Leto praje šalátom: Osviežte svoju kuchyňu týmito nápadmi

Listový šalát s údeným lososom

gettyimages

Hoci sú šaláty chutné počas celého roka, práve v lete chutia najlepšie. Zelenina je vtedy čerstvá a náš organizmus nám napovedá, že šalát mu prospeje viac, ako mastné a teplé jedlá. Preto sa môžete inšpirovať nasledovnými troma receptmi na chutné šaláty.

Šalát s fetou

Potrebujeme:

  • 1 hlávkový šalát
  • rukolu
  • 4 vajcia
  • 200 g fety alebo iného balkánskeho syra
  • kôpor
  • šťavu z ½ citrónu
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Šalát a rukolu umyjeme, pridáme k nim na štvrtiny nakrájané vajcia. Fetu nakrájame na kocky a primiešame k šalátu. Natrhaný koriander zmiešame so soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Poriadne pretrepeme a dresingom zalejeme šalát. Podávame s opečeným pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Mrkvový šalát s morkou

Potrebujeme:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 500 g mrkvy
  • rímsky šalát
  • 150 g jogurtu
  • 50 g kyslej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • mätu
  • ½ ČL škorice
  • soľ a čierne korenie

Postup: Mäso si nakrájame na prúžky a opražíme na panvici, dochutíme ho soľou a čiernym korením, pridáme aj štipku škorice. Mrkvu si ošúpeme a varíme približne 5 minút, kým bude trošku mäkšia. Mätu nasekáme na drobné kúsky, primiešame ju do jogurtu s kyslou smotanou. Pridáme soľ a čierne korenie. Dresingom zalejeme mrkvu a mäso, pridáme k nemu natrhané kúsky rímskeho šalátu.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Šalát so šunkou a olivami

Potrebujeme:

  • 1 pohár lístkov čerstvej bazalky
  • 2 PL octu balsamico
  • ½ ČL hnedého cukru
  • 1 rímsky šalát
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g olív
  • 100 g šunky, napríklad prošuto
  • 6 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie

Postup: Umyté lístky bazalky si zalejeme olivovým olejom, pridáme soľ a čierne korene. Rozdelíme si ju do dvoch nádob. V druhej z nich primiešame k bazalke balsamico a hnedý cukor. Šalát si očistíme a nakrájame ho na hrubšie prúžky. Pridáme olivy a natrhané plátky šunky, zalejeme dresingom s balsamico. Prvú časť oleja s bazalkou podávame k opečenému pečivu, na ktoré rozotrieme strúčik cesnaku.


Aké chutné šaláty si počas leta pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close