Liečivé černice: Ich účinky ospevovali už v antike!

Černice

sxc.hu

Pochádzajú z Ázie alebo zo Severnej Ameriky? Na tom sa zatiaľ vedci nedohodli. Každopádne je černica stará ako ľudstvo samo. Jej pozostatky boli nájdené vo vykopávkach najstarších obydlí Európy. Dokonca už známy Hippokrat vo svojich spisoch vychvaľoval jej liečivé účinky!

Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Keďže rastie v ťažších podmienkach, musí sa brániť proti nenechavcom. Jej zbraňou je nepríjemne ostré tŕnie. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.

Čierna šamanka

Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov C, B, a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú významnými antioxidantami. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne, pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Dokonca i jadierka sú pre telo užitočné. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov a nachladenia. Avšak pozor, táto látka môže u ľudí s alergiou na acylpyrín vyvolať nežiadúcu reakciu.

I keď čerstvé ovocie obsahuje veľa cukru, má len 200 kJ. V obchode zaplatíte približne 1,5 € za 250 g ovocia, čo je však stále lacnejšie a zdravšie, ako kupovať chemické vitamíny a minerály v lekárni.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!


Na liečenie i na chuť

Čerstvé ovocie alebo čerstvú lisovanú šťavu môžeme použiť ako podpornú liečbu nachladenia, pri vysokých teplotách a dokonca i pri zväčšenej štítnej žľaze. V ľudovom liečiteľstve sa obzvlášť cenili listy, ktoré je vhodné zbierať pred rozkvitnutím kríkov. Sušené listy dodnes využíva farmakológia ako zložku čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest, cukrovky i proti hnačke. Z černíc sa vyrábajú aj výborné džúsy, mušty, sirupy, džemy a výborné černicové víno. Extrakt z listov černíc sa pridáva do kofolových nápojov.

Černicový čaj

Pripraviť černicový čaj je veľmi jednoduché. Potrebujeme 1 veľkú šálku horúcej vody, do ktorej nasypeme 1 lyžicu narezaných sušených listov. Necháme 10 minút lúhovať a scedíme. Čaj ako prevenciu pred chorobami stačí piť 1-2x denne, pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Na vylepšenie chuti ho osladíme medom alebo bylinným sirupom. Listy sa tiež pridávajú do kúpeľových zmesí na liečbu kožných chorôb.

Nazbierali ste černice a neviete čo s nimi? Tu sú naše tipy!

Černicový krémový dezert

Najprv pripravíme omáčku. Do hrnca dáme 100 ml vody, 250 g černíc a 2 lyžice cukru. Za občasného premiešania varíme pokiaľ ovocie nezmäkne. Kým sa uvarí omáčka, vyšľaháme 500 ml bieleho jogurtu s 3 lyžicami medu. Do misiek alebo pohárov dáme umyté černice a zľahka zalejeme uvarenou omáčkou. Prikryjeme medovým jogurtom, posypeme černicami a opäť pokvapkáme omáčkou. Hotový krém dozdobíme nastrúhanou čokoládou a hneď podávame.


Mohlo by vás zaujať: Množstvo antioxidantov a vitamínu C: To všetko nájdete v ríbezliach


Vločkový koláč s černicami

Na koláč potrebujeme: 160 g cukru (najlepšie hnedého), 150 g ovsených vločiek, 120 g polohrubej múky, 120 g rozpusteného masla, 1 banán, 1 lyžicu škorice, ½ lyžičky sódy bikarbóny a troška soli.

Náplň: 500 g černíc, 2 lyžice červeného vína, 2 lyžice cukru a 1 lyžica citrónovej šťavy.

V miske zmiešame vločky s múkou, cukrom, sódou, škoricou a troškou soli. Pridáme vychladnuté maslo a rozmixovaný banán. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Černice spolu s vínom, cukrom a citrónovou šťavou povaríme v hrnci až do zhustnutia a necháme vychladnúť. Dve tretiny cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do trúby a pečieme, pokiaľ nezačne cesto zlatnúť. Plech vyberieme z trúby, cesto potrieme černicovou zmesou, pridáme zvyšok cesta a upečieme.


Poznáte ďalší zaujímavý recept alebo tip na chutné jedlo s černicami? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close