Väčšina domácností má v nedeľnom obede úplne jasno. Vývar a bravčové rezne sú povinnou jazdou, inak by sa im obed ani nerátal. Rozmýšľali ste už nad tým, že by ste svojich blízkych prekvapili a po dlhom čase pripravili niečo nezvyčajné? Zameňte vývar za ruskú pochúťku boršč, bravčové za hovädzie steaky a bublaninu za raw tortu.
Klasický cviklový boršč
Potrebujeme:
- 280 g bravčového mäsa
- 280 g hovädzieho mäsa
- 1 kapustu
- 1 väčšiu cviklu
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 veľké zemiaky
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL octu
- vodu
- olej
- čierne korenie
- soľ
- bobkový list
- kyslú smotanu
Postup: Pripravte si väčší hrniec, kde sa vám všetky ingrediencie pekne pomestia. Mäso si dobre poumývajte, nakrájajte ho na menšie kusy a dajte ho variť. Na získanie chuti pridajte bobkový list, soľ a čierne korenie. Keď bude mäso mäkké vyberte ho z hrnca s tým, že skôr vyberajte bravčové kúsky. Ďalej si pripravte všetku zeleninu okrem cvikle, poumývajte ju, nakrájajte alebo postrúhajte na drobno. Pridajte ju do vývaru a kým sa zelenina uvarí, nakrájajte aj cviklu. Tú potom opečte na oleji alebo masti na panvici a pridajte k nej aj ocot a paradajkový pretlak. Takto zmes povarte približne päť minút a ak chcete, môžete pridať aj kôpor alebo petržlenovú vňať. Celú zmes pridajte do vývaru, ktorý sa zafarbí načerveno. Keď sa všetko približne pätnásť minút povarí, pridajte naspäť nadrobno nakrájané mäso, dosoľte a podávajte s kyslou smotanou.
Mohlo by vás zaujímať: Vymeňte klasický rezeň za niečo extra: Vyskúšajte niektorý z našich tipov
Hovädzie steaky
Potrebujeme:
- 500 g hovädzej sviečkovej
- 500 g zemiakov
- 15 g masla
- 3 PL oleja
- zeleninu (cibuľu, paradajky, papriky, mrkvu..)
- štipku soli
- štipku čierneho mletého korenia
Postup-steaky: Mäso dobre poumývajte a prekrojte na dve časti. Dobre potrite soľou, ideálna je hrubozrnná v kombinácii a čiernym korením. Na dochutenie mäsa viac nepotrebujete. Mäso potom dajte na panvicu, na ktorej je trochu oleja. S ním to takisto nepreháňajte. Mäso opekajte tri minúty z každej strany. Keď je steak opečený, panvicu prikryte a poduste mäsko tri minúty na oboch stranách.
Postup-zemiaky a zelenina: Zemiaky uvarte a potom ich zapečte spolu s maslom a petržlenovou vňaťou. Malo by to trvať približne pol hodinu. Opečené podávajte so steakmi, nakrájanou zeleninou alebo hriankami či šampiňónmi.
Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý burger je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech
Raw čučoriedková torta
Potrebujeme:
Korpus
- 1 pohár orechov
- 1 pohár kokosu
- hrsť hrozienok
Spodná náplň
- 1 pohár orechov
- 5 PL medu
- 1 pohár kokosového oleja
- 1 limetku
Čučoriedková náplň
- 400 g čučoriedok (aj na zdobenie)
Príprava: Kešu orechy namočte do vody a nechajte ich tak celú noc. Hodinu pred prípravou torty namočte aj hrozienka, ktoré predtým ešte dobre umyte. Ak používate mrazené čučoriedky vytiahnite ich skôr, nech sa rozmrazia aspoň čiastočne.
Korpus: Začnite tým, že si rozmixujete orechy. Môžete si ich dať aj do vrecka a pobúchať po nich valčekom, kým nebudú úplne nadrobno. K orechom potom pridajte kokos a hrozienka a znova rozmixujte. Hmotu potom roztlačte na spodku formy, aby vznikol korpus a dajte do chladu.
Spodná náplň: Kešu orechy vyberte z vody, rozmixujte ich, pridajte k nim olej, med, limetkovú šťavu a znovu rozmixujte. Ak je zmes príliš hustá, prilejte trochu vody.
Čučoriedková náplň: Všetky čučoriedky rozmixujte a ak chcete, môžete pridať aj banán alebo iné drobné ovocie ako jahody, maliny či černice. Celú tortu potom vložte do chladničky, aby poriadne stuhla. Vrch ozdobte čučoriedkami.
Aký zdravý obed si v nedeľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.