Naučte sa sladiť zdravo: Prospejete štíhlej línii aj celému telu

Stévia

thinkstockphotos.com

Ten, kto sa snaží zdravo stravovať, dbá aj na zníženie spotreby rafinovaného bieleho cukru. Ľudia prirodzene inklinujú k sladkej chuti, čo je prvá chuť, ktorú spoznajú v materskom mlieku. Existuje viacero možností ako nahradiť bežný cukor – sacharózu. Najznámejším je včelí med, prírodné sladidlo a významný výživový doplnok zároveň. Aj ďalšie prírodné sladidlá sú zdrojom vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok prospievajúcich ľudskému telu.

Melasa ponúka sladkú chuť aj antioxidanty

Melasa je tmavá mazľavá tekutina, ktorá vzniká pri výrobe cukru z cukrovej repy, alebo trstiny ako vedľajší produkt. Obsahuje vitamíny A a D, nenasýtené mastné kyseliny, enzýmy a stopové prvky, má antioxidačné účinky. Má špecifickú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému. Hodí sa na sladenie teplých nápojov, mlieka, jogurtov, do kaše alebo pudingu. Trstinová melasa je z výživového hľadiska cennejšia ako repná. Dostanete ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, cena je od 3€ za malý pohár (450g).

Javorový sirup dostanete aj u nás

Javorový sirup poznáte z kanadských a amerických filmov, je obľúbený k lievancom a palacinkám. Je to zlatožltá až hnedá riedka tekutina s jemnou vôňou a chuťou, ktorá obsahuje sacharózu, vitamín B, železo a vápnik. Získava sa z miazgy cukrového javora a kvôli obsahu stopových prvkov je výbornou náhradou bieleho cukru. Je vhodný ako poleva, do jogurtov, müsli, pri príprave omáčok a pečiva, na sladenie nápojov a dezertov. Štvrťlitrová fľaša stojí 7-8€.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kupujete hnedý cukor lebo je zdravší? Pozor, nie každý je trstinový!


Mexický sirup z agáve

Sirup z rastliny agáve, ktorá rastie v Mexiku, patrí k ďalším možnostiam ako sladiť bez rafinovaného cukru. Sirup sa získava rozkladom polysacharidov, jeho hlavnou zložkou je ovocný cukor fruktóza, ktorý má nízky glykemický index a menej zaťažuje pankreas. Zdravotný prínos sirupov z agáve je neustále diskutovaný, keďže ide rovnako ako pri bielom cukre o vysoko spracovaný produkt. Avšak obsahom ďalších zložiek ho predčí – dopĺňa do tela zinok, vápnik, železo, prebiotikum inulín prospieva črevnej mikroflóre. Vyššia sladivosť ako medu umožňuje znížiť kalorický príjem. Využitie v kuchyni je všestranné, dá sa použiť aj pri pečení. Cena za štvrťlitrové balenie je niečo cez 3€.

Datľový sirup zabezpečí aj duševnú pohodu

Datľový sirup je prírodné sladidlo vyrobené lisovaním zo zrelých plodov datľovej palmy. Má výbornú ovocnú chuť, obsahuje veľa vitamínu C a B, stopových prvkov, sladkými zložkami sú ovocný cukor fruktóza a glukóza. Podobne ako datle obsahuje esenciálnu aminokyselinu tryprofán, ktorá sa v nervovom systéme transformuje na serotonín. Ide o biologicky aktívnu látku s významnou funkciou pre duševnú pohodu. Nedostatok serotonínu sa prejavuje depresiou, náladovosťou a podráždením, poruchami spánku. Datľový sirup je hustejší ako javorový a sirup z agáve, kúpite ho od 2,50€ za 500 g.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pozor na cukor: Toto všetko môže narobiť s vaším zdravím


Stévia od Indiánov

Stévia je rastlinka pochádzajúca z Paraguaja, kde ju používali Indiáni. Sladké glykozidy obsiahnuté v jej listoch sú zdrojom intenzívnej sladkej chuti, je asi 300-krát sladšia ako sacharóza a neobsahuje žiadne kalórie. Sladenie stéviou je prírodnou alternatívou aj pre diabetikov. Dlhoročné výskumy preukázali, že na rozdiel od umelých sladidiel sladidlá vyrobené zo stévie sú bezpečné aj z toxikologického hľadiska. Lístky stévie sa dajú používať čerstvé, sušené, pripravujú sa z nich kvapky, prášok i tablety.

Stéviu si môžete pestovať aj doma v kvetináči alebo v záhrade. Predáva sa pod názvom Stévia cukrová, Stévia sladká alebo Sladké lístky. Potrebuje dostatočnú vlhkosť a svetlé miesto bez priameho slnka, ktoré by ju mohlo spáliť. Nie je mrazuvzdorná, prezimuje v kvetináči na chladnom mieste bez nadzemnej časti. Možno ju pestovať aj ako jednoročnú rastlinu. Lístky sa zberajú niekoľkokrát ročne. Stévii sa pripisuje aj množstvo liečebných účinkov, priaznivé pôsobenie na metabolizmus a prevencia pred ochoreniami. Je vhodná i pre deti a tehotné ženy.


Ktoré sladidlá najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame