Nie všetky koláče musia byť pripravené len zo sladkého ovocia. Aj šťavnatý a vitamínmi nabitý citrón poslúži ako fantastická súčasť všelijakých zákuskov, či tort. Okrem skvelej a netradičnej chuti ponúkne aj osvieženie a vďaka svojmu zloženiu aj istú dávku vitamínov. Je škoda používať citróny len do čaju, keď sa z nich dajú pripraviť také skvelé dobroty. Nechajte sa inšpirovať…
Keďže v receptoch sa neraz pridáva aj citrónová kôra, je vhodné zaobstarať si chemicky neošetrované citróny z bio-obchodu. Ak nemáte túto možnosť, aspoň kôru poriadne vydrhnite, resp. pouvažujte nad jej výmenou za citrónovú šťavu.
Osviežujúci citrónovník
Potrebujeme:
- 200 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 citrón
- ½ prášku do pečiva
Postup: Vajcia a cukor vyšľaháme a pridáme do nich nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a následne vmiešame aj maslo. Cesto nalejeme do vymastenej formy a dáme upiecť do rúry na asi 25 – 30 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zujímať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky
Americký citrónový koláč
Potrebujeme:
Cesto:
- 200 g sušienok
- 80 g masla
- 1 lyžicu cukru
- 1 lyžičku mletého kardamonu
Plnka:
- 4 vajcia
- 5 kopcovitých lyžíc cukru
- 1 citrón
- 1 sladkú šľahačku
Postup: Sušienky rozdrobíme a vmiešame do nich roztopené maslo, cukor a kardamon. Zmes vymiešame a vtlačíme na dno a okolo bočných strán okrúhlej odnímateľnej formy na pečenie a dáme piecť do rúry na 10 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme korpus vychladnúť. V miske vyšľaháme žĺtky zo 4 vajec spoločne s cukrom a pridáme ku nim citrónovú šťavu a dáme variť nad paru až kým za stáleho miešania nevyšľaháme hustú zmes. Do plnky následne vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru a sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov, spolu s lyžicou cukru. Plnku nalejeme na vychladnutý korpus a dáme upiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 15 minút. Potom ho necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Pred podávaním ho môžeme ozdobiť vyšľahanou šľahačkou a nastrúhanou citrónovou kôrou.
Mohlo by vás zujímať: Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené
Citrónový cheesecake na slovenský spôsob
Potrebujeme:
Cesto:
- 250 g sušienok
- 120 g masla
Plnka:
- 750 g mäkkého tvarohu (alebo mascarpone)
- 120 g cukru
- 100 ml citrónovej šťavy
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 210 g nesladeného kondenzovaného mlieka
- kôra z 1 citróna
Postup: Rozmrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom. Zmes natlačíme na dno a ku okrajom formy. Vložíme na 30 minút do chladničky. V miske vymiešame cukor s tvarohom, postupne pridáme citrónovú šťavu a vajcia a všetko spolu poriadne vyšľaháme. Tvarohovú plnku nanesieme na korpus a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 1 hodinu. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky. Počas chladnutia koláča si pripravíme citrónovú polevu. Do misky dáme cukor, prilejeme kondenzované mlieko a šľaháme. Následne pridáme citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna a zmiešame, nalejeme na koláč a dáme ešte na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu citrónových zákuskov? Napíšte do diskusie pod článkom.