Neustále sa zvyšujúce ceny narobili poriadny prievan v našich peňaženkách. Takže sa snažíme ušetriť všade, kde je to len trochu možné. Aj pri nákupoch a varení. Dobrá správa je, že aj za pár drobných si na tanieri môžete vyčarovať zdravú porciu čerstvých vitamínov.
Postačí vám na to len pár základných surovín. Tak ako v recepte od známej foodblogerky Veroniky Čopíkovej, alias Lenivej kuchárky. Polievku z čerstvého hrášku podľa jej receptu si môžu dopriať aj tí, ktorí netolerujú laktózu.
Hrášková polievka s mätou podľa Lenivej kuchárky (bez laktózy)
Ingrediencie na 4 – 6 porcií:
- 2 PL panenského olivového oleja K-Bio
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g zemiakov
- 300 g čerstvého hrášku
- 20 – 25 lístkov čerstvej mäty
- 150 g bieleho delaktózovaného jogurtu K-free
- zeleninový bujón v bio kvalite
- soľ a čierne korenie
Postup:
- V hrnci zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku a opražíme dosklovita. Vsypeme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme litrom horúcej vody a varíme približne 15 minút. Následne pridáme hrášok, zeleninový bujón, trochu soli a čierneho korenia a varíme ďalších 15 minút.
- Polievku odstavíme a vhodíme do nej lístky čerstvej mäty. Necháme chvíľku postáť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom na krémovú konzistenciu. Na záver polievku dochutíme podľa vlastnej chuti. Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú lístkami čerstvej mäty a trochou bieleho delaktózovaného jogurtu.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen na hráškovú polievku od Veroniky), ako aj široký sortiment čerstvých produktov bez gluténu a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.
Radí Veronika Čopíková: Takto uvaríte zdravo za pár drobných
Ako ušetriť pri nákupe potravín, zamedziť plytvaniu, a zároveň si každý deň dopriať čerstvú porciu vitamínov? Tu sú tipy od Lenivej kuchárky, ktorými sa môžete inšpirovať:
- Nakupujte sezónne. V sezóne nájdete čerstvé potraviny za lepšiu cenu. A práve vtedy aj najlepšie chutia.
- Nakúpte v závere sezóny viac ovocia a zeleniny a časť z nich zamrazte. Zásoba mrazených vitamínov vám výborne poslúži v zimných mesiacoch pri príprave krémových polievok, pečeného čaju či ovocných omáčok.
- Plánujte si jedálniček a nákupy vopred. Vďaka plánovaniu nakúpite len to, čo naozaj potrebujete na prípravu vášho týždenného zoznamu jedál. Od raňajok, až po večeru či chutný obed do práce.
- Využite vašu záhradku, balkón či okennú parapetu naplno. Na trhu i v Kauflande nájdete čerstvé bylinky v kvetináčoch, ktoré vám pri správnej starostlivosti vydržia takmer celé leto.
- Skladujte potraviny správne. V chladničke podľa teplotných zón – hore uložte vajcia, maslo a syry, pokračujte mliečnymi výrobkami, na spodné poličky uložte potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, najmä uvarené jedlo, a do dolných priehradiek vložte ovocie a zeleninu. Ak niečo nestíhate spotrebovať čerstvé, odporúčam mraziť, sušiť či zavárať.
Zdieľať na
Zdieľaní