Napriek indickému pôvodu sa korenie karí stalo pevnou súčasťou i v našich kuchyniach. Aj štipka tejto koreňovej zmesi s výraznou farbou a arómou dodá jedlám exotický nádych. Ako sa však dostala do našich končín a aké sú jej pozitívne vlastnosti? A prečo v Indii pod menom karí rozumejú niečo iné, ako u nás?
Ich curry a naše karí
Indické a “naše” karí sa líšia v tom, čo toto slovo popisuje. V Ázii zvyčajne ide o spôsob prípravy jedál, pre ktoré sú charakteristické husté omáčky s mäsom či zeleninou a prílohami. Takisto sa týmto pojmom popisuje rastlina, ktorá je jednou z mnohých súčastí koreňovej zmesi.
Tá sa mimochodom v samotnej Ázii využívala len zriedkavo. Až v 18. storočí ju začali miestni vyrábať pre Britov, cez ktorých sa rozšírila aj do iných častí Európy. Zároveň sa listy rastliny karí nemusia v zmesi objavovať vždy. Celý zmätok opäť spôsobili kolonizátori z Anglicka, ktorí rastlinu pomenovali potom, čo videli, ako sa v ázijskej kuchyni pridávala do už zmieňovaných omáčok. Samostatne majú lístky inú chuť a výraznú vôňu.
Mohlo by vás zaujímať: 7 korení, ktoré oživia jedlá a prospejú telu: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Kurkuma, zázvor aj čili
Čo teda nájdeme v karí korení, ktoré si prinesieme z obchodu? Najviac pripomína tradičné indické korenie garam masala. Zmes sa však líši od regiónu či výrobcu. U nás je najznámejšie indické karí. Jeho základom je kurkuma, ktorá dodáva charakteristické sfarbenie. Ďalej v nej nájdeme čierne korenie, čili, rímsku rascu, koriander, čiernu horčicu a tiež zázvor. O niečo tmavšie a chuťovo výraznejšie je karí zo Srí Lanky.
Zdravá zmes
Keďže ide o koreňovú zmes, je karí pomerne zdravým spôsobom na obohatenie jedálnička. Vďaka kurkume, respektíve kurkumínu, pozitívne vplýva na srdce a brzdí vznik rakovinotvorných buniek.
Okrem toho pôsobí protivírusovo a antibakteriálne. Tiež má dobrý vplyv na našu koncentráciu. Zázvor je zase bohatý na antioxidanty i mnohé vitamíny a minerály. Celkovo tak zmes karí ponúka vysoký obsah vitamínov A a C, fosforu, vápnika aj železa.
Náš tip: Listy karí sú tiež považované za liečivé. Priaznivo vplývajú na krvný obeh, znižujú cholesterol a zlepšujú imunitu.
Mohlo by vás zaujímať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Ďalšie výhody karí korenia:
- Zvyšuje chuť do jedla.
- Pomáha pri spaľovaní tukov.
- Podporuje trávenie a pravidelnú stolicu.
- Pomáha pri bolestiach kĺbov či svalov.
- Pôsobí antidepresívne.
- Pomáha pri prechladnutí i kašli.
Omáčka k hydine i rybám
V kuchyni je karí korenie ideálnym prostriedkom na experimentovanie s exotickými chuťami jedál. Okrem indickej sa často využíva aj v thajskej, japonskej či dokonca gréckej kuchyni. Krémová omáčka výborne sedí k hydine a tiež rybám, z rastlinnej stravy si rozumie so strukovinami ako je cícer alebo šošovica.
Karí tiež výborne funguje s kokosovým mliekom. Z tejto kombinácie je možné vytvoriť napríklad príjemne pikantnú polievku so šampiňónmi. V Európe je tiež dobre známa berlínska kombinácia karí s kečupom a grilovanou klobásou. To však má už s indickými omáčkami pramálo spoločného.
Na čo všetko využívate karí korenie vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na