Parené alebo pečené: Kto by odolal domácim buchtám?

Buchty

facebook.com

Pečené či parené, plnené rôznymi plnkami. Pri tejto predstave sa nejednému z vás určite začnú zbiehať slinky na lahodné buchty. A ak sú navyše pripravené doma a rozvoniavajú po celom príbytku, sú priam stelesnením skvelej pochúťky. Vyskúšajte aj vy niektorý z tradičných receptov na kysnuté buchty.

Parené buchty

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 20 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • soľ
  • lekvár na naplnenie
  • granko a maslo na posypanie

Postup: Do múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme teplé mlieko. Necháme chvíľu kysnúť a pridáme ostatné prísady. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť a následne ho rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Naplníme hustým lekvárom a zabalíme do tvaru buchtičiek. Buchtičky prikryjeme látkou a necháme ešte chvíľu dokysnúť. Buchty paríme v prikrytom hrnci na plátne asi 6 – 8 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Tradičné české pečené buchty

Potrebujeme:

  • 750 g hladkej múky
  • 350 ml mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 30 g droždia
  • kryštálový cukor
  • 2 vanilkové cukry
  • soľ
  • tvaroh
  • hrozienka
  • 1 vajce
  • hustý lekvár

Postup: Z mlieka, múky, cukru a droždia si spravíme kvások a necháme chvíľu kysnúť. Do múky pridáme soľ, kvások, zvyšné prísady a vypracujeme cesto. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozdelíme na tri časti a každú časť na ďalších osem kúskov. Naplníme tvarohovou plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním tvarohu, cukru, vanilkového cukru, hrozienok a vajca, alebo lekvárom, či inou plnkou podľa vlastnej chuti. Vytvarované buchtičky dáme na plech, vyložený papierom na pečenie a každú z nich ešte potrieme rozpusteným maslom. Pečieme v rúre pri teplote 200°C zhruba 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Rýchle cesto bez kysnutia

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 dcl oleja
  • 3 vajcia
  • soľ
  • ½ balenia droždia
  • 4 lyžice cukru
  • 400 ml mlieka

Postup: Nenechávame vykysnúť kvások. Všetky prísady spolu len jednoducho zmiešame a ihneď tvarujeme buchtičky, ktoré naplníme plnkou podľa vlastnej chuti. Dáme na plech na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 200°C asi 20 – 30 minút, pokým buchtičky trochu nezhnednú.


Poznáte ďalšie zaujímavé recepty na prípravu buchiet? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: facebook.com, facebook.com, Oliver
Odporúčame