Máte radi čiernu kávu a tmavú čokoládu? Zahraniční vedci naznačujú, že to môže súvisieť s vašou genetikou

žena nalievajúca kávu

Pitie mierneho množstva čiernej kávy môže znížiť riziko niektorých chorôb, vrátane Parkinsonovej choroby (Zdroj: Freepik/master1305)

Výskumníčka Marilyn Cornelis tvrdí, že ak máte radi čiernu kávu a tmavú čokoládu, pravdepodobne to má čosi dočinenia s vašou genetikou. Zároveň si môžete pogratulovať, pretože práve táto genetická vlastnosť vám môže poskytnúť podporu na ceste k dobrému zdraviu.

Gén pre kávu

Cornelis a jej tím vo svojom výskume publikovanom v online časopise Prírodné vedecké správy (Nature Scientific Reports) zistili, že genetický variant môže ovplyvniť to, prečo si niektorí ľudia doprajú väčšie množstvo šálok kávy denne, zatiaľ čo iní nie. „Ľudia s určitým génom metabolizujú kofeín rýchlejšie, takže aj jeho stimulačné účinky vyprchajú skôr, a preto musia piť viac kávy,“ vysvetlila. Zároveň by to mohlo vysvetliť aj to, prečo sa zdá, že kofeín na niektorých jedincov pôsobí v oveľa menšej sile, aj keď skonzumovali rovnaké množstvo kávy ako vy. „Taktiež sme zistili, že kávičkári s genetickým variantom súvisiacim s rýchlejším metabolizmom na spracovanie kofeínu, preferujú čiernu kávu,“ prezradila Cornelis. „Rovnaký genetický variant sme našli aj u ľudí, ktorí uprednostňujú obyčajný čaj pred sladeným a horkú tmavú čokoládu pred jemnejšou mliečnou čokoládou.“ dodala.

Výhody pitia čiernej kávy

Štúdie zistili, že pitie mierneho množstva kávy – 3 až 5 šálok denne – znižuje riziko niektorých chorôb, vrátane Parkinsonovej choroby, srdcových chorôb, cukrovky a niekoľkých typov rakoviny. Podľa Cornelis však treba mať na pamäti, že tieto možné výhody sa vzťahujú len na konzumáciu neochutenej kávy, teda kávy bez pridania cukrov alebo mlieka.

Horká chuť a spojitosť s kofeínom

Cornelis a jej tím si myslia, že ľudia s určitým génom uprednostňujú čiernu kávu a horký čaj, pretože si horkú chuť spájajú s povzbudením, ktoré cítia pri kofeíne. „Naša interpretácia je, že títo ľudia prirovnávajú prirodzenú horkosť kofeínu k psychostimulačnému účinku,“ povedala Cornelis. A to isté platí aj o uprednostňovaní tmavej pred mliečnou čokoládou. „Keď myslia na kofeín, myslia na horkú chuť, takže si vychutnajú aj tmavú čokoládu.“ Môže to byť aj preto, lebo tmavá čokoláda obsahuje zlúčeninu nazývanú teobromín, čo je známy stimulant nervového systému súvisiaci s kofeínom.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame