Pochúťka z marcipánu poteší malých aj veľkých: Máme pre vás tri chutné tipy

Marcipánovo-orechové slimáky

Časy, kedy bol marcipán na stoloch iba najvyššej šľachty, sú už dávno za nami. Nejedna slovenská gazdinka rada po ňom siahne a vyčarí z neho pre svojich blízkych sladkú a relatívne zdravú maškrtu – ak na jeho výrobu použije pravé mandle obsahujúce omega-3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny C, D, E, B6, B12, niacin, minerály horčík, draslík, fosfor, vápnik, sodík, železo, proteín, vlákninu.

Vyrobiť sa dá aj falošný marcipán. Mandle sú nahradené mandľovou arómou, kokosom, lieskovými orieškami či arašidmi.

Pravý marcipán

Potrebujeme:

  • 200 g mletých olúpaných mandlí
  • 200 g práškového cukru
  • bielko z 1 vajca

Postup:

Mandle a cukor zmiešame dokopy, potom pridáme bielko. Následne miesime dovtedy, až sa z mandlí uvoľní olej. Z prachovitej konzistencie vznikne vláčna hmota.

Môže sa stať, že bude riedka – vtedy ju zahustíte malým množstvo sušeného mlieka a trochou cukru. Opačným prípadom je príliš tvrdá hmota – vtedy po kvapkách pridávame malé množstvo vody na jej zriedenie.

Ak máme správnu konzistenciu, zabalíme marcipán do fólie a dáme odležať do chladničky. Vtedy máme istotu, že sa s ním bude ľahko pracovať pri tvarovaní.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chutné zákusky bez cukru: Pochutia si na nich nielen diabetici


Falošný marcipán

Potrebujeme:

  • 200 g sušeného polotučného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice vody
  • 2 lyžice pšeničného alebo javorového sirupu
  • 1 lyžica mandľovej arómy

Postup:

Preosiaty cukor zmiešame s ostatnými surovinami. Následne preložíme na valkaciu dosku a rukami dôkladne vypracujeme vláčnu tvárnu hmotu. Aj pri tomto postupe sa vám môže stať, že hmota bude riedka alebo hustá. Vtedy použite postup ako pri príprave pravého marcipánu. Pravý aj falošný marcipán môžete podľa potreby prifarbiť potravinárskymi farbami. Ak nemáte čas na domácu prípravu, marcipán alebo modelovaciu hmotu si môžete kúpiť už hotové v obchode.

Použitie marcipánu

Závisí od fantázie a zvyklostí. Niektoré gazdinky z neho vyformujú väčšie či dlhšie kúsky alebo z neho vykrajujú rôzne tvary a podávajú samostatne, prípadne poliate čokoládou. Na slávnostné príležitosti možno z neho vyrobiť aj rôzne ozdoby na torty – rozprávkové postavičky, ružičky, nevestičku so ženíchom  a pod. Zručnejší cukrári marcipánom obťahujú celú tortu. Kreativita nemá hranice. V súčasnosti je už v obchodoch dostať aj pomôcky uľahčujúce prácu s marcipánovou hmotou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Emulgátorová abeceda: Viete, na ktoré „éčka“ si treba dávať najväčší pozor?


Pomôcky pri práci s marcipánom

  • modelovacie radielko
  • mini pečiatky
  • tlačená abeceda na nápisy
  • vytláčacia lišta na rôzne tvary
  • kliešte (hladké, vrúbkované a iné)
  • naznačovač na obvod torty
  • Modelovacia sada na postavičky
  • formovač na kvety
  • sady na čipky
  • bodkovač
  • žehlička na kraje
  • extrudér na marcipán – vytláčací set, pozostávajúci z piestu a 20 rôznych nadstavcov, na tvorbu ozdôb

Vyskúšajte si recepty

Makovo-marcipánová torta

Makovo-marcipánová torta

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 g mletého maku
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g gustinu jemného kukuričného škrobu  
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň:

  • 200 g malinového džemu
  • 600 ml vychladenej smotany na šľahanie
  • 60 g cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 balíček želatínového stužovača  
  • 100 ml vlažnej vody

Na ozdobu:

  • 1 balíček marcipánu
  • 1 zarovnaná PL malinového džemu

Postup: Na prípravu cesta šľaháme vajcia s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni asi 3 minúty do peny. Vmiešame mak. Múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom. Pridáme do vaječnej hmoty a krátko premiešame elektrickým ručným šľahačom na najnižšom stupni. Cesto nalejeme do tortovej formy (Ø 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 30 minút na 180 °C elektrickej, 160 °C v teplovzdušnej alebo stupni 3 plynovej rúry.

Okraj formy uvoľníme a korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie. Odstránime papier, na ktorom sa korpus piekol a necháme vychladnúť. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu umiestnime na podnos a nasadíme očistený okraj formy.

Plnka: Na prípravu náplne ušľaháme smotanu s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do šľahačky. Na spodný korpus nanesieme 3/4 krému a uhladíme. Priložíme vrchný korpus a zľahka pritlačíme. Povrch torty potrieme zvyšným krémom. Tortu uložíme na 2 hodiny do chladničky.

Na obloženie vyváľame marcipán do tvaru kruhu tak, aby sme pokryli celú tortu. Okraj formy uvoľníme a odstránime. Marcipán položíme na tortu a na bokoch mierne pritlačíme. Malinový džem naplníme do vrecka, odstrihneme malý rožtek a tortu ozdobíme. Uchovávame v chlade.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna jahôd je v plnom prúde: Ktorú z týchto pochúťok ochutnáte ešte dnes?


Čokoládovo-marcipánové toliare

Čokoládovo-marcipánové toliare

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g gustinu jemného kukuričného škrobu
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce

Náplň:

  • 1 balíček tmavej polevy
  • 1 balíček marcipánu
  • 100 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:

  • 1 balíček svetlej polevy
  • 1 balíček tmavej polevy

Príprava:

Na prípravu cesta zmiešame na doske múku a škrob. Pridáme cukor, vanilínový cukor, mandle, maslo alebo margarín a vajce. Ručne vypracujeme hladké cesto.

Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Formičkou vykrájame kolieska, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 minút v elektrickej rúre na 200 °C, v teplovzdušnej na 180 °C a v plynovej na stupni 4. Upečené kolieska necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Na prípravu náplne rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Marcipán nastrúhame a ručne vymiešame s polevou a maslom. Vždy dve kolieska zlepujeme 1 kávovou lyžičkou náplne (prikladáme k sebe spodnou stranou).

Tmavú a svetlú polevu pripravíme oddelene podľa návodu na obale. Zlepené kolieska v poleve namáčame, prípadne polevou potierame a špáradlom vytvárame v poleve vzory.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať


Marcipánovo-orechové slimáky

Marcipánovo-orechové slimáky

Potrebujeme:

Náplň:

  • 100 g hrozienok
  • 2 PL rumu
  • 1 balíček marcipánu
  • 4 zarovnané PL marhuľového džemu
  • 100 g sekaných vlašských orechov

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 vajce
  • 100 g tekutého medu
  • 1 KL rumovej arómy
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka

Na polevu:

  • 1 balíček svetlej polevy

Príprava:

Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.

Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu.

Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 °C (elektrická rúra), 160 °C (teplovzdušná rúra) alebo stupeň 3 (plynová rúra).

Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť. Slimáky je možné aj zamraziť.


Máte radi marcipán? Ktoré chutné marcipánové dobroty si pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: archív Dr.Oetker, Viola
Odporúčame