Mak síce pôsobí obyčajne, no v skutočnosti je veľmi cennou potravinou. Obsahuje vlákninu, vitamínu E a z minerálov predovšetkým obrovské množstvo vápniku. Vďaka tomu jeho pravidelnou konzumáciou môžete ovplyvniť stav vašich vlasov, nechtov, zubov, ako aj znížiť riziko osteoporózy. Navyše výborne chutí a osvieži mnohé jedlá. Vyskúšajte niektorý z našich receptov!
Rýchly makovník
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 šálku kryštálového cukru
- 1 šálku oleja
- 1 šálku mlieka
- 2 šálky hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilínový cukor
- 1 šálku nepomletého maku
Postup: V miske zmiešame vajcia s cukrom. Potom postupne pridáme olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilínový cukor. Celú zmes dôkladne premiešame. Pridáme nepomletý mak a ešte raz premiešame. Plech vymastíme olejom, vysypeme múkou a vylejeme naň cesto. Pečieme v rozohriatej rúre pri 190°C približne 15 minút.
Mohlo by vás zaujať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!
Makové guličky
Potrebujeme:
- 1 šálku mletého maku
- ½ šálky mletých orechov
- 1/3 šálky hrozienok
- 3 PL medu
- 3 PL teplej vody
- kokos na obalenie (nemusí byť)
Postup: Hrozienka opláchneme v horúcej vode a zmiešame s makom a orechmi. Do zmesi pridáme vodu a med. Všetko spolu dôkladne vymiešame na hustú kašu. Zo zmesi vytvarujeme guličky a dáme do košíčkov. Ak máme radi kokos, môžeme v ňom guličky obaliť.
Mohlo by vás zaujať: Hit nielen pre ženy v menopauze: Pripravte si makové mlieko a zostaňte fit!
Makové mlieko
Makové mlieko môžete využiť rovnako ako bežné kravské mlieko. Vyrobiť si z neho kokteil, puding či palacinky.
Potrebujeme:
- 150 g celého maku
- 750 ml vody
Postup: Mak dôkladne prepláchneme v sitku, vložíme do nádoby, zalejeme vodou a necháme namočený celú noc. Ráno všetko prelejeme do mixéra a pri najvyšších otáčkach rozmixujeme, kým nebude tekutina biela. Potom ju precedíme cez veľmi husté sitku alebo gázu.
Aké pochúťky si z maku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na