Osviežujúce letné recepty: Pripravte si zeleninové menu na celý deň

Brokolicový krém

thinkstockphotos.com

Letné mesiace si doslova pýtajú rýchle a osviežujúce recepty. Vtedy treba siahnuť po dostupnej zelenine a pustiť sa do šalátov, pomazánok či polievok. Čo poviete na fazuľovú nátierku s kapiou na raňajky, krémovú brokolicovú polievku na obed a zelerový šalát s jablkom na večeru?

Fazuľová nátierka s kápiou na raňajky

Potrebujeme:

  • 1 hrnček uvarenej fazule (alebo jednu konzervu)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • kápiu
  • petržlen
  • štipku soli

Postup: Nátierka je veľmi rýchla a ako stvorená pre letné raňajky na terase. Stačí zliať vodu z uvarenej fazule (alebo konzervy) a rozmixovať ju spolu s cesnakom, kapiou a olivovým olejom. Nakoniec stačí už len dochutiť soľou alebo čiernym korením. Do nátierky pasuje aj citrónová šťava, ktorá dodá trochu kyslosti. Netreba jej však dať príliš. Pomazánku podávajte s čerstvým celozrnným pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Krémová brokolicová polievka na obed

Potrebujeme:

  • 400 g brokolice
  • 400 ml mlieka
  • 400 ml vody
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 20 g masla
  • štipku soli

Postup: Táto polievka chutí v lete úžasne osviežujúco. Brokolica obsahuje navyše množstvo vitamínov, vápnik, draslík, vlákninu a mnoho iných dôležitých látok. Pri jej príprave začnite s cesnakom a cibuľkou, ktoré si očistite a nadrobno nakrájajte. Vložte ich do hrnca a pridajte drobné a umyté brokolicové ružičky. Zeleninu zalejte vodou, dochuťte soľou a počkajte, kým polievka začne vrieť. Po 10 až 15 minútach odstavte z ohňa. Polievku rozmixujte, aby bola krémová. Pridajte múku, mlieko a všetko dobre premiešajte. Potom ju nechajte ešte chvíľu povariť s trochou masla na zjemnenie chuti a na záver podávajte s pečenými krutónikmi.


Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený


Zelerový šalát s ovocím na večeru

Potrebujeme:

  • 1 pohár nadrobno nastrúhaného zeleru
  • 1 konzervu ananásu
  • 1 konzervu kukurice
  • 4 nadrobno nastrúhané jablká
  • 400 g šunky
  • 400 g syru
  • menší pór
  • majonézu
  • soľ
  • korenie

Postup: Zeler, kvôli výraznej aróme nepasuje každému, no v tomto šaláte v kombinácii s ovocím chutí výborne. Navyše, obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, takže ho z jedálnička určite nevynechávajte. Tento šalát spočíva v ukladaní vrstiev. Začnite tým, že si pór nakrájate na drobno. Ďalej zlejte ananás z konzervy, nakrájajte ho na malé kúsky a poukladajte na pór. Pokračujte zelerom, kukuricou, jablkami, šunkou a syrom, ktoré musia byť v podobe malých slížikov. Dochuťte korením a soľou, polejte majonézou a vložte do chladničky na 24 hodín. Počas nich sa zelerová chuť stratí v kombinácii s inými ingredienciami.


Aké letné jedlá si doma počas horúcich dní pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame