Kvalitné orechové maslá pomôžu znížiť cholesterol: Viete, čím je výnimočné to slnečnicové?

Orechové maslá druhy

Orechové maslá sa môžu pochváliť vyšším obsahom bielkovín (Zdroj: GettyImages)

Orechové maslá sú hitom zdravého stravovania už dlhší čas. Asi najznámejšie orechové maslo je arašidové, ale ponuka je dnes už oveľa bohatšia, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. Vtipné na tom celom je, že arašidy ako plody podzemnice olejnej sú vlastne strukoviny. Vedeli ste to?

Ako sa vyrábajú orechové maslá?

Ak si myslíte, že orechové maslá začínajú a končia iba pri arašidoch, radi vás vyvedieme z omylu. Dnes si môžete vybrať z bohatej ponuky mandľových, lieskovcových, pistáciových, kešu alebo pekanových či slnečnicových masiel. Je jedno, ako ich najradšej konzumujete, kvalitné orechové maslo je zdravou a výživnou pochúťkou, ktorá sa pokojne môže zaradiť do zdravého spôsobu stravovania. Stačí si vedieť vybrať a poznať pravidlá konzumácie.

Každé takéto maslo sa vyrába pomletím rôznych druhov orechov na jemnú a hladkú pastu. Výsledkom by mala byť krémová a hutná zmes, ktorú si môžete pripraviť aj doma. Budete na to potrebovať výkonný mixér, ktorý počas rozomletia orechov vylúči prirodzene obsiahnuté oleje a zo sypkých orechov vytvorí tekutú pastu.

rôzne druhy orechov v miskách
Orechy sú kalorická bomba a netreba to s nimi preháňať (Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya)

Na výrobu môžete použiť jeden druh orechov alebo ľubovoľnú kombináciu s pridaním napríklad mletej škorice, javorového sirupu alebo kakaového prášku. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým kvalitnejší produkt získate. Pri kupovaných maslách by ste mali pozorne čítať zloženie a vyvarovať sa obsahu konzervantov, umelých sladidiel a iných dochucovadiel. Cena vždy nevypovedá o kvalite.

Výsledné orechové maslá sa líšia farbou, konzistenciou, vôňou aj chuťou, ale všetky kvalitné sú plné vitamínov, minerálov, bielkovín a zdravých tukov. Samozrejme maslo štandardne vnímame ako produkt zo živočíšnej smotany. Pri pomenovaní orechové maslo ide skôr o nátierky, ktoré sa používajú podobne ako maslo z mliečneho tuku.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Orechy poslúžia nášmu zdraviu, ak v nich správne aktivujeme prospešné látky: Ako na to?

Benefity orechových masiel

  • Orechy a semená sú jedným z najlepších zdrojov zdravých tukov v našej potrave. Sú hodnotným zdrojom stabilnej energie a pomáhajú nám redukovať návaly hladu. Obsahujú tiež omega-3 mastné kyseliny, horčík, draslík, zinok, vitamín E a môžu byť nápomocné aj pri znižovaní rizika prepuknutia chronických ochorení.
  • Ich pravidelná konzumácia môže znížiť hladinu cholesterolu, znížiť zápalový proces a tiež môže byť nápomocná pri redukcii hmotnosti. Ak je orechové maslo bez pridaných umelých prísad, je rovnako zdravé ako čisté orechy.
  • Zdravá porcia orechov je jedna hrsť denne. Nemusíte mať strach zo zdravých tukov, ale pri celodennom príjme treba zohľadniť množstvo, ktoré skonzumujete. Väčšina orechov a semien má 80 až 100 kalórií v jednej lyžici a 7 až 10 gramov nenasýtených tukov.
  • Každý druh orechového masla je niečím odlišný. Arašidové má najviac antioxidantov, z vlašských orechov zas najviac omega-3 mastných kyselín, mandľové je dobré na srdce, maslo z kešu má vyšší obsah sacharidov a nižší obsah bielkovín a slnečnicové je skvelou náhradou pre alergikov na oriešky. Už jedna jeho lyžica pokryje až štvrtinu dennej potreby vitamínu E.

V kuchyni majú všestranné využitie

Najjednoduchší spôsob použitia je orechové maslo natrieť na pečivo. Na to môžete potom poukladať plátky banánu a posypať ich mletou škoricou. Ďalšia možnosť je lyžicu masla vmiešať do ovsenej alebo inej kaše. Nestratí sa ani pri príprave smoothie a dodá mu potrebné proteíny.

Z orechového masla tiež možno pripraviť koláč alebo ním ozdobiť palacinky a wafle. Dá sa z neho vymiešať marináda alebo dresing na šalát. A v kombinácii s rozmixovanými banánmi, inými orechami, ovocím a rastlinnými náhradami mlieka si môžete pripraviť aj zdravšiu verziu zmrzliny. Možností je veľa a každý si nájde tú, ktorá mu najviac vyhovuje.

Čím všetkým sú také výnimočné?

  • Arašidové maslo je najznámejšie z orechových masiel, pričom existujú dve verzie. Jemná a s malými kúskami. Tá chrumkavejšia verzia obsahuje o niečo viac proteínov, vlákniny a má menej tuku, ako jemná.
  • Mandľové maslo je dobrým zdrojom vitamínu E a má výraznú orieškovú chuť.
  • Maslo z para orechov je skvelým zdrojom selénu v potrave a dokáže pokryť značné množstvo dennej potreby tohto dôležitého minerálu.
  • Kešu maslo už v dávke jednej polievkovej lyžice poskytuje 350 mg medi, čo zodpovedá 39 % pokrytiu dennej dávky.
  • Maslo z lieskových orieškov (nemyslíme verziu slávnej čokoládovej nátierky) obsahuje slušnú dávku vlákniny a proteínov.
  • Makadamiové maslo má krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Neobsahuje žiaden cukor, ale má vyšší obsah tuku.
  • Pekanové maslo je jemné a dobre rozotierateľné. Výnimočná chuť dokáže dochutiť rôzne druhy jedál.
  • Pistáciové maslo má nezvyčajnú zeleno-hnedú farbu, relatívne nízky obsah tukov a vyšší obsah sacharidov, v porovnaní s ostatnými druhmi orechov.
  • Maslo z vlašských orechov má tekutejšiu konzistenciu a je plné rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín vo forme kyseliny alfa-linolovej.

Recept na základné orechové maslo

Postup na prípravu základného orechového masla je naozaj jednoduchý. V podstate vyžaduje iba jedinú ingredienciu, a tou sú orechy.

  1. Do výkonného mixéra nasypte 3 šálky orechov podľa vášho výberu. Môžete použiť jeden druh alebo si vytvoriť vlastnú zmes. Orechy necháte mixovať, táto fáza trvá pokojne asi 10 minút, záleží od mixéra. Výsledkom by mala byť krémová a rozotierateľná pasta.
  2. Alebo môžete zvoliť iný spôsob prípravy, pri ktorom orechy najprv na sucho opečiete v rúre na plechu na pečenie. Pečte asi 8 až 12 minút pri 170 ºC. Občas premiešajte, aby neprihoreli. Do mixéra ich dajte až vychladnuté. Hotové maslo naplníme do uzatvárateľných pohárov a skladujeme v chladničke, kde vydrží 3 týždne.

Zaradenie orechových masiel do svojho jedálnička určite neoľutujete. Prinášajú množstvo zdravotných výhod a majú pestré využitie pri príprave pokrmov na sladko aj na slano.


Ktoré z orechových masiel máte najradšej?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, thenutmarket.com.au, cedars-sinai.org, minimalistbaker.com, nutritionadvance.com
Odporúčame