Leto je časom osláv a stretnutí s priateľmi či rodinou. V takýchto prípadoch zohrávajú osviežujúce miešané nápoje kľúčovú úlohu – dotvoria tú pravú atmosféru. Každá úspešná párty si totiž vyžaduje drinky, ktoré nielen uhasia smäd, ale aj potešia chuťové poháriky hostí.
Prinášame vám päť overených receptov na nápoje, ktoré by na žiadnej oslave nemali chýbať. Garantujeme, že vaši návštevníci budú spokojní, osviežení a vy zažiarite v úlohe hostiteľa. Všetky uvedené recepty sú vypočítané pre 4 osoby.
Mojito trochu netradične
Mojito je známou klasikou v nápojoch. Aj tento obľúbený drink sa však dá pozdvihnúť o úroveň vyššie. Stačí, ak do neho zakomponujete nové rafinované príchute. Skúste jednoducho mätu vymeniť za inú bylinku – bazalku!
Potrebujeme
- 2 pomaranče
- 1 limetku
- 50 ml bieleho rumu
- 15 lístkov čerstvej bazalky
- 2 lyžičky trstinového cukru
- sódu
- ľad
Postup
Najskôr rozdrvte bazalkové lístky, aby uvoľnili svoje vonné aj chuťové zložky. Následne ich dobre premiešajte s trstinovým cukrom. Limetku a pomaranč vytlačte a šťavu pridajte ku zvyšku. Opäť poriadne premiešajte. Potom stačí iba priliať biely rum, sódu a poriadne pretrepať. Na záver nezabudnite priložiť rozdrvený ľad a celý nápoj v pohári ešte ozdobte plátkom pomaranča alebo bazalky.
Pre milovníkov melóna
Bola by azda tá najväčšia škoda nevyužiť ovocie leta – melón. Ten je totiž v kombinácii s ginom nápaditým a chutným osviežením.
Potrebujeme
- 120 g červeného melóna (na pyré)
- 50 ml ginu
- 20 ml limetkovej šťavy
- 10 ml melónového sirupu
- sódu alebo sprite
- ľad
Postup
Ako prvé rozmixujte melón na pyré a preceďte ho cez sitko. V shakeri zmiešajte melónové pyré, gin, limetkovú šťavu a melónový sirup. Pridajte ľad a pretrepte. Nápoj môžete podávať ozdobený trojuholníkom melóna.
Pre tých, čo to majú radi pikantné
Ak viete, že sa ku vám chystajú temperamentní hostia, ktorým v žilách koluje horúca krv a navyše milujú zázvor alebo pikantné chute, pripravte im jedinečnú Margaritu. Na verziu s jalapeño u vás tak skoro určite nezabudnú.
Potrebujeme
- 2 limetky
- 50 ml tequily
- 25 ml zázvorového likéru
- 10 ml agávového sirupu
- trochu jalapeño
- ľad
Postup
Tento recept patrí k tým najjednoduchším. Jeho postup spočíva iba v zmiešaní všetkých ingrediencií dohromady. Do shakera preto nalejte tequilu, zázvorový likér, limetkovú šťavu, agávový sirup a pridajte jalapeño nakrájané čo najdrobnejšie kúsky. Alternatívou k jalapeño môže byť aj chilli. Na záver vložte kocky ľadu a celý drink môžete ozdobiť aj čučoriedkami napichnutými na drevenej špajdli.
Drink s francúzskym šarmom
Nasledujúci miešaný nápoj nesie označenie Champagne French 75. Je určený pre milovníkov šampanského, ginu a francúzskej kultúry. Príprava tohto receptu si však nevyžaduje príliš veľa ingrediencií.
Potrebujeme
- 40 ml ginu
- 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 10 ml čakankového sirupu
- šampanské
- citrón
- ľad
Postup
V shakeri zmiešajte gin, citrónovú šťavu a sirup. Ľad podrvte a zmes v shakeri ešte poriadne pretrepte. Do pohára nalejte šampanské, dolejte ho pripravenou zmesou a ozdobte plátkom citróna.
Niečo výhradne pre pánov
Máte pocit, že vyššie uvedené drinky sú určené najmä pre dámy? Ak sa riadite heslom, že k džentlmenom patrí whisky, potom vás kokteil s názvom Smoky Old Fashioned určite zaujme. Tento recept obsahuje aj pár kvapiek Angostura Bitters, čo je základná pomôcka pre barmanov. Našťastie sa dá ľahko zohnať na internete.
Potrebujeme
- 50 ml kvalitnej whisky
- 2 ČL hnedého cukru
- 2-3 kvapky Angostura Bitters
- pomarančovú kôru
- čerešne alebo višne
- trochu sódy
Postup
Do nádoby nasypte cukor, pridajte kvapky Angostura Bitters a premiešajte. Prilejte whisky, sódu a znova dobre premiešajte. Na záver pridajte kocky ľadu, postrúhajte kôru z umytého pomaranču a dozdobte jednou višňou alebo čerešňou.
Zdieľať na