Máte pocit, že vo vašej domácnosti mesačne putuje do koša množstvo jedla? To, čo nestihnete skonzumovať okamžite, však na hodnote strácať rozhodne nemusí. Pokiaľ totiž potraviny nechytajú pleseň a nezapáchajú, stále sa z nich dá vyčarovať ďalšie jedlo. Inšpirujte sa trikmi, ako využiť zvyšnú ryžu, zemiakové pyré, či starší chlieb. Ušetríte pár eur a častokrát aj množstvo času.
Ak sa opýtate hociktorého Slováka, aká je jeho najobľúbenejšia príloha, v drvivej väčšine budú v odpovediach rezonovať práve zemiaky. Slováci zemiaky jednoducho milujú a jedia ich hneď niekoľkokrát do týždňa. Šikovná gazdinka by si preto mala osvojiť recepty, v ktorých dokáže využiť varené zemiaky nielen ako prílohu.
Zemiakové posúchy
Ak vám z nedeľného obeda zostala zemiaková kaša, pridajte k nej polohrubú múku, 1 – 2 vajíčka, štipku soli, čierneho korenia, celej rasce a majoránky. Vypracujte vláčne cesto tak, aby bolo viac zemiakové ako múčne. Vytvarujte z neho hrubší šúľok, ktorý nakrájate na malé bochníky. Tie na pomúčenej doske vyvaľkajte na veľkosť dezertného taniera. Posúchy vyprážajte na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávajte ako teplú večeru s čajom, pre maškrtníkov ich však môžete ochutiť tatárskou omáčkou alebo kečupom a strúhaným syrom.
Zemiakové „taštičky“
Z uvarených zemiakov, polohrubej múky, vajíčka a soli vypracujte podobné cesto ako v prípade posúchov, akurát ho nijako špeciálne nedochucujte. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a pokrájajte na menšie štvorce. Na každý štvorec položte lyžicu džemu, orechovej/makovej plnky, tvarohu, čokoládovej nátierky alebo jednu slivku bez kôstky – výber chuti je len na vás. Štvorec cesta následne preložte do trojuholníka a okraje dobre popritláčajte tak, aby plnka počas varenia nevytiekla. V prípade sliviek štvorce zatočte do tvaru gule. Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu a postupne do nej nahádžte taštičky alebo gule. Povarte na miernom ohni 15 – 20 minút, kým cesto nie je dostatočne mäkké. Po vybratí z vody taštičky premyte v studenej vode, preceďte a polejte roztopeným maslom. Posypať ich môžete múčkovým cukrom, pomletými orechmi, pomletým makom, či dokonca opraženou strúhankou.
Mohlo by vás zaujať: Cestovinové dobroty: Vyčarte zo zásob chutné jedlo dvakrát inak!
Všestranné rizoto
V prípade ryže ako zvyšku jedla sa vašej fantázii medze naozaj nekladú. V rámci superrýchlej vegetariánskej variácie pokrájajte pór na kolieska a následne ho opražte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte plechovku šampiňónov a zeleninu – dusenú, z konzervy alebo mrazenú (mrkvu, hrášok, kukuricu, brokolicu…). Podlejte trochou vývaru a poduste. Pridajte uvarenú ryžu, dobre premiešajte a dochuťte soľou, čiernym korením, prípadne vegetou a bylinkami podľa chuti. Servírujte s nastrúhaným parmezánom.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!
Viacdňový chlieb do koša nepatrí
Máte doma chlieb, ktorý nie je ešte plesnivý, ale stratil mäkkosť a čerstvú chuť? Urobte si z neho chrumkavé tousty – a nemusíte použiť ani hriankovač. Chlieb nakrájajte na tenké krajce a opečte z oboch strán dohneda. Potrite strúčikom cesnaku a položte naň malú hrsť strúhaného syra. Výborné sú aj zapečené chlebíky z rúry – natrite krajce maslom, posypte nivou a nechajte v rúre zapiecť. Pre mäkšiu obmenu raňajok krajce chleba obaľte vo vajíčku. Opečte takisto z oboch strán, podávajte však s plátkom údeného syra a paradajkou. Suché pečivo môžete zas postrúhať na strúhanku.