Navariť zdravo a za pár drobných? Stačí vám niekoľko základných surovín

Zdroj: Kaufland

Neustále sa zvyšujúce ceny narobili poriadny prievan v našich peňaženkách. Takže sa snažíme ušetriť všade, kde je to len trochu možné. Aj pri nákupoch a varení. Dobrá správa je, že aj za pár drobných si na tanieri môžete vyčarovať zdravú porciu čerstvých vitamínov.

Postačí vám na to len pár základných surovín. Tak ako v recepte od známej foodblogerky Veroniky Čopíkovej, alias Lenivej kuchárky. Polievku z čerstvého hrášku podľa jej receptu si môžu dopriať aj tí, ktorí netolerujú laktózu.

Hrášková polievka s mätou podľa Lenivej kuchárky (bez laktózy)

Ingrediencie na 4 – 6 porcií:

  • 2 PL panenského olivového oleja K-Bio
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g zemiakov
  • 300 g čerstvého hrášku
  • 20 – 25 lístkov čerstvej mäty
  • 150 g bieleho delaktózovaného jogurtu K-free
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. V  hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku a opražíme dosklovita. Vsypeme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme litrom horúcej vody a varíme približne 15 minút. Následne pridáme hrášok, zeleninový bujón, trochu soli a čierneho korenia a varíme ďalších 15 minút.
  2. Polievku odstavíme a vhodíme do nej lístky čerstvej mäty. Necháme chvíľku postáť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom na krémovú konzistenciu. Na záver polievku dochutíme podľa vlastnej chuti. Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú lístkami čerstvej mäty a trochou bieleho delaktózovaného jogurtu.

Náš tip: Všetko potrebné (nielen na hráškovú polievku od Veroniky), ako aj široký sortiment čerstvých produktov bez gluténu a laktózy nájdete pod značkou K-free pod  jednou strechou v Kauflande.

Veronika Čopíková (zdroj: Kaufland)

Radí Veronika Čopíková: Takto uvaríte zdravo za pár drobných

Ako ušetriť pri nákupe potravín, zamedziť plytvaniu, a zároveň si každý deň dopriať čerstvú porciu vitamínov? Tu sú tipy od Lenivej kuchárky, ktorými sa môžete inšpirovať:

  1. Nakupujte sezónne. V sezóne nájdete čerstvé potraviny za lepšiu cenu. A práve vtedy aj najlepšie chutia.
  2. Nakúpte v závere sezóny viac ovocia a zeleniny a časť z nich zamrazte. Zásoba mrazených vitamínov vám výborne poslúži v zimných mesiacoch pri príprave krémových polievok, pečeného čaju či ovocných omáčok.
  3. Plánujte si jedálniček a nákupy vopred. Vďaka plánovaniu nakúpite len to, čo naozaj potrebujete na prípravu vášho týždenného zoznamu jedál. Od raňajok, až po večeru či chutný obed do práce.
  4. Využite vašu záhradku, balkón či okennú parapetu naplno. Na trhu i v Kauflande nájdete čerstvé bylinky v kvetináčoch, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia takmer celé leto.
  5. Skladujte potraviny správne. V chladničke podľa teplotných zón – hore uložte vajcia, maslo a syry, pokračujte mliečnymi výrobkami, na spodné poličky uložte potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, najmä uvarené jedlo, a do dolných priehradiek vložte ovocie a zeleninu. Ak niečo nestíhate spotrebovať čerstvé, odporúčam mraziť, sušiť či zavárať.






Zdroj: PR článok
Odporúčame