Nie vždy nám ostane čas, chuť alebo energia vymýšľať a variť zložité labužnícke jedlá. Najmä počas pracovného týždňa sa zídu recepty na polievky, ktoré sú lacné a ich príprava vôbec nie je komplikovaná. Hrncom výdatnej polievky zasýtite celú rodinu a tak sa z nich možno stanú vaše obľúbené rodinné recepty.
Nie vždy nám ostane čas, chuť alebo energia vymýšľať a variť zložité labužnícke jedlá. Najmä počas pracovného týždňa sa zídu recepty na polievky, ktoré sú lacné a ich príprava vôbec nie je komplikovaná. Hrncom výdatnej polievky zasýtite celú rodinu a tak sa z nich možno stanú vaše obľúbené rodinné recepty.
Demikát
Potrebujeme:
- 2 krajce chleba
- 125 g bryndze
- 1 l vody
- 1 cibuľu
- rascu
- mletú papriku
- soľ
Postup: Do polievkovej misy nakrájame tenké plátky chleba a pridáme bryndzu. Vodu povaríme s celou cibuľou, rascou, paprikou a soľou. Precedený vývar nalejeme na chlieb a bryndzu, zamiešame, necháme chvíľu postáť a hneď podávame.
Vajcová polievka
Potrebujeme:
- 100 g koreňovej zeleniny
- 1-2 vajcia
- 1 dl mlieka
- 50 g krupice
- soľ
Postup: Očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom rozšľaháme vajce s mliekom štipkou soli a krupicou, pridáme do polievky a ešte krátko povaríme. Podávať môžeme so zemiakmi varenými v šupke.
ôprová polievka
Potrebujeme:
- 1 l mlieka
- 2 dl smotany
- 60 g hladkej múky
- soľ
- ocot
- nasekaný kôpor
- 1 vajce
Postup: Mlieko privedieme do varu, prilejeme smotanu rozmiešanú s múkou a za stáleho miešania povaríme. Podľa chuti osolíme, okyslíme a nakoniec vmiešame nasekaný kôpor. Zahustíme vyšľahaným vajíčkom.
Mohlo by vás zaujať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút
Mrkvová polievka
Potrebujeme:
- 250 g mrkvy
- 40 g masla
- 30 g hladkej múky
- 30 g cestovín
- mleté čierne korenie
- sušenú bazalku
- soľ
- petržlenovú vňať
- 1 kocku zeleninového bujónu
Postup: Očistenú mrkvu pokrájame na rezance, opražíme na masle, poprášime múkou, opražíme a zalejeme 1 l vriacej vody. Dobre pomiešame a povaríme. Potom vsypeme cestoviny, premiešame a varíme, kým nezmäknú. Polievku osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, zeleninový bujón rozvarený v 1 dl vody a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny
Frankfurtská polievka
Potrebujeme:
- 100 g párkov
- 1 cibuľu
- 3 lyžice hladkej múky
- olej
- mletú červenú papriku
- mleté čierne korenie
- soľ
- petržlenovú vňať
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, posypeme hladkou múkou, opražíme, vmiešame mletú červenú papriku a zalejeme asi 1,5 l vriacej vody. Dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Pri miernej teplote varíme 20 minút. Potom polievku osolíme, okoreníme, pridáme párok pokrájaný na tenké kolieska a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou vňaťou. Podávame s pečivom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka
Drožďová polievka
Potrebujeme:
- 4 kocky droždia
- 1 cibuľu
- 30 g tuku
- vegetu
- petržlenovú vňať
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme kocky droždia, opražíme dozlata zalejeme vodou a povaríme. Pridáme vegetu, nasekanú petržlenovú vňať a podávame s nakrájanou opraženou cibuľou.
Mohlo by vás zaujať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?
Karfiolová polievka
Potrebujeme:
- 2 veľké karfioly
- soľ
- 80 g masla
- 40 g múky
- 1 veľkú cibuľu
- ¾ l mlieka
- 4 žĺtky
- petržlenovú vňať
- rožky alebo iné pečivo
Postup: Karfiol očistíme umyjeme a uvaríme v slanej vode, nie príliš domäkka. Potom ho vyberieme a vodu, v ktorej sa varil, zahustíme svetložltou zápražkou a nastrúhanou cibuľou. Pridáme prelisovaný karfiol, mlieko a žĺtky a polievku dobre povaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a na tanieri ozdobíme opraženými kúskami pečiva.
Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!
Pažítková polievka
Potrebujeme:
- 4 menšie zemiaky
- ½ l vody
- rascu
- soľ
- ½ l mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice hladkej múky
- citrónovú šťavu
- pažítku
Postup: Ošúpané a nadrobno nakrájané zemiaky uvaríme so štipkou rasce v mierne osolenej vode. Mäkké zemiaky zalejeme mliekom, v ktorom sme dobre rozšľahali vajce s hladkou múkou a krátko povaríme. Polievku ochutíme lyžicou citrónovej šťavy, prisolíme a pridáme 2 lyžice nasekanej pažítky.
Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Cibuľová polievka
Potrebujeme:
- 100 g cibule (resp. aj viac, podľa chuti)
- 40 g masti
- 40 g hladkej múky
- soľ
- rascu
- 2 dl mlieka
- 1 vajce
- ligurček
Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme múku a za stáleho miešanie opražíme. Potom zalejeme vodou, dobre rozmiešame, osolíme, okoreníme rascou a povaríme. Nakoniec prilejeme mlieko s rozšľahaným vajcom a necháme prejsť varom. Okoreníme ligurčekom.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na