Orechové koláče sú o niečo drahšie, a preto so sebou odjakživa niesli aj punc akejsi väčšej vzácnosti či priam noblesy. Orechy sú navyše aj veľmi zdravé a prospešne pôsobia na ľudský organizmus, preto by sa mali konzumovať tak často, ako sa len dá. Takým orechovým koláčom teda zabijete dve muchy jednou ranou – pochutíte si a prospejete aj svojmu zdraviu.
Bezmúčne orechové rezy
Potrebujeme:
Cesto:
- 4 vajcia
- 100 g mletých orechov
- 60 g cukru
Plnka:
- 100 g mletých orechov
- 100 g masla
- 4 lyžice mlieka
- 40 g cukru
Poleva:
- 1 čokoládu na varenie
- 1 lyžicu masla
Postup: Bielka vyšľaháme, žĺtky vymiešame s cukrom do peny a pridáme ku nim orechy a sneh. Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 minút. Ešte teplé upečené cesto rozkrájame na 4 rovnaké diely. Orechy do plnky sparíme trochou mlieka, pridáme maslo, cukor a poriadne vymiešame. Každý diel natrieme krémom a naukladáme na seba. Polejeme čokoládovou polevou, dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty
Orechy na oblátke
Potrebujeme:
- tortové oblátky
- marhuľový džem
- 50 g posekaných orechov
- strúhanú čokoládu
Cesto:
- 250 g cukru
- 200 g mletých orechov
- 3 lyžice strúhanky
- 4 žĺtky
- 6 bielkov
- 1 prášok do pečiva
Plnka:
- 2 žĺtky
- 100 g cukru
- 1 dcl silnej kávy
- 150 g masla
Postup: Cesto si pripravíme vyšľahaním žĺtkov s cukrom do peny a následným pridaním orechov so strúhankou, prášku do pečiva a snehu z bielkov. Na dno plechu položíme tortové oblátky a boky plechu vymastíme maslom. Cesto vylejeme na oblátky a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 minút, resp. kým nebude hotové. Medzi tým si nad parou vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme kávu a ďalej nad parou šľaháme do zhustnutia. Dáme vychladnúť a do vychladnutej plnky zamiešame maslo. Vychladnuté upečené cesto potrieme džemom, pripravenou plnkou a posypeme orechmi a čokoládou.
Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!
Rýchla orechová dobrota
Potrebujeme:
Cesto:
- 300 g cukru
- 350 g polohrubej múky
- 120 g orechov
- 20 lyžíc mlieka
- 4 lyžice džemu
- 1 lyžica sódy bikarbóny
Plnka:
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 lyžice mlieka
- 2 lyžice kakaa
- 1 balenie Zlatého klasu
Postup: Mlieko vymiešame s cukrom, džemom a orechami. Pridáme múku, sódu bikarbónu, poriadne premiešame a vylejeme na plech vymastený maslom. Pečieme pri teplote 180 – 200 °C zhruba 20 minút. Do rozpusteného masla pridáme cukor, mlieko, kakao a zlatý klas. Dáme na mierny plameň a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Cesto potrieme rovnomerne plnkou a môžeme podávať.
Máte radi orechové zákusky? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.