Ovocná pochúťka pre všetkých maškrtníkov: Neodoláte ani vy!

torta

southernliving.com

Aj vám sa stáva, že sa blíži nová úroda a vy ešte v mrazničke prekladáte ríbezle, maliny a černice z minulej sezóny? Ak vyskúšate tento recept , viac sa vám to nestane . Je trochu časovo náročnejší, ale výsledok stojí za to. Patrí medzi tzv. „nepečené“ a zvládnu ho i začiatočníci.

Suroviny na množstvo do tortovej formy:

0,5 l sladkej smotany, 100 g hrubej múky, 300 g cukru, 3 vajcia, vanilkový cukor, 1 dcl oleja, 1 balík guľatých piškót, 1 citrón, 1 hrnček posekaných orechov, Granko na posypanie a ovocie mrazené bobuľové, možno nahradiť kompótom.

Postup:

Zo smotany, žĺtkov, 150 g cukru, vanilkového cukru, oleja a múky uvaríme za stáleho miešania hustý krém. Používať ďalej ho budeme až po vychladnutí. Môže sa stať, že sa oddelí olej od uvarenej hmoty. Nedajte sa odradiť. Opätovným zmixovaním docielime jednoliaty krém. Tortovú formu (ale môže byť aj hlbšia misa), vyložíme potravinovou fóliou, tak aby presahovala okraj. A začneme vrstviť piškóty – môžeme pokvapkať rumom, alebo šťavou zo zaváraniny. Ak použijeme mrazené ovocie netreba piškóty vlhčiť, lebo ovocie pustí veľa šťavy. Na piškóty ovocie, posekané orechy, vychladnutý krém. A opäť nová vrstva – piškóty, ovocie, orechy, krém. Toľko vrstiev, koľko sa podarí. Mali by sme zakončiť piškótami a prikryť tanierom. Odložíme do chladu, najlepšie do druhého dňa.


Mohlo by vás zaujať:Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Z bielkov a 150 g cukru nad parou ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame šťavu z citróna. Počas prípravy treba ochutnávať – niekomu stačí z polovice, niekomu z celého. Citrónovým snehom potrieme už vychladnutú a vyklopenú tortu, alebo z misy kopu. Posypeme ovocím, grankom, alebo strúhanou čokoládou a opäť odložíme do chladu, kým nestuhne snehová hmota.

Čím je táto maškrta odležanejšia, tým je chutnejšia.

Zdroj: southernliving.com, southernliving.com, Janka
Odporúčame