Plesnivé syry nám chutia: Môžu telu uškodiť alebo nie?

Syr

flickr.com

Buď ich milujete, alebo nenávidíte. Syry s plesňou sú pre niekoho vyberanou lahôdkou, pre iného zas jedlom, na ktoré sa nemôže ani pozrieť. Každopádne je to potravina obsahujúca pleseň, a preto sa logicky natíska otázka – nie je jej konzumácia zdraviu škodlivá?

Nie všetky plesne je treba hádzať do jedného vreca. Človek si pri počutí tohto slovíčka vybaví väčšinou niečo skazené a škodlivé. Niektoré plesne však ľudskému zdraviu neškodia, pretože sa nejedná o divoké, ale vykultivované plesne, určené špeciálne pre potravinárske, vedecké, alebo farmaceutické účely.

Pleseň z potravín neuškodí

Ak sa vám na potravine v domácom prostredí vytvorí pleseň, treba túto potravinu vyhodiť, pretože je zdraviu škodlivá. No výrobky s plesňou, ktoré kúpite v obchode, sú zdravotne neškodné. Preto sa nemusíte báť jesť plesnivý syr, ktorý je v záruke a máte ho správne uskladnený. Napriek tomu existujú skupiny ľudí, ktorým napriek nezávadnosti nie je konzumácia syrov s plesňou odporúčaná.

Kto by sa mal plesnivým výrobkom vyhnúť?

  • tehotné ženy
  • ľudia s alergiou
  • osoby trpiace mykózami
  • malé deti

Niektorí ľudia sa aj napriek všetkému domnievajú, že pleseň je vždy len pleseň a zastávajú názor, že plesnivé veci sú škodlivé, a preto by sa nemali konzumovať. Títo ľudia si ale neuvedomujú, že pleseň môže aj liečiť. Dôkazom toho je napríklad penicilín – liek, ktorý je produktom mykomycéty Penicillium notatum.


Mohlo by vás zaujať: Syrové pochúťky: Okrášlia sviatočný stôl a potešia mlsný jazýček


Čo všetko sa z plesne vyrába?

V laboratórnych podmienkach vytvorené plesne, určené na použitie pre ľudí, majú skutočne široké využitie. Kmene kultúrnych plesní sa používajú napríklad na výrobu rôznych fermentovaných potravín, organických kyselín, enzýmov, liečiv, mastných kyselín, aminokyselín, či dokonca vitamínov. V našich podmienkach sa najviac používajú Penicillium camemberi Penicillium roqueforti.

Pozor na divokú pleseň

Keďže sa jedná o produkty, ktoré už obsahujú pleseň, mali by ste si dávať pozor na ich skladovanie, pretože sa na nich môže divoká (škodlivá) pleseň vytvoriť omnoho skôr, ako na iných potravinách. Ak spozorujete, že sa na syre vyskytol iný druh plesne, alebo že sa pleseň nezvyčajne zväčšuje, radšej takúto potravinu vyhoďte. Mohla by už totiž obsahovať zdraviu škodlivé mykotoxíny.


Mohlo by vás zaujať: Lahôdka menom syr: Tieto veci ste o ňom možno netušili


Ako ich skladovať?

Plesnivé syry určite nenechávajte dlhší čas mimo chladničky, alebo chladného miesta v špajzi. V teple sa môžu rýchlo rozmnožiť nežiadúce mikroorganizmy a vy môžete svojmu telu naozaj uškodiť. Najlepšie miesto na syry alebo potraviny s plesňou, je spodná časť chladničky. Ak máte chladnú špajzu, môžete ich nechať pokojne vyložené aj tam a nič sa im nestane.


Máte radi plesnivé syry? Ktoré druhy sú vaše najobľúbenejšie? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: flickr.com, flickr.com, Oliver
Odporúčame