Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?

Chlieb

flickr.com/tiefkuehlfan

Skladovanie chleba tak, aby vydržal čo najdlhšie takmer ako čerstvý je niekedy poriadnou výzvou. Keďže dnes už vám nepredajú polovicu či štvrtinu čerstvého chleba v každom obchode ako kedysi, problém môžu mať najmä ľudia, ktorí bývajú sami a jeden chlieb im vydrží pekných pár dní.

Chrumkavá kôrka a jemná striedka – to je cieľ, ktorý chce dosiahnuť pri skladovaní chleba a pečiva väčšina ľudí. Táto na prvý pohľad možno jednoduchá úloha však môže v skutočnosti dosť potrápiť.

Igelit nie

V supermarketoch sú najčastejšie k dispozícií na chlieb mikroténové vrecká. Aj keď kupujeme zabalený chlieb, býva práve v igelite. Tento spôsob uchovávania však nie je ten najvhodnejší – chlieb aj pečivo v uzavretom alebo takmer uzavretom vrecku už po pár hodinách zmäkne a o chrumkavej kôrke nemôže byť ani reči. Preto sa oplatí vybrať na skladovanie iný, lepší spôsob.

Látka je overená rokmi

Pred rokmi sa chlieb zvykol baliť do utierky a tento spôsob skladovania má niečo do seba aj dnes. Na trhoch alebo cez internet sa dokonca predávajú aj látkové vrecká na chlieb, tie si však celkom ľahko ušijete aj doma – pripomínajú klasické vrecká na detské prezuvky. Sťahovanie na šnúrky minimalizuje oschnutie chleba. Ak nepatríte medzi zručné tipy, postačí vám však aj klasická utierka, jej výhodou je menej neporiadku – keď ju rozložíte, chlieb na nej môžete rovno pokrájať a omrvinky zostanú na nej. Tak vrecko ako utierku však treba pravidelne vytriasať (napríklad vždy keď dojete chlieb) a samozrejme prať.


Mohlo by vás zaujať: Domáci chlieb od A po Z: Vyhnite sa týmto chybám a pochutnajte si každý deň!


Nádoba na chlieb je estetická

Ak sa vám nápad s utierkou veľmi nepozdáva a máte radšej o niečo „poctivejšie“ uskladňovanie, môžete dať prednosť nádobe na chlieb. Uprednostnite však prírodné materiály pred plastom. Poslúži vám slamený, keramický či drevený chlebník. Niekedy je však aj tak vhodné chlieb dať aj do utierky.

Chlieb v mrazničke vydrží

Čerstvý chlieb do chladničky nepatrí, zmraziť ho však môžete. Najlepšie je zmraziť ho čerstvý (nie teplý, samozrejme) a vhodné je ho dopredu rozporcovať na kúsky podľa vašej potreby, aby ste ho nemuseli rozmrazovať priveľa naraz. Ak zjete asi švrťku chleba za deň, rozrežte ho na štvrťky. Zmrazovaný chlieb je treba zabaliť do potravinárskej fólie, aby si udržal vlhkosť a neobsychal.


Mohlo by vás zaujať: Chlieb, ktorý vydrží bez plesne 60 dní: Už čoskoro môže byť realitou


Ako na rozmrazovanie?

Keď dosiahne izbovú teplotu, vložte ho na 5-10 minút do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov, aby opäť rozvoňal a získal chuť čerstvého chleba. Ideálne je však takýto chlieb do 1-2 dní zjesť. Dlho si totiž pocit čerstvosti neudrží. Zmraziť môžete aj rožky a iné pečivo. Keď ich neskôr chcete rýchlo rozmraziť, opäť požite klasickú rúru, nie mikrovlnnú. Ešte rýchlejšie (najmä ak chcete rozmraziť len jeden či dva rožky) je ich obložiť okolo plynového horáka – nedávajte však plyn naplno a neopúšťajte kuchyňu. Rožky budú opäť ako čerstvé.


Ako sa chlebu snažíte predĺžiť trvanlivosť vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: flickr.com/tiefkuehlfan, flickr.com/tiefkuehlfan, Viera
Odporúčame