Doprajete si pohár vychladeného pivka? U mužov môže podporovať črevnú mikroflóru

starší muži si pripíjajú s pivom

Doprajete si pohár vychladeného pivka? (Zdroj: Freepik/zinkevych)

Nový výskum portugalských vedcov by mohol dať úplne nový význam termínu „pivný pupok“. A pivo by sa mohlo priradiť k červenému vínu medzi neresti s prínosom pre zdravie. Podľa štúdie, ktorú zverejnila odborná tlač, jeden ležiak denne – alkoholický aj nealkoholický – pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru – aspoň u mužov.

Ľudia majú len v tráviacom trakte bilióny mikroorganizmov, ktoré plnia mnoho biologických funkcií, vrátane imunitnej obrany. Muži, ktorí vypili každý deň jeden ležiak, mali rozmanitejšiu kolóniu zdravých črevných mikróbov v porovnaní s meraniami vykonanými pred tým, ako začali svoju každodennú pivnú pitnú kúru. Predchádzajúce štúdie ukázali, že odolnejší črevný mikrobióm – baktérie, vírusy a huby, ktoré v ľudských črevách žijú – vedie k zníženiu rizika vzniku niektorých chronických problémov, ako sú srdcové choroby a cukrovka.

Pravdepodobne nezvyšuje hmotnosť

„Výsledky tejto štúdie ukazujú, že pitie piva zvyšuje rozmanitosť črevných baktérií bez toho, aby podstatne zmenilo telesnú hmotnosť,“ uviedla Ana Fariová, profesorka lisabonskej univerzity NOVA v rozhovore s britským listom The Sun. Tím profesorky Fariovej nechal 19 mužov vo veku 23 až 58 rokov denne vypiť tretinu päťpercentného európskeho svetlého ležiaka, alebo nealkoholické varianty. A s prekvapením zistil, že primerané množstvo chmeľového nápoja je pre strednú mikroflóru prínosné.

Vedci sa domnievajú, že proces kvasenia pri výrobe piva – ktorý produkuje vlastné mikroorganizmy – a tiež prítomnosť mikroživín, ako sú polyfenoly, by mohli byť katalyzátorom rozkvetu črevného zdravia mužských účastníkov. „Pivo je hlavným a pravdepodobne jediným zdrojom chmelových polyfenolov v ľudskej strave,“ povedala Ana Fariová. „Chmeľ tiež obsahuje xanthohumol, ktorý podľa štúdií znižuje riziko chronických ochorení vrátane obezity a cukrovky,“ dodala.



Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame