Hrozí vam nedostatok vitamínov? Ak sa stravujete takto, mali by ste ich hladinu pravidelne kontrolovať

misa s vhodným jedlom porazí nedostatok vitamínov

Niektoré minerály sa pri čisto rastlinnej strave ťažšie vstrebávajú (Zdroj: Freepik/stockgiu)

Vegetariánom či vegánom treba pravidelne kontrolovať nedostatok vitamínov a minerálov v organizme. Ich hladinu by si mali pravidelne sledovať, predovšetkým ide o plnohodnotné proteíny, esenciálne aminokyseliny, ako metionín, lyzín, izoleucín, vitamín D, B12, zinok, horčík, fosfor, železo, selén či draslík. Poukázala na to lekárka laboratória Synlab Slovakia Dáša Kelényová.

Nedostatok vitamínov a minerálov sa podpíše na zdravotnom stave

Upozornila, že rastlinné zdroje bielkovín, ako sú strukoviny, obilniny, semená či tofu, majú nižšiu vstrebateľnosť, čo sa môže odraziť na celkovej hladine bielkovín v tele. „Rastlinné bielkoviny sú menej hodnotné ako živočíšne – majú nižšiu biologickú hodnotu,“ ozrejmila Kelényová. Je preto potrebné ich hladinu kontrolovať, pretože ich nízke množstvo môže spôsobiť stratu svalovej hmoty, znížiť schopnosť regenerácie tkaniva či oslabiť imunitný systém. „Denná potreba bielkovín je približne jeden gram bielkovín na kilogram váhy,“ dodala.

Nedostatok železa zas môže viesť k chudokrvnosti (anémii), ktorá sa prejavuje únavou a celkovou slabosťou, bledou pokožkou, častou chorľavosťou, slabými nechtami či studenými dlaňami. „Dopĺňať ho môžu vegáni i vegetariáni stravou alebo suplementmi. Vysoký obsah železa má napríklad šošovica, cícer, fazuľa, tofu, tekvicové či konopné semienka, listová zelenina alebo kešu,“ odporučila Kelényová.

Rovnako potrebné je kontrolovať aj hladinu horčíka a vápnika, ktoré sú u vegetariánov a vegánov ťažšie vstrebateľné. V prípade horčíka jeho vstrebateľnosť ovplyvňujú niektoré rastlinné potraviny obsahujúce fytáty a oxaláty. Vápnik sa zas nestihne vstrebať do organizmu pre veľké množstvo vlákniny v tele, ktorá spôsobuje rýchle trávenie. „Vegáni sú tak často náchylnejší na zlomeniny, ochorenia kostí či problémy so zubami,“ skonštatovala odborníčka.

Ako doplniť vitamín D, keď nekonzumujete mliečne výrobky?

Dôležitá je aj kontrola vitamínu D, ktorého hladinu je podľa nej potrebné sledovať každé tri mesiace. „Jeho nedostatok v tele totiž môže oslabiť kosti, svaly, spôsobiť problémy so spánkom či krvným tlakom,“ vysvetlila. Získať ho možno zo slnečných lúčov a vegáni a vegetariáni ho nájdu v sójových alternatívach mlieka, rastlinných jogurtoch či syroch. „Často však množstvo nestačí a je potrebné ho dopĺňať suplementmi,“ dodala. Výživovými doplnkami treba dopĺňať aj vitamín B1, ktorého spoľahlivý rastlinný zdroj podľa Kelényovej v súčasnosti neexistuje.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
S užívaním paracetamolu to netreba preháňať: Kedy liečivo neúčinkuje a kedy môže ublížiť?

Aký typ stravovania uprednostňujete?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame