Naučte sa sladiť zdravo: Prospejete štíhlej línii aj celému telu

Stévia

thinkstockphotos.com

Ten, kto sa snaží zdravo stravovať, dbá aj na zníženie spotreby rafinovaného bieleho cukru. Ľudia prirodzene inklinujú k sladkej chuti, čo je prvá chuť, ktorú spoznajú v materskom mlieku. Existuje viacero možností ako nahradiť bežný cukor – sacharózu. Najznámejším je včelí med, prírodné sladidlo a významný výživový doplnok zároveň. Aj ďalšie prírodné sladidlá sú zdrojom vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok prospievajúcich ľudskému telu.

Melasa ponúka sladkú chuť aj antioxidanty

Melasa je tmavá mazľavá tekutina, ktorá vzniká pri výrobe cukru z cukrovej repy, alebo trstiny ako vedľajší produkt. Obsahuje vitamíny A a D, nenasýtené mastné kyseliny, enzýmy a stopové prvky, má antioxidačné účinky. Má špecifickú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému. Hodí sa na sladenie teplých nápojov, mlieka, jogurtov, do kaše alebo pudingu. Trstinová melasa je z výživového hľadiska cennejšia ako repná. Dostanete ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, cena je od 3€ za malý pohár (450g).

Javorový sirup dostanete aj u nás

Javorový sirup poznáte z kanadských a amerických filmov, je obľúbený k lievancom a palacinkám. Je to zlatožltá až hnedá riedka tekutina s jemnou vôňou a chuťou, ktorá obsahuje sacharózu, vitamín B, železo a vápnik. Získava sa z miazgy cukrového javora a kvôli obsahu stopových prvkov je výbornou náhradou bieleho cukru. Je vhodný ako poleva, do jogurtov, müsli, pri príprave omáčok a pečiva, na sladenie nápojov a dezertov. Štvrťlitrová fľaša stojí 7-8€.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kupujete hnedý cukor lebo je zdravší? Pozor, nie každý je trstinový!


Mexický sirup z agáve

Sirup z rastliny agáve, ktorá rastie v Mexiku, patrí k ďalším možnostiam ako sladiť bez rafinovaného cukru. Sirup sa získava rozkladom polysacharidov, jeho hlavnou zložkou je ovocný cukor fruktóza, ktorý má nízky glykemický index a menej zaťažuje pankreas. Zdravotný prínos sirupov z agáve je neustále diskutovaný, keďže ide rovnako ako pri bielom cukre o vysoko spracovaný produkt. Avšak obsahom ďalších zložiek ho predčí – dopĺňa do tela zinok, vápnik, železo, prebiotikum inulín prospieva črevnej mikroflóre. Vyššia sladivosť ako medu umožňuje znížiť kalorický príjem. Využitie v kuchyni je všestranné, dá sa použiť aj pri pečení. Cena za štvrťlitrové balenie je niečo cez 3€.

Datľový sirup zabezpečí aj duševnú pohodu

Datľový sirup je prírodné sladidlo vyrobené lisovaním zo zrelých plodov datľovej palmy. Má výbornú ovocnú chuť, obsahuje veľa vitamínu C a B, stopových prvkov, sladkými zložkami sú ovocný cukor fruktóza a glukóza. Podobne ako datle obsahuje esenciálnu aminokyselinu tryprofán, ktorá sa v nervovom systéme transformuje na serotonín. Ide o biologicky aktívnu látku s významnou funkciou pre duševnú pohodu. Nedostatok serotonínu sa prejavuje depresiou, náladovosťou a podráždením, poruchami spánku. Datľový sirup je hustejší ako javorový a sirup z agáve, kúpite ho od 2,50€ za 500 g.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pozor na cukor: Toto všetko môže narobiť s vaším zdravím


Stévia od Indiánov

Stévia je rastlinka pochádzajúca z Paraguaja, kde ju používali Indiáni. Sladké glykozidy obsiahnuté v jej listoch sú zdrojom intenzívnej sladkej chuti, je asi 300-krát sladšia ako sacharóza a neobsahuje žiadne kalórie. Sladenie stéviou je prírodnou alternatívou aj pre diabetikov. Dlhoročné výskumy preukázali, že na rozdiel od umelých sladidiel sladidlá vyrobené zo stévie sú bezpečné aj z toxikologického hľadiska. Lístky stévie sa dajú používať čerstvé, sušené, pripravujú sa z nich kvapky, prášok i tablety.

Stéviu si môžete pestovať aj doma v kvetináči alebo v záhrade. Predáva sa pod názvom Stévia cukrová, Stévia sladká alebo Sladké lístky. Potrebuje dostatočnú vlhkosť a svetlé miesto bez priameho slnka, ktoré by ju mohlo spáliť. Nie je mrazuvzdorná, prezimuje v kvetináči na chladnom mieste bez nadzemnej časti. Možno ju pestovať aj ako jednoročnú rastlinu. Lístky sa zberajú niekoľkokrát ročne. Stévii sa pripisuje aj množstvo liečebných účinkov, priaznivé pôsobenie na metabolizmus a prevencia pred ochoreniami. Je vhodná i pre deti a tehotné ženy.


Ktoré sladidlá najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close