Ako počas sviatkov zamedziť plytvaniu potravinami? Odborníci radia rozplánovať si nákup a prípravu jedál

Muž pripravuje doma jedlo

Prípravou primeraného množstva zamedzíte plytvaniu (Zdroj:Freepik/Valeria_aksakova)

Sviatky niekedy znamenajú aj zbytočné plytvanie potravinami. Premýšľajte preto, čo a kedy treba zjesť a hlavne kedy jedlá pripraviť tak, aby ich nebol nadbytok a následne neskončili v koši. Uviedla to koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Barbara Bagiová.

Rozplánujte si celkovú prípravu 

Počas sviatkov máme tendenciu nakupovať viac, než sme schopní spotrebovať, dodáva aj Zelená linka ministerstva životného prostredia na sociálnej sieti. „Či už je to pre to, že si chceme dopriať viac, alebo pre to, že na sviatky sa zatvárajú obchody, realitou ostáva, že cez Vianoce sa vytvorí obrovské množstvo kuchynského odpadu,“ poukázala.

Environmentalisti preto radia detailne si naplánovať, čo a kedy pripravovať, a to aj vzhľadom na počet stravníkov. Plánujte jedlá aj podľa lokality a sezónnosti surovín. V prípade vianočného kapra zohľadnite miesto kúpy. Radšej si vyberte lokálne chované ryby a do jedálnička na Vianoce okrem tradičných jedál zaraďte aj zeleninu, ovocie, strukoviny a orechy.

Na nákupy potravín noste vlastné tašky a látkové vrecká a pokúste sa zamerať na sezónne produkty z ekologického poľnohospodárstva. „Je dobré sa vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám, ktoré nie sú prospešné pre zdravie ani životné prostredie. Dôležitým spôsobom, ako zmierniť svoje emisie rovnako ako znížiť odlesňovanie a utrpenie zvierat, je obmedzenie kúpy a spotreby živočíšnych potravín,“ skonštatovala Bagiová.

Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame