Tipy na ľahké letné dezerty: Využite sezónne ovocie a pripravte si nebíčko na tanieri!

Ovocné dezerty v pohári

Ľahké letné dezerty sú skvelou sladkou bodkou na záver (Zdroj: GettyImages)

V lete sa nám žiada jesť ľahké jedlá, ktoré nezaťažujú žalúdok. Bez koláča či zákusku – povestnej sladkej bodky na koniec – by však pre mnohých nebol obed tým pravým orechovým. Ponúkame tri recepty na skvelé ľahké dezerty, ktorými zabodujete.

Marhuľovo-jogurtová dobrota

Tento dezert je naozaj lahodný a výhodou je, že v mrazničke vydrží aj týždeň. Na výrobu je najlepšie použiť terinu – keramickú misu na pečenie, ktorá Francúzom slúži predovšetkým na vyrábanie povestných paštét.

Potrebujeme:

– 500 g marhúľ – môžu byť aj z domáceho kompótu
– 500 g hustého gréckeho jogurtu
– 250 ml tučnej smotany na šľahanie
– 4 lyžice medu
– 1 citrón
– 2 balenia sušienok „esíčka“
– rum

Postup: Menšiu formu na terinu (objem cca 1 l) vyložíme potravinárskou fóliou. Do jogurtu pridáme dve lyžice medu, dotuha ušľahanú smotanu a najemno nastrúhanú kôru z citróna. Zvyšný med premiešame s marhuľami a lyžicou medu. Esíčka rozmrvíme a pustíme sa do vrstvenia.

Na dno formy dáme tretinu jogurtovej zmesi, potom časť rozdrobených keksov, časť marhúľ, druhú tretinu jogurtu, esíčka, marhule, a celé prikryjeme zostávajúcim jogurtom. Necháme zmraziť na minimálne štyri hodiny, ideálne cez noc. Po vybratí z mrazničky obrátime, a počkáme 15 minút. Môžeme krájať na kúsky a ozdobiť marhuľami.

Tip gazdinej: Ak nemáte terinu, môžete dezert navrstviť do pohárov a miesto mrazenia len zachladiť.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sladká tvarohovo-karamelová bomba: Bez pečenia očarí celú rodinu


Vanilkový cheesecake s jahodami

V recepte sme síce použili jahody, no nahradiť ich môžete akýmkoľvek sezónnym ovocím, napríklad malinami či čerstvými čučoriedkami.

Potrebujeme:

– 250 g maslových sušienok
– 600 g syru typu žervé
– 100 g masla
– 100 g múčkového cukru
– 250 g smotany na šľahanie
– 1 vanilkový lusk
– Na ozdobu: 400 g jahôd, 25 g múčkového cukru

Postup: Tortovú formu (priemer 23 cm) vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme, nasypeme do misy, zalejeme rozpusteným maslom a dôkladne premiešame. Hmotu rozprestrieme do formy, uhladíme a dáme na hodinu do chladničky. Vanilkový lusk pozdĺžne narežeme a vyškrabeme dreň. Pridáme ju k syru a cukru a vyšľaháme do hladkého krému. Zvlášť si vyšľaháme šľahačku a vmiešame ku krému.

Vylejeme na sušienkový základ a uhladíme. Dáme na noc do chladničky. Pol hodiny pred podávaním vyberieme, formu opatrne uvoľníme a tortu prenesieme na servírovaciu tácku. Polovicu jahôd s cukrom a lyžicou vody rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sito. Tortu ozdobíme polovicami jahôd a na ne nalejeme jahodové pyré.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sladká bodka za pár minút: Pudingový pohár ako z cukrárne zachutí celej rodine


Puding s ostružinami

Potešíte ním najmä deti. Aj tento recept si viete prispôsobiť, miesto ostružín môžete použiť akékoľvek drobné ovocie: maliny, lesné jahody, ríbezle…

Potrebujeme:

– 2 hrnčeky ostružín
– 1 vanilkový puding v prášku
– mlieko podľa návodu
– cukor podľa návodu
– 2 veľké vanilkové pribináčiky
– piškóty

Postup: Z pudingového prášku, mlieka a cukru si podľa návodu na obale pripravíme puding. Dve tretiny ostružín zasypeme 4 lyžicami krupicového cukru, podlejeme trochou vody a pár minút povaríme, kým sa cukor nerozpustí a šťava nezíska hustejšiu konzistenciu. Do sklených pohárov nalejeme puding, naň poukladáme piškóty, vrstvu povarených ostružín, prikryjeme pribináčkom a ozdobíme ostružinami. Podávame vychladené.


Plní elánu aj na Facebooku: Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame