Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti

Pirohy

wikipedia.org

Čo by ste to boli za Slovákov, keby ste si z času na čas nepripravili aj tradičné slovenské jedlo? Jedným z tých najklasickejších sú celkom dozaista aj pirohy. Pripraviť sa dajú na množstvo spôsobov, na sladko s džemom alebo na slano spolu so slaninkou. Existujú aj o čosi modernejšie varianty, napríklad s jahodami. Vyskúšate ich aj vy?

Pirohy s lekvárom

Potrebujeme:

  • 800 g uvarených zemiakov bez šupky
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • lekvár podľa chuti
  • maslo

Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim múku, trochu soli a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko a povykrajujeme z neho pohárom, alebo formičkou kolieska. Tie naplníme lekvárom, preložíme na polovicu a spojíme, aby lekvár nevytiekol. Dáme do vriacej vody a necháme vyplávať – vtedy sú hotové. Vyberieme ich, dáme do misky a potrieme maslom. Pridať môžeme aj cukor.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Bryndzové pirohy

Potrebujeme:

  • 450 g uvarených zemiakov
  • soľ
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 1 bryndzu

Postup: Zemiaky, múku, mlieko, vajce a štipku soli zmiešame a pripravíme z nich cesto. To vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska, naplníme ich bryndzou a uzavrieme. Dáme do vriacej vody kým nevyplávajú a vyberieme. Podávať môžeme s opraženou slaninkou.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Jahodové pirohy

Potrebujeme:

  • 100 g jahôd (môžu byť aj mrazené)
  • dve lyžice cukru
  • lyžicu masla
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 lyžice oleja
  • 1 hrnček teplej vody

Postup: Maslo dáme na panvičku, pridáme cukor, necháme trošku skaramelizovať a na záver pridáme trochu roztlačené jahody. Premiešame a chvíľku necháme na miernom ohni. Z múky, oleja a teplej vody vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, povykrajujeme z neho väčšie kolieska, ktoré naplníme jahodami a uzavrieme s použitím vidličky. Vložíme ich do vriacej vody a keď vyplávajú, vyberieme ich. Po uvarení si ich môžeme dochutiť maslom, cukrom, tvarohom, či opečenou strúhankou.


Ktoré ďalšie chutné recepty na prípravu pirohov poznáte? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close