Rajčiny či paradajky – červené, guľaté, sladké a šťavnaté. To všetko vystihuje zrejme najobľúbenejšiu letnú zeleninu našej oblasti. Milujeme ju nie len my, ale aj južanské národy, ktoré z nej už vymysleli kulinárske lahôdky tisícich podôb. Paradajky či šťava z nich tak patria medzi najfrekventovanejšie ingrediencie v receptoch po celom svete. Vyskúšali ste už aj tieto?
Slávnostný paradajkový pohár
Potrebujeme:
- 4 paradajky
- 1 menšiu červenú cibuľu
- ½ balenia sterilizovanej fazule
- 1 papriku
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- bazalku
- soľ
- korenie
Postup: Paradajky, cibuľu, aj papriku nakrájame na malé kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou a korením. Pridáme aj na jemno posekanú bazalku, prípadne oregano a na záver pridáme scedené biele fazule. Servírujeme vo vysokých pohároch na stopkách, pričom môžeme posypať parmezánom, alebo dozdobiť inými bylinkami.
Mohlo by vás zaujať: Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok
Paradajkové kapsičky
Potrebujeme:
- 1 lístkové cesto
- 2 väčšie paradajky
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g tvrdého syra
- soľ
- korenie
- oregano
Postup: Lístkové cesto si vyvaľkáme a rozdelíme na niekoľko rovnakých častí. Paradajky pokrájame na menšie časti a zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, korením a oreganom. Do stredu každej časti lístkového cesta dáme paradajkovú zmes a uzavrieme. Dáme na plech vymastený maslom a vrch každej kapsičky posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút.
Mohlo by vás zaujať: Doprajte si paradajku každý deň: Skvele chutí a pôsobí aj proti rakovine
Plnené zapekané paradajky
Potrebujeme:
- 4 paradajky
- 1 červenú cibuľu
- 1 lyžicu oleja
- 200 g mletého mäsa
- 1 vajce
- 1 lyžicu strúhanky
- 2 lyžice smotany
- soľ
- petržlenovú vňať
- maslo
Postup: Paradajky umyjeme a odrežeme z nich vrch. Vydlabeme vnútro a odložíme ho bokom. Cibuľu pokrájame na drobno a zmiešame s paradajkovým vnútrom. Na panvici opražíme na rozpálenom oleji mleté mäso. Asi po 10 minútach pridáme paradajkovú zmes a spoločne pražíme ešte asi 5 minút. Do zmesi pridáme bylinky, strúhanku a vajce a plníme ňou paradajky, ktoré uložíme do vymastenej zapekacej misy. Zvyšok, ktorý nám zostane rozmiestnime pomedzi plnené paradajky. Na každú paradajku dáme kúsok masla a celé dáme zapiecť do rúry pri teplote zhruba 180°C asi na 30 minút.
Aké chutné jedlá si z paradajok doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.