Papriková trikolóra: Žltá, červená, zelená – čo všetko obsahuje ktorý druh?

Paprika

freedigitalphotos.net

Máte radi papriku? Široký pojem však? Existuje množstvo druhov tejto zeleniny. Najčastejšie ich rozlišujeme podľa farby. No vedeli ste, že nie je paprika, ako paprika? Žltá napríklad obsahuje iné druhy látok ako červená alebo zelená. Ako to s nimi vlastne je a ktorá z nich pomáha pri problémoch, ktoré vás trápia?

Príroda nám okrem chuti a zdravia, ktoré sa v zelenine, či ovocí skrývajú, pomohla aj v tom, že nám uľahčila orientáciu medzi nimi aj podľa farieb. Pohľad na zeleninové regály je preto do istej miery aj pastvou pre oči. Niekto si vyberie podľa známej chuti, iný podľa farby, ktorá sa mu páči najviac. Každá farba však v sebe ukrýva iné vitamíny a inak tomu nie je ani u paprík. Rozdielne účinky a zloženie teda nemajú len rozdielne druhy ovocia, napríklad červené jahody, či oranžové pomaranče, ale funguje to aj v rámci jedného druhu.

Zdravý tanier je farebný

Nie každý vie, že farby plodov prírody nie sú len estetickou záležitosťou, ale že majú významný vplyv na zdravie. Ak chcete, aby bola vaša ochrana prostredníctvom zeleniny a ovocia skutočne komplexná, farby v tom hrajú naozaj veľkú rolu. Na tanieri by ste mali mať každý deň všetky farby – od zelenej, cez žltú, oranžovú, červenú až po modrú. V každej farbe sa totiž nachádzajú iné živiny, minerály a vitamíny, ktoré spoločne utvoria ucelenú mozaiku všetkých látok, potrebných pre vaše zdravie.


Mohlo by vás zaujať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!


Ktorú papriku si dať?

  • červená paprika – je jednoznačná kráľovná medzi klasickými paprikami (čili papričky nerátame). Spomedzi všetkých zástupcov červenej zeleniny a ovocia má práve červená paprika, zvaná aj „kápia“, najvyšší obsah vitamínu A a E. Obidva vitamíny sú silné antioxidanty, vďaka čomu chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi  a pôsobia preventívne proti rakovine. Vitamín A navyše priaznivo vplýva aj na zrak, má význam pre sliznice, ale aj kosti. Vitamín E je dokonca najdôležitejší a najsilnejší antioxidant v tele a je dôležitý pre ochranu membrán, pričom priamo inaktivuje voľné radikály. Je potrebný pre normálny vývoj a nervovo-svalový systém. Tak isto obsahuje aj vitamín C, ktorého sa v nej ukrýva až podstatne viac ako napríklad v pomarančoch. Taktiež obsahuje až 9 krát viac betakaroténu (80% odporúčaného denného množstva), ako jej zelená kolegyňa
  • žltá a oranžová paprika – tak tieto farebné odrody sú na tom ešte o niečo lepšie z hľadiska obsahu vitamínu C. Obsahujú ho ešte viac, ako červená paprika a to až trojnásobok odporúčanej dennej dávky. Ak chcete byť teda zdraví ako repa, chcete posilniť svoju imunitu a mienite sa vyhnúť všade prítomným jesenným bacilom, tak by ste si mali žltú alebo oranžovú papriku rozhodne dopriať tak často, ako sa len dá. Okrem toho obsahuje tak isto aj vitamín A, resp. betakarotén, či selén a zinok, ktoré pomáhajú zvyšovať imunostimulačný účinok. Okrem toho pôsobí preventívne aj proti ochoreniam srdca, či problémom s krvným tlakom
  • zelená paprika – tak tá je spomedzi všetkých „sestier“ najchudobnejšia. Obsahuje síce všetky spomínané vitamíny, no v oveľa menších množstvách ako žltá či červená paprika. Obsahuje však minerálne látky, ktoré pomáhajú napríklad zlepšovať vzhľad pokožky. Všetky druhy obsahujú aj flavonoidy a balastné látky, vďaka ktorým podporujú dobré trávenie a tiež vitamíny skupiny B

Mohlo by vás zaujať: Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu


Skladovaním sa neznehodnocuje

Medzi nesporné výhody papriky patrí aj fakt, že sa neznehodnocuje dlhším skladovaním. Slušné hodnoty vitamínov sa dokonca zachovávajú aj napriek tepelnej úprave – pokojne ju preto môžete variť či piecť a pochutnáte si na takmer rovnako zdravej pochúťke, ako keby ste ju jedli v surovom stave. To isté platí aj pri sterilizovaní.

Spôsobuje vám tráviace problémy? Preč so šupkou

Ak patríte medzi ľudí, ktorých trápi po konzumácii papriky (obvykle najmä zelenej) zlé trávenie, vyskúšajte tento trik. Papriku upečte, až kým nebude mať na povrchu hnedasté bubliny. Potom vložte papriku do igelitového vrecka a nechajte ju zapariť. Z takejto papriky sa už šupka stiahne veľmi ľahko a vám tak nebude v jej vychutnávaní nič brániť.


Máte radi papriku? Ktoré jej druhy si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver
Odporúčame