Obávate sa vysokého cholesterolu? Dajte si potraviny, ktoré ho znižujú

Žena

thinkstockphotos.com

Spojenie zvýšený cholesterol sa v súčasnosti vyskytuje v našej rečižiaľ veľmi často. Aj keď je nevyhnutnou zložkou buniek nášho tela, u mnohých ľudí sú jeho hodnoty alarmujúce a v konečnom dôsledku ohrozujúce život. Dá sa proti tomu bojovať rôznymi spôsobmi, no tým najzákladnejším je úprava stravovacích návykov.

Príliš veľké množstvo cholesterolu v krvi vedie k ochoreniam srdcovo-cievneho systému a následne k možnému infarktu. Netreba však hádzať všetok cholesterol do jedného vreca. Rozlišujeme totiž dva typy – LDL a HDL.

HDL cholesterol je označovaný ako ten dobrý, pretože odstraňuje tuk a vracia ho do pečene. Teda čím vyššia hladina HDL je v krvi, tým sa tuk v tepnách ukladá oveľa ťažšie. Naopak LDL, známy ako zlý cholesterol, roznáša tuk po celom tele. Keďže je „lepkavý“, jednoduchšie sa ukladá na steny ciev a zužuje ich. Aj keď sa vytvára v tele, je možné ho správnou stravou upraviť. A práve tieto potraviny vám v tom pomôžu.

Byť zdravý ako rybička, a to doslova

Skutočným prameňom zdravia sú bez debát ryby, veď viacero štúdií potvrdilo, že ľudia, ktorí ich pravidelne konzumujú, trpia chorobami srdca oveľa menej. Predovšetkým morské druhy totiž výrazne znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Nápomocné sú v takom prípade makrely, pstruhy, slede, sardinky, tuniak či losos. Ak si doprajete rybu najmenej dva-trikrát do týždňa, určite nebudete ľutovať. Veď okrem iného bojujú proti vysokému krvnému tlaku aj proti vzniku krvných zrazenín.


Mohlo by vás zaujať: Pravdy a mýty o cholesterole: Čomu veriť a čo nebrať až tak vážne?


Orechmi nielen k lepšiemu mysleniu

Štúdia uverejnená v americkom časopise o zdravej výžive American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že pochrumkávanie vlašských orechov má na náš organizmus skutočne významný vplyv. Ich pravidelná konzumácia totiž dokázala veľmi výrazne znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Takisto mandle a kešu oriešky sú vhodnou alternatívou. No stále treba mať na vedomí, že aj keď sú vhodné pre zdravie srdca, majú vysoký obsah kalórií.

Pomôžte si aj chutným avokádom

Avokádo totiž obsahuje množstvo srdcu prospešných nenasýtených tukov, ktorý zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a úspešne znižuje hladinu toho „zlého“. A omnoho viac ako akékoľvek iné ovocie obsahuje látky, ktoré znižujú aj množstvo cholesterolu, ktorý prijmeme z potravy. Opäť však ide o potravinu s vysokou hodnotou kalórií, preto s ňou zaobchádzajte triezvo.

Nemusíte sa vzdať vína…

Triezvi však pri znižovaní cholesterolu úplne byť nemusíte. Pohárik vína totiž môže byť pre naše zdravie prospešný. Vedci dokázali, že červené hrozno, z ktorého sa vyrába víno ako napr. v španielskej oblasti Rioja, má skutočne pozitívny vplyv na hodnotu cholesterolu v krvi. Nezabúdajte ale, že všetko treba s mierou. Žena 1-2 dcl denne, muži okolo 3 dcl.


Mohlo by vás zaujať: 10 vecí, ktoré musíte vedieť o cholesterole: Ako môže škodiť a čomu sa vyhýbať?


…ani čokolády

Snáď najsladšou stránkou srdcu prospešnej diéty je konzumácia čokolády. Tento skvelý antioxidant pomáha stavať hladinu HDL cholesterolu. Nezabudnite si ale vyberať tmavé a horké druhy čokolády. V porovnaní s mliečnou majú trikrát viac antioxidantov, ktoré bránia zlepovaniu krvných doštičiek a následnému zaneseniu tepien.

K zdraviu cez strúčiky cesnaku

Cesnak nepridáva len vynikajúcu chuť jedlám, ale je známy aj svojimi nenahraditeľnými schopnosťami pri znižovaní cholesterolu v krvi aj krvného tlaku či ochrane pred infekciami. Najnovšie výskumy však dokázali, že pomáha zastaviť tvorenie povlaku, ktorý postupne upcháva cievy. Za zdravím nemusíte teda behať ďaleko, stačia dva až štyri strúčiky denne.


Máte skúsenosti so zvýšeným cholesterolom? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária
Odporúčame