Mocné bobuľky rakytníka: Posilnite nimi svoje zdravie a odolnosť aj vy!

rakytník

wikimedia/Hans Hillewaert

Máte radi kyslé? Potom máme pre vás tip, ako si zamaškrtiť a pritom si posilniť zdravie. Hor sa na rakytníkové bobuľky!

Citrónová chuť vie pri vyšších teplotách vonku lahodne osviežiť. Aj preto sa plátok citrónu stal ozdobou hoci aj pohára s minerálkou alebo inej limonády. A čo takto siahnuť po niečom rovnako chutnom, no ešte zdravšom? Bobuľky rakytníka totiž majú až desaťnásobne viac vitamínu C, kvôli ktorému je aj citrón radený medzi najzdravšie ovocie.

Veľký malý silák

Jediná rakytníková bobuľka má v sebe dennú potrebnú dávku vitamínu C pre dospelého človeka. Okrem toho sú v nej vitamíny E, B a A. Svojím zložením minerálnych látok – železa, kalcia a mangánu je veľmi podobná mäsu. Vegetariáni by jej mali urobiť čestné miesto v jedálničku. Prospešná je aj pre deti a ľudí s kožnými problémami. Ak patríte k tým, ktorí  kyslotrpkej bobuľke nevedia prísť na chuť môžete siahnuť po šťave. Tú možno podávať aj s lyžičkou medu alebo si ju zarobiť do vody v pomere 1:6.


Tiež by vás mohlo zaujať: Morské riasy na vašom tanieri: Vitamínová a chuťová bomba v jednom


Nič nevyjde nazmar

Rakytníkom možno prospievať telu zvonku i zvnútra. Celá rastlina má pre ľudí blahodarné účinky. Preto v obchodoch nájdete z rakytníka od čaju cez bobule a džem až po olej, či krémy a sprchové gély. Všetko má svoju moc. Na posilnenie imunity je vhodné siahnuť po rakytníku zvnútra. Jeho pravidelná konzumácia posilňuje obranyschopnosť, zlepšuje trávenie a celkovo štartuje metabolizmus a chráni nás pred srdcovocievnymi ochoreniami. Pozor treba dať iba na spôsob spracovania. Bobuľky a čokoľvek z nich vyrobené by nemalo prechádzať varom, čím by sme znížili podiel céčka. Ak si bobuľkami chcete ochutiť čaj, vyčkajte kým je pitný. Ak z bobuliek varíte džem, nezabúdajte, že prichádzate o časť vitamínov.

Spravte miesto v kozmetickom kufríku

Pri kožných problémoch je účinné udrieť rakytníkom aj zvonka. Ak si zvyknete na rakytníkový sprchový gél, či olej určite sa vám zlepší pleť. Rakytník má totiž vynikajúce dezinfekčné a hojivé účinky. Pomáha v boji proti akné alebo pri suchej poškodenej pokožke. Veľmi účinné je aj prepláchnutie si tváre v rakytníkovom odvare. Takto pomôžete pokožke sa zregenerovať, čím spomalíte jej starnutie a tvorbu vrások. V lete nie je na škodu si pod opaľovací krém naniesť aj rakytníkový olej. Okrem toho, že sa  krajšie opálite, zvýšite si aj ochranný faktor.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čaje z čerstvých jarných rastlín: Tieto sú pre vás skutočným elixírom


Vyskúšajte rakytníkový koláč

Na cesto potrebujete:

300g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

150g tvarohu

100 ml mlieka

100 ml oleja

80g cukru

1 vanilkový cukor

štipku soli

1 kg jabĺk

rakytníkový džem alebo sirup

Na krém potrebujete:

250g tvarohu

100 ml šľahačky

4 lyžice rakytníkového sirupu

1 lyžicu pomarančovej šťavy (podľa možnosti čerstvej, nie z džúsu)

2 balíčky vanilkového cukru

4 lyžice ovsených vločiek

2 lyžice cukru


Tiež by vás mohlo zaujať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Ako na to:

Prísady do cesta okrem jabĺk a džemu riadne vymiešame na hutné cesto. Môžete na to použiť kuchynského robota. Jablká ošúpeme, rozpolíme, vykostíme a nakrájame na tenké plátky. Cesto dáme do vymasteného a múkou vysypaného plechu (alebo na papier na pečenie). Na vrch poukladáme jablká a na ne dáme ešte rakytníkový džem. Ak máme sirup, pokvapkáme ním jablká. Pečieme na 180 stupňov 25-35 minút.

Zatiaľ si pripravíme krém. Všetky suroviny na krém okrem cukru a vločiek zmiešame a nakoniec vyšľaháme. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom naň pridáme krém. Nakoniec ešte opražíme na panvici vločky s cukrom a posypeme nimi vrch koláča.

Zdroj: wikimedia/Hans Hillewaert, wikimedia/Hans Hillewaert, Pippa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close