Pomaly, ale isto sa záhrady, ale aj pulty supermarketov začínajú zapĺňať čerstvým a voňavým jarným ovocím. Spôsob jeho konzumácie však nemusí byť striktne vymedzený len na koláče alebo čerstvé plody. Existujú fantastické ovocné jedlá, ktoré ozvláštnia váš jedálniček a pritom ulahodia aj maškrtnému jazýčku.
Ovocné gule
Potrebujeme:
- ½ kg tvarohu
- 2 lyžice cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla
- štipku soli
- 2 – 3 lyžice detskej krupice (prípadne viac podľa potreby)
- ½ kg sezónneho ovocia
Postup: Cukor zmiešame s maslom a vajcami. Pridáme aj tvaroh a krupicu a vytvarujeme nelepivé cesto. Krupicu prisypávame podľa potreby. Cesto necháme hodinu odpočinúť a následne ho vyvaľkáme. Pokrájame na štvorce, do každého dáme jeden kus ovocia a obalíme v ceste. Každú guličku obalíme ešte v krupici a hodíme do vriacej osolenej vody. Necháme variť asi 10 – 15 minút, resp. kým nevyplávajú na povrch. Uvarené tvarohové gule vyberieme z hrnca a potrieme roztopeným maslom. Môžeme podávať posypané trstinovým cukrom a lístkami mäty.
Mohlo by vás zaujímať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?
Ovocný nákyp
Potrebujeme:
- 1 hrnček ryže
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky mlieka
- 2 hrnčeky vody
- 4 lyžice trstinového cukru
- ½ lyžičky soli
- ½ balíčka vanilkového cukru
- maslo
Postup: V mlieku s vodou a štipkou soli uvaríme ryžu a necháme ju vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľaháme, pridáme ku nim olej a ½ hrnčeka mlieka. Z bielok si vyšľaháme sneh. Postupne zmiešavame vajíčkovú zmes s ryžou, vanilkovým cukrom a pridávame ku nej sneh z bielkov. Polovicu zmesi vylejeme na maslom vymastený plech a na vrch poukladáme ľubovoľné čerstvé ovocie. Ovocie zalejeme zvyškom zmesi a na vrch opäť poukladáme ovocie. Dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 minút, resp. kým nezačne nákyp na vrchu pekne ružovieť.
Mohlo by vás zaujímať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty
Ľahký ovocný fit pohár
Potrebujeme:
- ľubovoľné druhy ovocia
- 1 biely jogurt
- 2 lyžice posekaných orechov podľa chuti
Postup: Ovocie ošúpeme, umyjeme a nakrájame si ho na malé kúsky. Pripravíme si poháre podľa množstva ovocia, aké chceme použiť, resp. máme k dispozícii. Následne vrstvíme podľa výšky pohára. Najprv začneme vrstvou ovocia, na ňu pridáme 2 lyžičky jogurtu a posypeme orechmi. Na vrch môžeme použiť ako dekoráciu lístok mäty, alebo medovky podľa toho, akú bylinku máme k dispozícii.
Mohlo by vás zaujímať: Jablkové koláče má rád asi každý: Ochutnáte závin alebo jablkovú klasiku?
Ospalé jabĺčka
Potrebujeme:
- 6 – 8 jabĺk
- 500 g lístkového cesta
- 1 vajce
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 100 g posekaných vlašských orechov
- ½ balíčka vanilkového cukru
- ½ balíka škoricového cukru
- 6 lyžíc medu
- 6 lyžičiek masla
Postup: Jablká ošúpeme, vykrojíme z nich jadrovník a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Lístkové cesto si rozvaľkáme a nakrájame na rovnomerné väčšie štvorce. Také veľké, aby sa v každom dalo obaliť jablko. Do každého štvorca položíme jedno jablko a posypeme ho škoricovým cukrom a vanilkou. Do stredu nasypeme posekané orechy, na ktoré nalejeme 2 lyžičky medu a trochu roztopeného masla. Nakoniec jablko obalíme v lístkovom ceste. Každé takto obalené jabĺčko položíme na maslom vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 30 minút, resp. kým nebude mať cesto zlatistú farbu. Jablká vyberieme a necháme vychladnúť. Podávať môžeme so zmrzlinou, šľahačkou, alebo len posypané práškovým cukrom.
Aké chutné ovocné jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na