 400 g jahôd, 25 g múčkového cukru

Postup: Tortovú formu (priemer 23 cm) vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme, nasypeme do misy, zalejeme rozpusteným maslom a dôkladne premiešame. Hmotu rozprestrieme do formy, uhladíme a dáme na hodinu do chladničky. Vanilkový lusk pozdĺžne narežeme a vyškrabeme dreň. Pridáme ju k syru a cukru a vyšľaháme do hladkého krému. Zvlášť si vyšľaháme šľahačku a vmiešame ku krému.

Vylejeme na sušienkový základ a uhladíme. Dáme na noc do chladničky. Pol hodiny pred podávaním vyberieme, formu opatrne uvoľníme a tortu prenesieme na servírovaciu tácku. Polovicu jahôd s cukrom a lyžicou vody rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sito. Tortu ozdobíme polovicami jahôd a na ne nalejeme jahodové pyré.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sladká bodka za pár minút: Pudingový pohár ako z cukrárne zachutí celej rodine


Puding s ostružinami

Potešíte ním najmä deti. Aj tento recept si viete prispôsobiť, miesto ostružín môžete použiť akékoľvek drobné ovocie: maliny, lesné jahody, ríbezle…

Potrebujeme:

– 2 hrnčeky ostružín
– 1 vanilkový puding v prášku
– mlieko podľa návodu
– cukor podľa návodu
– 2 veľké vanilkové pribináčiky
– piškóty

Postup: Z pudingového prášku, mlieka a cukru si podľa návodu na obale pripravíme puding. Dve tretiny ostružín zasypeme 4 lyžicami krupicového cukru, podlejeme trochou vody a pár minút povaríme, kým sa cukor nerozpustí a šťava nezíska hustejšiu konzistenciu. Do sklených pohárov nalejeme puding, naň poukladáme piškóty, vrstvu povarených ostružín, prikryjeme pribináčkom a ozdobíme ostružinami. Podávame vychladené.


Plní elánu aj na Facebooku: Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close