Cícer je v našich končinách menej známou strukovinou, čo je obrovská škoda, keďže zo všetkých druhov strukovín obsahuje najviac bielkovín a zároveň nespôsobuje nepríjemné nafukovanie.
Mnohí ľudia si ho mýlia s hrachom, no cícer, hoci ho poznáme aj pod názvom rímsky hrach, je väčší. Ak ste doteraz cícer nepoznali, nemyslite si, že ide o novinku. Túto plodinu pestovali na Blízkom východe už pred viac ako 7000 rokmi. Dodnes je tam obľúbenou potravinou, z ktorej sa vyrábajú známe pochúťky falafel, čo sú vyprážané guľky cíceru, a tradičná nátierka hummus. Prečo je však cícer taký populárny? Nepochybne pre jeho výživovú hodnotu. Okrem vysokého obsahu bielkovín v ňom nájdeme aj množstvo minerálov, najmä železa, vápnik, vitamíny A, B, C, E a K a, samozrejme, rovnako ako v ostatných strukovinách, vlákninu. Navyše, cícer neobsahuje vôbec žiaden lepok, čo z neho robí priam ideálne jedlo pre celiatikov. Skvele sa hodí pri rôznych diétach, keďže má nízku kalorickú hodnotu.
Cícer má jemne orieškovú chuť a podobne ako sója dokáže pri varení nahradiť mäso. V kuchyni má mnohoraké využitie – môže sa. Čerstvý cícer stačí variť 10 minút, sušený, podobne ako hrach, treba variť 1 až 2 hodiny. U nás nasucho opražiť, pridať do šalátov, polievok, dajú sa z neho pripraviť chutné nátierky, placky a dokonca sa z neho vyrába cícerová múka najčastejšie dostať cícer v konzerve, ten sa musí pred použitím dôkladne prepláchnuť a nechať odkvapkať. Cícer však nemusíte len uvariť v polievke, môžete sa inšpirovať našimi netradičnými receptami.
Mohlo by vás zaujať: Petržlen nepatrí len do polievky: Je aj skvelý prírodný liek
Grécky šalát s cícerom a sardinkami
Ľahký a jednoduchý šalát s cícerom, ako stvorený na letné dni.
Potrebujeme:
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- sušené oregano
- čierne korenie
- 3 stredne veľké paradajky
- 1 šalátová uhorka
- 400 gramov cíceru (v konzerve)
- 75 gramov syra feta
- 75 gramov červenej cibule
- 2 lyžice čiernych olív
- 2 konzervy (asi 200 gramov) sardiniek v olivovom oleji alebo vlastnej šťave
Postup: Zmiešajte citrónovú šťavu, olej, rozdrvený cesnak, oregano a korenie. Pridajte nakrájané paradajky, uhorku, cícer, syr feta, cibuľu a olivy a jemne premiešajte. Pri servírovaní navrch poukladajte kúsky sardiniek.
Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť
Cícerové oriešky
Opražený cícer je chrumkavý a chuťovo veľmi pripomína oriešky, preto môže slúžiť ako zdravá náhrada namiesto čipsov alebo slaných arašidov.
Potrebujeme:
- 1 konzerva cíceru
- olivový olej
- drvená rasca
- mleté nové korenie
- mletý majorán
- soľ
Postup: Predhrejte rúru na 260 °C. Osušte odkvapkaný cícer a premiešajte ho v miske s olejom, rascou, majoránom, novým korením a soľou tak, aby bol rovnomerne obalený zmesou korenia. Nasypte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte do hneda, približne 25 až 30 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. Zakrytý vám chrumkavý cícer vydrží pri izbovej teplote asi 2 dni.
Mohlo by vás zaujať: Vyznajte sa v olejoch: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na vyprážanie?
Rýchla cibuľová polievka s cícerom
Potrebujeme:
- 1 lyžica oleja
- 2 veľké cibule
- 1 pór alebo mladá cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- tymian
- čerstvo mleté čierne korenie
- pol litra hovädzieho vývaru
- 1 konzerva cíceru (približne 500 gramov)
- čerstvá pažítka
Postup: Na oleji opečte cibuľu a nechajte ju zakrytú podusiť do mäkka. Potom pridajte pór, rozpučený cesnak a tymian a nezakryté varte, dokiaľ pór nezačne mäknúť. Pridajte vývar, cícer a čierne korenie a nechajte prevariť. Zmenšite plameň, alebo dajte na nižšiu teplotu a varte, dokiaľ zelenina nie je úplne mäkká. Na záver primiešajte čerstvo nasekanú pažítku. Podávajte s opečeným chlebom.
Máte radi cícer? Na prípravu akých jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na