Prečo by ste mali nahradiť plnotučné mliečne výrobky olivovým olejom: Môžete tým znížiť riziko ochorenia a smrti

olivový olej a olivy

Ľudia konzumujúci najvyššie množstvá olivového oleja mali o 19 % nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby (Zdroj: Freepik/freepik)

Výsledky najnovšej zahraničnej štúdie ukázali, že používanie olivového oleja namiesto margarínu, masla alebo iných nasýtených tukov vás môže ochrániť pred úmrtím na rôzne ochorenia, ako sú napríklad rakovina, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, demencia a ďalšie. „Je to kombinácia oboch – znižovania množstva nasýtených tukov a zároveň zvyšovania mononenasýtených tukov nachádzajúcich sa v olivovom oleji,“ povedal Howard LeWine, hlavný lekársky redaktor platformy Harvard Health Publishing. „Východisko je použiť olivový olej vždy, keď je to možné, ako náhradu nasýtených tukov pri varení alebo vo vašich šalátových dresingoch,“ vysvetlil.

Nižšie riziko úmrtia

Štúdia analyzovala stravu ľudí zaradených do dvoch veľkých štúdií financovaných vládou. Výskumníci potom porovnali zistenia o stravovaní so záznamami o chorobách a úmrtí týchto ľudí v priebehu času. Muži a ženy, ktorí nahradili o niečo viac ako 2 čajové lyžičky (10 gramov) margarínu, masla, majonézy alebo mliečneho tuku rovnakým množstvom olivového oleja, mali až o 34 % nižšie celkové riziko úmrtia ako ľudia, ktorí konzumovali málo alebo žiadny olivový olej. Susanna Larsson, docentka epidemiológie na Karolinska Institutet vo Švédsku, v sprievodnom úvodníku uviedla, že ľudia konzumujúci najvyššie množstvá olivového oleja mali o 19 % nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby, o 17 % nižšie riziko úmrtia na rakovinu, o 29 % nižšie riziko úmrtia na neurodegeneratívne ochorenia a o 18 % nižšiu úmrtnosť na respiračné ochorenia v porovnaní s tými, ktorí nikdy alebo len zriedka konzumovali olivový olej namiesto nasýtených tukov.

Viac ako 90 000 účastníkov

„Toto je prvá dlhodobá štúdia, ktorá zahŕňa viac ako 90 000 účastníkov sledovaných po dobu až 30 rokov, vykonaná v americkej populácii o olivovom oleji a úmrtnosti. Predchádzajúce štúdie sa uskutočnili na stredomorskej a európskej populácii, kde má spotreba olivového oleja tendenciu byť vyššia,“ uviedla autorka štúdie Marta Guasch-Ferre. „Naše výsledky poskytujú ďalšiu podporu pre odporúčania nahradiť nasýtené tuky a živočíšne tuky nenasýtenými rastlinnými olejmi, ako je olivový olej, na prevenciu predčasnej smrti,“ dodala. Štúdia aj úvodník boli uverejnené v pondelok v Denníku Americkej vysokej školy kardiológie (Journal of the American College of Cardiology).



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame