Najlepšie polievky na jesenne obdobie: Stoja len pár korún, ale tá chuť je na nezaplatenie!

najlepšie polievky

Najlepšie polievky za pár korún (Zdroj: Freepik/freepik)

Nie vždy nám ostane čas, chuť alebo energia vymýšľať a variť zložité labužnícke jedlá. Najmä počas pracovného týždňa sa zídu recepty na polievky, ktoré sú lacné a ich príprava vôbec nie je komplikovaná. Hrncom výdatnej polievky zasýtite celú rodinu a tak sa z nich možno stanú vaše obľúbené rodinné recepty.

Nie vždy nám ostane čas, chuť alebo energia vymýšľať a variť zložité labužnícke jedlá. Najmä počas pracovného týždňa sa zídu recepty na polievky, ktoré sú lacné a ich príprava vôbec nie je komplikovaná. Hrncom výdatnej polievky zasýtite celú rodinu a tak sa z nich možno stanú vaše obľúbené rodinné recepty.

Demikát

Potrebujeme:

  • 2 krajce chleba
  • 125 g bryndze
  • 1 l vody
  • 1 cibuľu
  • rascu
  • mletú papriku
  • soľ

Postup: Do polievkovej misy nakrájame tenké plátky chleba a pridáme bryndzu. Vodu povaríme s celou cibuľou, rascou, paprikou a soľou. Precedený vývar nalejeme na chlieb a bryndzu, zamiešame, necháme chvíľu postáť a hneď podávame.

Vajcová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1-2 vajcia
  • 1 dl mlieka
  • 50 g krupice
  • soľ

Postup: Očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom rozšľaháme vajce s mliekom štipkou soli a krupicou, pridáme do polievky a ešte krátko povaríme. Podávať môžeme so zemiakmi varenými v šupke.

 

ôprová polievka

Potrebujeme:

  • 1 l mlieka
  • 2 dl smotany
  • 60 g hladkej múky
  • soľ
  • ocot
  • nasekaný kôpor
  • 1 vajce

Postup: Mlieko privedieme do varu, prilejeme smotanu rozmiešanú s múkou a za stáleho miešania povaríme. Podľa chuti osolíme, okyslíme a nakoniec vmiešame nasekaný kôpor. Zahustíme vyšľahaným vajíčkom.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút


Mrkvová polievka

Potrebujeme:

  • 250 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g cestovín
  • mleté čierne korenie
  • sušenú bazalku
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 1 kocku zeleninového bujónu

Postup: Očistenú mrkvu pokrájame na rezance, opražíme na masle, poprášime múkou, opražíme a zalejeme 1 l vriacej vody. Dobre pomiešame a povaríme. Potom vsypeme cestoviny, premiešame a varíme, kým nezmäknú. Polievku osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, zeleninový bujón rozvarený v 1 dl vody a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Frankfurtská polievka

Potrebujeme:

  • 100 g párkov
  • 1 cibuľu
  • 3 lyžice hladkej múky
  • olej
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • petržlenovú vňať

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, posypeme hladkou múkou, opražíme, vmiešame mletú červenú papriku a zalejeme asi 1,5 l vriacej vody. Dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Pri miernej teplote varíme 20 minút. Potom polievku osolíme, okoreníme, pridáme párok pokrájaný na tenké kolieska a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou vňaťou. Podávame s pečivom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka


Drožďová polievka

Potrebujeme:

  • 4 kocky droždia
  • 1 cibuľu
  • 30 g tuku
  • vegetu
  • petržlenovú vňať

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme kocky droždia, opražíme dozlata zalejeme vodou a povaríme. Pridáme vegetu, nasekanú petržlenovú vňať a podávame s nakrájanou opraženou cibuľou.


Mohlo by vás zaujať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?


Karfiolová polievka

Potrebujeme:

  • 2 veľké karfioly
  • soľ
  • 80 g masla
  • 40 g múky
  • 1 veľkú cibuľu
  • ¾ l mlieka
  • 4 žĺtky
  • petržlenovú vňať
  • rožky alebo iné pečivo

Postup: Karfiol očistíme umyjeme a uvaríme v slanej vode, nie príliš domäkka. Potom ho vyberieme a vodu, v ktorej sa varil, zahustíme svetložltou zápražkou a nastrúhanou cibuľou. Pridáme prelisovaný karfiol, mlieko a žĺtky a polievku dobre povaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a na tanieri ozdobíme opraženými kúskami pečiva.


Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Pažítková polievka

Potrebujeme:

  • 4 menšie zemiaky
  • ½ l vody
  • rascu
  • soľ
  • ½ l mlieka
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • citrónovú šťavu
  • pažítku

Postup: Ošúpané a nadrobno nakrájané zemiaky uvaríme so štipkou rasce v mierne osolenej vode. Mäkké zemiaky zalejeme mliekom, v ktorom sme dobre rozšľahali vajce s hladkou múkou a krátko povaríme. Polievku ochutíme lyžicou citrónovej šťavy, prisolíme a pridáme 2 lyžice nasekanej pažítky.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Cibuľová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g cibule (resp. aj viac, podľa chuti)
  • 40 g masti
  • 40 g hladkej múky
  • soľ
  • rascu
  • 2 dl mlieka
  • 1 vajce
  • ligurček

Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme múku a za stáleho miešanie opražíme. Potom zalejeme vodou, dobre rozmiešame, osolíme, okoreníme rascou a povaríme. Nakoniec prilejeme mlieko s rozšľahaným vajcom a necháme prejsť varom. Okoreníme ligurčekom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame