Obľúbené orechové koláče: Pochutíte si na nich vy aj vaši blízki

Zákusky

thinkstockphotos.com

Orechové koláče sú o niečo drahšie, a preto so sebou odjakživa niesli aj punc akejsi väčšej vzácnosti či priam noblesy. Orechy sú navyše aj veľmi zdravé a prospešne pôsobia na ľudský organizmus, preto by sa mali konzumovať tak často, ako sa len dá. Takým orechovým koláčom teda zabijete dve muchy jednou ranou – pochutíte si a prospejete aj svojmu zdraviu.

Bezmúčne orechové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g mletých orechov
  • 60 g cukru

Plnka:

  • 100 g mletých orechov
  • 100 g masla
  • 4 lyžice mlieka
  • 40 g cukru

Poleva:

  • 1 čokoládu na varenie
  • 1 lyžicu masla

Postup: Bielka vyšľaháme, žĺtky vymiešame s cukrom do peny a pridáme ku nim orechy a sneh. Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 minút. Ešte teplé upečené cesto rozkrájame na 4 rovnaké diely. Orechy do plnky sparíme trochou mlieka, pridáme maslo, cukor a poriadne vymiešame. Každý diel natrieme krémom a naukladáme na seba. Polejeme čokoládovou polevou, dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Orechy na oblátke

Potrebujeme:

  • tortové oblátky
  • marhuľový džem
  • 50 g posekaných orechov
  • strúhanú čokoládu

Cesto:

  • 250 g cukru
  • 200 g mletých orechov
  • 3 lyžice strúhanky
  • 4 žĺtky
  • 6 bielkov
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 2 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 dcl silnej kávy
  • 150 g masla

Postup: Cesto si pripravíme vyšľahaním žĺtkov s cukrom do peny a následným pridaním orechov so strúhankou, prášku do pečiva a snehu z bielkov. Na dno plechu položíme tortové oblátky a boky plechu vymastíme maslom. Cesto vylejeme na oblátky a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 minút, resp. kým nebude hotové. Medzi tým si nad parou vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme kávu a ďalej nad parou šľaháme do zhustnutia. Dáme vychladnúť a do vychladnutej plnky zamiešame maslo. Vychladnuté upečené cesto potrieme džemom, pripravenou plnkou a posypeme orechmi a čokoládou.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Rýchla orechová dobrota

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g cukru
  • 350 g polohrubej múky
  • 120 g orechov
  • 20 lyžíc mlieka
  • 4 lyžice džemu
  • 1 lyžica sódy bikarbóny

Plnka:

  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 balenie Zlatého klasu

Postup: Mlieko vymiešame s cukrom, džemom a orechami. Pridáme múku, sódu bikarbónu, poriadne premiešame a vylejeme na plech vymastený maslom. Pečieme pri teplote 180 – 200 °C zhruba 20 minút. Do rozpusteného masla pridáme cukor, mlieko, kakao a zlatý klas. Dáme na mierny plameň a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Cesto potrieme rovnomerne plnkou a môžeme podávať.


Máte radi orechové zákusky? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close