Letné mesiace si doslova pýtajú rýchle a osviežujúce recepty. Vtedy treba siahnuť po dostupnej zelenine a pustiť sa do šalátov, pomazánok či polievok. Čo poviete na fazuľovú nátierku s kapiou na raňajky, krémovú brokolicovú polievku na obed a zelerový šalát s jablkom na večeru?
Fazuľová nátierka s kápiou na raňajky
Potrebujeme:
- 1 hrnček uvarenej fazule (alebo jednu konzervu)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- kápiu
- petržlen
- štipku soli
Postup: Nátierka je veľmi rýchla a ako stvorená pre letné raňajky na terase. Stačí zliať vodu z uvarenej fazule (alebo konzervy) a rozmixovať ju spolu s cesnakom, kapiou a olivovým olejom. Nakoniec stačí už len dochutiť soľou alebo čiernym korením. Do nátierky pasuje aj citrónová šťava, ktorá dodá trochu kyslosti. Netreba jej však dať príliš. Pomazánku podávajte s čerstvým celozrnným pečivom.
Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Krémová brokolicová polievka na obed
Potrebujeme:
- 400 g brokolice
- 400 ml mlieka
- 400 ml vody
- 2 PL hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 20 g masla
- štipku soli
Postup: Táto polievka chutí v lete úžasne osviežujúco. Brokolica obsahuje navyše množstvo vitamínov, vápnik, draslík, vlákninu a mnoho iných dôležitých látok. Pri jej príprave začnite s cesnakom a cibuľkou, ktoré si očistite a nadrobno nakrájajte. Vložte ich do hrnca a pridajte drobné a umyté brokolicové ružičky. Zeleninu zalejte vodou, dochuťte soľou a počkajte, kým polievka začne vrieť. Po 10 až 15 minútach odstavte z ohňa. Polievku rozmixujte, aby bola krémová. Pridajte múku, mlieko a všetko dobre premiešajte. Potom ju nechajte ešte chvíľu povariť s trochou masla na zjemnenie chuti a na záver podávajte s pečenými krutónikmi.
Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený
Zelerový šalát s ovocím na večeru
Potrebujeme:
- 1 pohár nadrobno nastrúhaného zeleru
- 1 konzervu ananásu
- 1 konzervu kukurice
- 4 nadrobno nastrúhané jablká
- 400 g šunky
- 400 g syru
- menší pór
- majonézu
- soľ
- korenie
Postup: Zeler, kvôli výraznej aróme nepasuje každému, no v tomto šaláte v kombinácii s ovocím chutí výborne. Navyše, obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, takže ho z jedálnička určite nevynechávajte. Tento šalát spočíva v ukladaní vrstiev. Začnite tým, že si pór nakrájate na drobno. Ďalej zlejte ananás z konzervy, nakrájajte ho na malé kúsky a poukladajte na pór. Pokračujte zelerom, kukuricou, jablkami, šunkou a syrom, ktoré musia byť v podobe malých slížikov. Dochuťte korením a soľou, polejte majonézou a vložte do chladničky na 24 hodín. Počas nich sa zelerová chuť stratí v kombinácii s inými ingredienciami.
Aké letné jedlá si doma počas horúcich dní pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na