Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu

Chilli papričky

sxc.hu

Štipľavá lahôdka, ktorá dokáže pomôcť vašej imunite a naštartovať lepšie spaľovanie tukov. Vďaka svojmu zloženiu vie tuky odbúrať až o 25 % účinnejšie. Je tiež bohatá na vitamíny a okrem iného sa považuje aj za veľmi účinné prírodné afrodiziakum. Tak čo, patríte aj vy medzi milovníkov chilli, alebo sa na jej ochutnávku odhodláte až teraz?

Ohnivá lekárka

Veru, aj toto prirovnanie by sme mohli prisúdiť štipľavým chilli papričkám. Obsahujú množstvo pre telo prospešných látok a okrem toho skvelo pomáhajú pri chudnutí. Za ich štipľavosť môžu kapsacinoidy. Najdôležitejší z nich je kapsaicín. Na svete existuje asi 3000 rôznych druhov chilli papričiek.

Čo všetko skrýva pálivá sila?

  • vitamíny – C, E a A
  • horčík
  • flavonoidy
  • betakarotén

Najštipľavejšia paprička sveta

Štipľavosť chilli papričiek sa meria pomocou stupnice SHU. Sladká paprika má 0 SHU, čistý extrakt kapsaicínu má až 16 miliónov SHU. Najštipľavejšia paprička sveta je Trinidad Scorpion Butch T, tá dosahuje až 1 463 700 SHU. Pre porovnanie – známe Tabasco papričky dosahujú len 2500 – 8000 SHU.


Tiež by vás mohlo zaujať: Štipľavá dáma paprika: V primeranom množstve pomáha, vo veľkom môže škodiť!


Jedno z najúčinnejších prírodných antibiotík

Chilli papričky sú vďaka obsahu kapsaicínu považované za prírodné antibiotikum. Vynikajú schopnosťou:

  • ničiť baktérie
  • rozširovať cievy, znižovať krvný tlak
  • zlepšovať imunitu
  • pomáhať pri problémoch s chrbticou a kĺbmi
  • pomáhať pri chorobách žíl
  • zlepšovať trávenie
  • účinkovať pri reume
  • znižovať hladinu krvného cukru, inzulínu a triglycerolu
  • chrániť srdce a zlepšovať srdcovú arytmiu
  • pôsobiť antioxidačne a protirakovinovo
  • pomáhať pri bolestiach hlavy

Najúčinnejšie sú čerstvé a surové

Najlepší spôsob, ako vyťažiť zo sily čili papričiek čo najväčší účinok, je jesť ich čerstvé. Platí to pri nich rovnako ako pri každej inej zelenine či ovocí. Jesť sa však dajú aj nakladané v sladkokyslom náleve, alebo si ich môžete pridávať v sušenej forme do rôznych jedál – polievok, mäsa, či omáčok. Aby mali čili papričky skutočne značný vplyv na vaše zdravie, nestačí ich konzumovať raz za čas. Dobré by bolo, aby ste si ich dopriali aspoň raz za týždeň. No ak sa dá a máte ich radi, pokojne ich jedzte aj každý deň.


Tiež by vás mohlo zaujať: Doprajte si paradajku každý deň: Skvele chutí a pôsobí aj proti rakovine


Spália aj kalórie

Je známe, že jedným z účinkov chilli je aj ich vysoká schopnosť spaľovať prebytočný tuk, ktorý premieňajú na energiu. Kapsaicín totiž dokáže aj odbúravať uložené tukové zásoby a znižovať príjem kalórií do tela. Jedinci, ktorí pravidelne konzumujú kapsaicín, sú o 8 % chudší ako ostatní. Pri výskumoch sa tiež dokázalo, že u výskumných myší zničil kapsaicín až 80 % nádorových buniek. Účinok sa prejavil pri dávke 400 mg týždenne, čo je približne množstvo 3 až 8 habanera papričiek.


Máte tip na prípravu chilli? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver
Odporúčame