Mandle sú správnou potravou pre mozog: Vedeli ste, že pomáhajú aj chudnúť?

miska mandlí, ktoré sú potravou pre mozog

Mandle sú plody mandľovníka, ktorý je ovocným stromom (Zdroj: Freepik/jcomp)

Mandle sú potravou pre mozog a prospievajú i nervovému systému. A to zďaleka nie je všetko, ako dokážu pomôcť nášmu zdraviu. Sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka. Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Hodnotné zloženie mandlí je potravou pre mozog i kosti

„Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy,“ povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Priblížil, že vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Mandle majú široké využitie v kuchyni

Mandle sa považujú za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Existuje asi 30 druhov mandlí, ozrejmil RÚVZ Bratislava. Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov. Okrem neho, sa z mandlí vyrába aj múka alebo maslo, respektíve nátierka z pomletých mandľových jadier. Sú spestrením jedálnička a obohatia ho o množstvo prospešných látok.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Starecká demencia začína nepozorovane: S týmito radami jej nedáte šancu poraziť vás!

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame