Pálenie záhy: Nepríjemná maličkosť alebo znak vážnej choroby?

Muž

flickr.com

Pálením záhy trpí na Slovensku asi tretina ľudí. Väčšina z nich ho považuje za dôsledok zlého trávenia a nevenuje mu zvýšenú pozornosť. No neutíchajúce a často sa opakujúce pálenia záhy môžu predznamenávať aj vážnejšiu chorobu, ako napríklad žalúdočné vredy, rakovinu pažeráka, či nebezpečnú baktériu Helicobacter pylori, ktorá môže vyústiť až do rakoviny žalúdka.

Aj keď touto diagnózou trpí naozaj množstvo ľudí, niektorí jej riziká zľahčujú, alebo o nich ani netušia. Pálenie záhy (pyróza) však nie je len takým obyčajným problémom. Okrem toho, že ide o nepríjemný pocit, jeho prítomnosť môže znamenať aj vážny problém, či dokonca smrteľné ochorenie. Ak vás pálenie záhy obťažuje dlhodobo a pravidelne, určite to nenechajte len tak bez povšimnutia.

Kedy je pálenie záhy ešte normálne?

Ak vás tento problém trápi len občas, povedzme tak dva, alebo trikrát za mesiac, po konzumácii nejakej pre žalúdok agresívnejšej stravy, potom by situácia mala byť celkom v norme. Ak sa ale u vás pálenie záhy opakuje viackrát za týždeň, alebo dokonca denne a to viac ako mesiac, bezodkladne by ste mali navštíviť špecialistu. Pretože v tomto prípade to už nie je problém nevhodnej stravy, ale niečo vážnejšie.

Za pálenie záhy môžu tieto potraviny

Za normálnych okolností je pálenie záhy spojené s požitím týchto potravín a nápojov: alkohol, káva, čaj, kola alebo iné nápoje, ktoré obsahujú kofeín, čokoláda, citrusové plody, paradajky, korenené jedlá, mentol, niektoré sušené potraviny, sladké pečivo a iné.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás pálenie záhy? Uhaste požiar v hrdle raz a navždy!


Za pálením sa však môžu skrývať desivé diagnózy:

  • žalúdočný vred
  • reflux
  • rakovina pažeráka
  • gastroezofágová refluxná choroba
  • Helicobacter pylori
  • rakovina žalúdka

Máte žalúdočné vredy?

Ak pociťujete pálenie záhy aj pred jedlom, nie len po ňom, môže ísť o žalúdočné vredy, resp. vred. Žalúdočné vredy sú spájané aj s nasledujúcimi príznakmi: sťažené prehĺtanie, bolesť pri prehĺtaní, zvracanie sfarbené krvou, stolica s prímesou krvi, problémy s dýchaním, závraty, či bolesť vystreľujúca do pliec a hrdla.

Gastroezofageálny reflux a choroba

Pri uvoľnenom zvierači medzi žalúdkom a pažerákom sa dostáva kyslý obsah žalúdka (spôsobuje to najmä kyselina chlorovodíková a enzým pepsín) do pažeráka, čo spôsobuje daný nepríjemný a pálivý pocit. Tento stav sa nazýva gastroezofageálny reflux (GER). Opakovaný a veľmi častý reflux potom môže viesť až ku gastroezofágovej refluxnej chorobe (GERD). Dlhodobý neliečený stav môže ľahko viesť ku rakovine pažeráka.

Niekedy však môže táto choroba prebiehať aj tzv. skryto, a preto by ste na ňu mali myslieť napríklad vtedy, ak sa vám neobvykle zvýšila kazovosť zubov, citlivosť zubných krčkov, citlivosť zubov na studené, či kyslé, máte pocit cudzieho telesa v krku, chronický chrapot, alebo problémy pri prehĺtaní.


Mohlo by vás zaujímať: Žalúdočné vredy: Možno ich máte tiež a ani o tom netušíte!


S Helicobacterom nie sú žarty

Pozor však aj na baktériu Helicobacter pylori, ktorá vie život naozaj znepríjemniť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ju zaradila medzi karcinogény prvého stupňa! Jej nepovšimnutá prítomnosť môže spôsobiť nielen žalúdočné vredy, ale aj rakovinu žalúdka. Do vášho tela sa tento bacil dostane pri nedostatočnej hygiene rúk. Okrem pálenia záhy sa zväčša objavujú ďalšie problémy s trávením, pocit ťažkého žalúdka, či nepravidelná stolica. Prítomnosť tejto baktérie sa môže prejaviť aj zvýšenou únavou a kožnými problémami. Na Slovensku trápi až 40% ľudí.


Máte skúsenosti s nepríjemným pálením záhy? Aké postupy používate na odstránenie nepríjemných pocitov vy? Podeľte sa o svoje názory a postrehy s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: flickr.com, flickr.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close