Lahôdka menom syr: Tieto veci ste o ňom možno netušili

syry

photl.com

Viac ako trištvrtina ľudí, ktorí nie sú „mlieko pozitív“ napriek tomu milujú syr. A práve vďaka tomu dokážu svojmu telu zabezpečiť dostatok potrebných mliečnych bielkovín. Syr totiž naozaj doslova „vyklíči“ z hrnčeka mlieka. A to z hocijakého.

Najčastejšie sa na jeho prípravu síce používa kravské mlieko, veľmi populárne je aj kozie, ovčie a v exotických krajinách dokonca aj ťavie. Vo svete je úplne bežné vyrábať syr takmer z každého chovného cicavca. Aj vďaka tomu poznáme viac ako 4000 druhov syra. Mnohé z nich sa medzi sebou odlišujú nielen vďaka tomu, z akého mlieka sú vyrobené, ale aj na základe toho, kedy presne bolo mlieko nadojené a ako.


Mohlo by vás zaujať: Dilema vo vašej kuchyni: Je zdravšia masť alebo olej?


Kedy je ho dosť

O tom, aké dôležité sú pre nás bielkoviny sa už veľa popísalo. Dokonca aj odborníci sa delia na dve skupiny a neprestajne sa naťahujú, či sú lepšie mäsové bielkoviny alebo mliečne. Ak zvolíme zlatú strednú cestu určite nič nepokazíme. Ukážkovou mliečnou bielkovinou je aj syr. No okrem toho obsahuje aj tuk a cholesterol. Preto, hoci ide o zdravú potravinu, netreba ho jesť bez limitu. Odborníci odporúčajú neprekračovať 60g denne. Niektorí dokonca tvrdia, že najlepšie je nejesť syr bez chleba, hrianky či iného doplnku. Hoci sa to nepotvrdilo, existuje podozrenie, že nadmerná konzumácia syra bez prílohy môže byť spúšťačom žlčníkových ťažkostí.

Do voza aj do koča

Že si syr dáme na chlieb s maslom, či na špagety nám príde úplne normálne. Dokonca aj na to, že sa pridáva do určitých koláčov, ktoré napriek tomu chutia sladko sme si zvykli. Stále však zostávajú kombinácie, ktoré dokážu prekvapiť. Syr podľa svojich výrobcov možno kombinovať úplne so všetkým. Vďaka pestrej škále chutí môže byť prílohou, hlavným jednom, dezertom či iba pochutinou k poháru vína.


Mohlo by vás zaujať: Nápoj bohov slúži aj ľuďom: Toto všetko pre vás urobí červené víno!


Kamarát do dažďa

Športoví lekári ho odporúčajú ako ľahko stráviteľnú bielkovinu. Samozrejme, že v závislosti od toho, či máte v pláne zhodiť alebo pribrať sa treba rozhodnúť pre správny druh. V tomto prípade si treba pozerať podiel tukov. Ak máte problémy s neposlušným cholesterolom, tak treba zohľadniť aj to. Obe hodnoty nájdete aj v našej tabuľke:

Druh

Kcal na 60g

tuk v g

cholesterol v mg

syr s podielom tuku 60%

 

 

 

Camembert

398

34

88

syr s podielom tuku 50%

 

 

 

Brie

368

28

95

syr s podielom tuku 45%

 

 

 

Camembert

301

23

88

Eidam

386

28

95

Ementál

417

31

105

Gouda

401

29

99

syr s podielom tuku 40%

 

 

 

Eidam

238

24

82

syr s podielom tuku 32%

 

 

 

Parmezán

410

26

syr s podielom tuku 30%

 

 

 

Camembert

225

13

44

Eidam

280

16

54

Vedeli ste?

Syr patril medzi obľúbené potraviny už v starovekom Egypte. V Biblii je dokonca opisovaný ako potravina, z ktorej človek zosilnie.

 

Zdroj: photl.com, photl.com, Pippa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close